Negen PKK-aanhangers blijven in cel

Het voorarrest van negen PKK-aanhangers die nog vastzaten is donderdag met twee weken verlengd. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De acht mannen en een vrouw komen uit Nederland, Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk.

De politie pakte maandagochtend in het Zeeuwse dorp Ellemeet 55 mensen op bij een bijeenkomst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Woensdagavond werden 37 arrestanten vrijgelaten en negen anderen overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Justitie vermoedt dat de PKK-aanhangers bij elkaar waren gekomen voor een opleidingsbijeenkomst met als doel jonge mensen te rekruteren voor de gewapende strijd in Turkije. Voor de arrestaties werden maandag 150 politiemensen ingezet, met onder anderen leden van de Nationale Recherche en de ME.

De AIVD had justitie getipt dat de in Nederland verboden beweging er een bijeenkomst hield. Volgens de inlichtingendienst is Nederland een belangrijk opleidingsland voor de PKK.

Het bestuur van de Federatie Koerden in Nederland stelt dat de Koerden slechts een 'culturele bijeenkomst' hielden. Volgens de federatie voert de overheid een campagne om de activiteiten van Koerden en Koerdische organisaties te verstoren en uiteindelijk onmogelijk te maken.

De organisatie laat vrijdag weten dat de beschuldigingen aan het adres van de negen verdachten op niets uitlopen. "Dat de Turkse staat bij dit soort zaken de regie voert is overduidelijk. Zelfs bij verhoor waren Turkse agenten aanwezig", staat in een verklaring. "En dan hebben we het nog niets eens over de kosten van dit soort peperdure operaties die bij de belastingbetaler terechtkomen. Op alles wordt tegenwoordig bezuinigd, maar blijkbaar is er nog steeds een potje met geld voor dit soort onnodige en schadelijke stunts."

"Dit kan en mag zo niet verder gaan", vervolgt de federatie. Het bestuur overweegt juridische stappen om 'aan dit onrecht en deze discriminatie tegen het Koerdische volk een einde te maken'.