'Datalek in vijftigduizend printers en harddisks'

Tienduizenden printers, scanners, camera's en harddisks van particulieren en bedrijven zijn via internet openlijk toegankelijk. Daardoor is vertrouwelijke en privacygevoelige informatie vrij in te zien. Daarvoor waarschuwt het televisieprogramma KRO Reporter vrijdagavond in een uitzending.

Het programma trof op verschillende computerrandapparatuur vertrouwelijke bedrijfsgegevens van onder meer KLM, Unilever, ING en Europol aan. Maar ook elektronische patiënteninformatie, paspoorten en financiële gegevens van particulieren liggen voor het grijpen.

Printers, scanners en harddisks worden steeds vaker uitgerust met webservers, waardoor ze op afstand via internet te benaderen zijn. Een aanzienlijk aantal merken blijkt echter standaard onbeveiligd. Veel kopers zijn zich niet bewust dat daardoor hun gegevens toegankelijk zijn voor anderen.

Reporter vond wereldwijd meer dan vijftigduizend onbeveiligde apparaten en kreeg zo onder meer vertrouwelijke informatie van KLM in handen, verkoopcijfers van Unilever en bedrijfsplannen van Ballast Nedam. Ook werden wachtwoorden van Europol gevonden en vertrouwelijke dossiers van een huisarts en psychotherapeut.

Harddiskfabrikant iOmega heeft naar aanleiding van de uitzending een software-update uitgebracht om het probleem te verhelpen. Hewlett-Packard, die onder meer printers en scanners levert, doet dat niet en zegt dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor het beveiligen van hun apparatuur.