Eerste Ierse abortuskliniek

Een gezinsplanningsorganisatie gaat volgende week de eerste abortuskliniek in Noord-Ierland openen. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Al tientallen jaren bestaat er juridische verwarring over de zeer beperkte mogelijkheid tot abortus op het eiland.

De Marie Stopes-kliniek opent haar deuren in Belfast en wil niet-operatieve abortussen uitvoeren op vrouwen die minder dan negen weken in verwachting zijn. Eerst moeten artsen beslissen of de zwangerschap de fysieke of mentale gezondheid van de vrouw in gevaar brengt. Als dat het geval is dan krijgen de vrouwen medicijnen waarmee een miskraam wordt opgewekt.

Abortus zou in zowel Ierland als Noord-Ierland al legaal moeten zijn, maar politici falen al decennia om duidelijkheid in de kwestie te scheppen. Ziekenhuizen en artsen zijn daardoor bang voor rechtszaken als ze zich openlijk manifesteren als aanbieder van abortussen.

In het Noord-Ierse Belfast hebben parlementariërs meermaals de publicatie van legale richtsnoeren voor artsen tegengehouden en in Dublin hebben Ierse regeringen wetswijzigingen die aansluiten bij een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1992 altijd tegengehouden. Onder die uitspraak was abortus toegestaan als dat het leven van een vrouw zou redden - ook als ze dreigde met zelfmoord als ze geen abortus zou krijgen.

"De wet in Noord-Ierland is voor veel vrouwen en medewerkers in de gezondheidssector erg onduidelijk. Onze kliniek zal voor het eerst voorzien in een veilige, liefdevolle en prettige omgeving voor gezinsplanning in Noord-Ierland", zei Dawn Purvis, directeur van de nieuwe kliniek.

Vrouwen die langer dan negen weken zwanger zijn, moeten nog altijd hun toevlucht zoeken tot de traditionele route: een vlucht naar Groot-Brittannië, waar abortus sinds 1967 legaal is en beschikbaar voor iedereen die maximaal 24 weken zwanger is.

Voor Ierse anti-abortusactivisten is dat te veel van het goede. Ze vinden onder meer dat artsen geen ruimte moeten krijgen om toestemming te geven voor de beëindiging van zwangerschappen op basis van de mentale gezondheid van vrouwen. Er zijn demonstraties tegen de komst van de kliniek gepland.