Nederland zakt naar plek 21 op UEFA-ranglijst

Nederland is opnieuw gezakt op de UEFA-ranglijst. Door de verliespartijen deze week van FC Twente en Ajax, is Nederland gedaald naar de 21e plaats op de ranglijst van dit seizoen. Alleen PSV bracht met zijn zege nog de nodige punten binnen. Landen als Tsjechië, België, Zwitserland, Roemenië, Wit-Rusland en Cyprus doen het allemaal beter.

De zeven Nederlandse club speelden deze jaargang slechts 3,928 punten bij elkaar. Naast Ajax, PSV en Twente kwamen ook AZ, Feyenoord, sc Heerenveen en Vitesse in actie. Die clubs vlogen er al in de voorrondes uit en scoorden dus nauwelijks punten. Twee weken geleden stond Nederland nog op een gedeelde negentiende positie.

De ranglijst die uiteindelijk bepaalt hoeveel deelnemers een land mag afvaardigen in Europa, wordt opgemaakt over vijf seizoenen. Nederland bezet op dit moment de achtste positie, achter Oekraïne. Deze positie komt voorlopig niet in gevaar. Dat betekent dat Nederland ook volgend jaar twee Champions Leaguedeelnemers mag inschrijven en vier clubs in de Europa League.