Alsnog 26 coffeeshops dicht op Amsterdamse Wallen

De gemeente Amsterdam sluit alsnog 26 coffeeshops op de Wallen in Amsterdam. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) bepaald nu er meer duidelijkheid is over het softdrugsbeleid van het kabinet, meldt een woordvoerder van de burgemeester vrijdag.

Eerder bepaalde de gemeenteraad dat de 26 coffeeshops dicht moesten op basis van de aanpak van de Wallen in het zogeheten project 1012. In september werden die plannen echter uitgesteld omdat gevreesd werd dat door regeringsmaatregelen als de wietpas en het afstandscriterium tot scholen nog veel meer coffeeshops dicht zouden moeten. Daardoor zou meer overlast door straathandel kunnen ontstaan. Op de Wallen zijn in totaal 76 coffeeshops gevestigd.

Nu het nieuwe kabinet echter besloten heeft dat de wietpas van de baan is, evenals het afstandscriterium van 350 meter tot scholen, laat Van der Laan de oorspronkelijke plannen doorgaan. De sluiting van de 26 coffeeshops verloopt gefaseerd. Begin volgend jaar gaan de eerste coffeeshops dicht, halverwege 2015 sluit naar verwachting de laatste.

De burgemeester stuurt de gemeenteraad volgende week een brief over het softdrugsbeleid van de hoofdstad.