Sauber stopt als teambaas, Kaltenborn opvolgster

Peter Sauber heeft met onmiddellijke ingang zijn functie als teambaas van het Formule 1-team Sauber neergelegd. De 69-jarige Zwitser wordt aan de pitmuur opgevolgd door Monisha Kaltenborn die al de baas van Sauber Motorsport AG was. Zij zorgt hiermee voor een primeur door de eerste vrouwelijke teambaas in de F1 te worden.

Sauber heeft een lange geschiedenis in de autosport achter de rug. In 1970 stond hij voor het eerst met een auto aan de start van het Zwitserse heuvelklimkampioenschap. Van daaruit belandde hij in 1977 met een auto in de 24 uur van Le Mans. Zelf rijden was er niet meer bij, maar als teambaas was hij succesvol in de sportscars. Sauber ging in 1985 een partnerschap met Mercedes aan. Uit dat programma kwam naast Saubers eigen talent Karl Wendlinger ook Michael Schumacher bovendrijven.

In 1991 besloot Sauber de stap naar de Formule 1 te maken en vestigde hij zijn team in Hinwil. Met steun van Mercedes was dit in 1993 zo ver. Zijn grootste successen kwamen in 2001 en 2002 toen het team als vierde en vijfde eindigde in het constructeurskampioenschap. Het team werd eind 2004 voor een groot deel door BMW overgenomen, waarbij Sauber als mede-eigenaar op de achtergrond een adviserende rol innam. In deze periode werd de enige zege behaald.

BMW besloot zich eind 2009 echter terug te trekken, waarna Sauber zijn eigen team terugkocht. De Zwitser vormde zijn team om van een fabrieksrenstal in een privéteam en stelde zich ten doel om voor zijn zeventigste met pensioen te gaan. Twee dagen voor zijn verjaardag heeft hij de dagelijkse leiding aan Kaltenborn overgedragen. Op de achtergrond blijft Sauber nog wel actief.

De 41-jarige Kaltenborn is geen onbekende binnen het team van Sauber, omdat de Oostenrijkse in 2000 al voor de renstal ging werken. Begin 2010 werd ze benoemd tot directeur van Sauber Motorsport AG en eind vorig jaar droeg Sauber een derde van de aandelen aan haar over. Ook noemde hij toen al Kaltenborn zijn opvolgster mocht hij een stap terug willen zetten.