Dopingautoriteit stelt wellicht nieuw onderzoek in

De Nederlandse dopingautoriteit stelt mogelijk een onderzoek in als in het USADA-rapport over Lance Armstrong Nederlandse connecties staan. Of er daadwerkelijk aanknopingspunten zijn kan directeur Herman Ram nog niet zeggen. "Ik heb de stukken opgevraagd bij het USADA. Het kan echter nog weken duren voordat deze in mijn bezit komen."

Ram vindt het rapport nog schokkender dan verwacht."Ik wist ongeveer wat er ging komen maar zo uitgebreid en gedetailleerd had ook ik het niet verwacht."

In het rapport geeft ex-Rabocoureur Levi Leipheimer toe tussen 2002 en 2004 doping te hebben gebruikt, toen hij voor de Raboploeg reed. De Amerikaan noemt in zijn verklaring ook een andere Raborenner die destijds doping gebruikte. Deze naam is echter onleesbaar gemaakt in het rapport.

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft zich in het onderzoek naar Armstrong alleen gefocust op renners met de Amerikaanse nationaliteit. Ram denkt dan ook dat het rapport nog wel voor de nodige naschokken kan gaan zorgen. "In verschillende verklaringen zijn sommige namen slechts één keer genoemd. Waarschijnlijk niet-Amerikaanse renners. Daar kan nog iets uit gaan komen."

De stukken die namen bevatten van buitenlandse renners worden naar de desbetreffende nationale bond gestuurd. Die kan alsnog besluiten een onderzoek te starten, maar dat hoeft volgens Ram niet. "Het is ook mogelijk dat we niets horen omdat dopingzaken na acht jaar verjaren of niet de moeite waard zijn." Ram wijst erop dat het Amerikaanse rapport over een periode gaat die langer dan acht jaar geleden is.

Volgens Ram is er ook voor de internationale wielrenunie UCI en het mondiale antidopingbureau WADA geen reden tot twijfel. "Ik kan me niet voorstellen dat ze in beroep gaan bij het CAS. Het zou me verbazen als ze de straffen tegen Armstrong en de andere renners niet gewoon overnemen."

Het USADA heeft Armstrong voor het leven geschorst en zijn zeven touroverwinningen ontnomen. De UCI moet dit echter nog officieel overnemen. De wielerunie moet binnen drie weken reageren.