Geen explosief op terrein energiecentrale Eemshaven

In de kolencentrale in aanbouw in de Groningse Eemshaven is geen explosief gevonden. Het terrein is vrijgegeven, zegt een woordvoerder van de politie.

Vrijdagochtend werd een melding gedaan bij de politie over een mogelijk explosief. De bouw van de centrale werd daarop direct stilgelegd en de ruim drieduizend tot 3700 aanwezige bouwvakkers werden naar huis gestuurd. Explosievenexperts zochten daarna uren tevergeefs naar een eventuele bom.

De politie had 'tactische aanwijzingen' gekregen over de locatie van het explosief. "Er is op diverse plaatsen gekeken, maar er is niets gevonden. We hebben redenen om nu te constateren dat er nooit een bom is geweest", legt de woordvoerder uit.

De politie zei de melding eerder uiterst serieus te nemen vanwege de vele protesten van bijvoorbeeld Greenpeace. De energiecentrale wordt gebouwd in opdracht van Essent en RWE. De centrale, die op poederkool en biomassa gaat draaien, moet volgend jaar af zijn.

Het is nog niet duidelijk waar de melding precies vandaan is gekomen. "Dat is onderwerp van verder onderzoek. De ontruiming heeft voor veel onrust gezorgd in de omgeving en bovendien voor veel economische schade gezorgd."