Hooijmaijers: een grotere lul bestaat niet

Even 112 gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Oom agent in de buurt?”

Stilte. Doodse stilte. Dus ik probeerde het nog een keer: “Hallo! Is daar iemand? Hallo!!!” Geen antwoord. Maar ik liet mij niet kisten: “Ja! Zo gaat dat dus ook als er een noodgeval is. Ik pleeg op vrijdagochtend lekker deze of gene te bellen om hem of haar eens even lekker een potje te treiteren, dus dat ík niets hoor, dat is niet zo erg. Maar zo’n dode lijn als er op het plein een of andere gek met een pistool staat te zwaaien, of wanneer iemand met een hartaanval dus snel met een ziekenwagen moet worden opgehaald, dan is dat natuurlijk niet zo fijn. Nou? Zeg eens wat?” Niets. Boe noch bah. Maar goed, zo verwonderlijk is dat niet, die stilte. Het is immers het landelijke alarmnummer 112 dat ik had gebeld. Dus greep ik mijn kans om even genadeloos toe te slaan: “Tsja. Ik ben niet zo dol op smerissen. Heel dapper, hoor, als het gaat om het op de bon slingeren van omaatjes zonder licht. Heel stoer om Nederland het land te maken met de meeste telefoontaps. Afluisteren kunnen jullie dus wel, maar zelf de telefoon opnemen, ho maar. Nee, dan heeft de monteur een verbinding uitgezet voor onderhoud, terwijl de andere verbinding in storing ligt. Met als gevolg twee mensen die stervende waren, maar niet werden opgehaald door de ziekenauto. Want 112 deed het niet.” Werkelijk, als je nou echt te stom bent om zelf te schijten, dan kun je altijd nog Chef Technische Dienst worden bij 112. Chef Technische Dienst. Een sukkel met een kapotte telefoon in z’n poten.

Nu is niet alleen het telefoonverkeer punt van aandacht. De Post. Ook zoiets. Kansloze voorziening. Dat komt doordat de post in ons land onder Henk Bleeker valt. U weet wel, die mafkees met die NRC-journaliste die nog niet eens droog achter de oren was. In de wandelgangen noemt iedereen hem Vieze Henk. Maar goed. Henk vindt dat de post niet meer op maandag hoeft te worden bezorgd. Omdat er steeds minder brieven worden verstuurd. Tsja: de klandizie loopt terug, dus verslechteren we de service. Was Henkie Bleeker niet van die partij die zo fel tegen de zesjescultuur gekant was? Ja dus. Maar niet als het over zijn eigen verantwoordelijkheid gaat. Trouwens, hij levert zelf ook een bijdrage aan de vermindering van de briefpost. Ik zie die gek nog zitten, bij Pauw en Witteman. Dat ‘ie die Mauro een briefje toeschoof. Dat ‘ie mee mocht naar voetballen. Bleeker schoof dat briefje zo over tafel. Fout. Dat had natuurlijk moeten gebeuren in een voldoende gefrankeerde enveloppe.

Over enveloppe gesproken: hét ideale transportmiddel voor een pakje illegale omkoopbankbiljetten. Het huis van VVD’er Ton Hooijmaijers schijnt er vol mee te liggen. Enveloppen met smeergeld. En een paar ordners met valse facturen. Van zijn vrouw. Tsja, dan kun je gaan lopen lullen over politieke stereotypes, zoals die GroenLinksers die naar oud zweet stinkende geitenwollen sokken in Jezussandalen dragen, of D66’ers die allemaal Anne-Fleur of Gerrit-Jan heten, maar die VVD’ers doen hun reputatie wel eer aan. Informeel zakendoen. Gewoon aan de bar bij Klein Zwitserland of Pinoké. Hooijmaijers dus ook. Naar verluidt liet hij zich door de Fortis-bank een paar ruggen per maand betalen. Onkostenvergoeding voor lobbywerk noemden ze dat. Mooie term, maar dat betekent gewoon corruptie. Nou ja, er ging wel meer mis. Na invallen in zijn huis en dat van zijn moeder gaf hij in een interview toe “dat het zou kunnen dat er bij grondtransacties rond Schiphol in 2003 en 2004 per ongeluk geld naar hem was overgemaakt toen hij al provinciebestuurder was”. Natuurlijk. Zomaar per ongeluk, en Fraude-Ton had niets in de gaten.  Gek. Als mijn banksaldo een raar hoog bedrag vertoont, dan merk ik dat wél. Ton dus niet. Bulkt van het geld, maar had niets in de gaten. “Het zou kunnen dat er bij grondtransacties rond Schiphol in 2003 en 2004 per ongeluk geld was overgemaakt.” Zomaar per ongeluk. En die valse facturen van zijn vrouw, waarmee je een fortuin kon witwassen? “Per ongeluk.” Hooijmaijers was trouwens wethouder in Amsterdam toen de begroting van de Noord-Zuidlijn voor geen meter  klopte. Ook per ongeluk. Misschien moeten ze de boekhouding bij dat bouwbureau ook nog maar eens een keertje grondig doorspitten. Of die gratis vliegtickets naar Turkije en Roemenië voor Hooijmaijers. Ook per ongeluk, uiteraard. Want Hooijmaijers kon dat niet zien. Er zat immers een enveloppe omheen. Tsja, dan weet je het niet, hè… Of die 78 miljoen euro die de Provincie Noord-Holland kwijt is geraakt. Moest van Hooijmaijers op de IJslandse Landsbanki-bank worden gezet. Weg poen. U raadt het al: ook per ongeluk. Mooie toverformule, dat wel. “Per ongeluk.” Als ik nog eens iemand tot het bot beledig en diegene wordt kwaad? Zeg ik gewoon: “Per ongeluk.” Opgelost, klaar. Kijk, dan kan je alles zeggen. Ik doe het één keertje voor:

Ik las ergens over een onderzoek, dat als uitkomst heeft dat een grote penis goed is voor een vrouw. Dan heeft mevrouw Hooijmaijers mooi mazzel. Een grotere lul bestaat er niet.