James Bond special - Trivia (1977 - 1981)

1977 The Spy Who Loved Me

The Spy Who Loved Me 001

Bond's Alias: Robert Sterling

The Spy Who Loved Me was de eerste Bond-film die in Dolby stereo werd opgenomen.

Ondanks de tegenvallende opbrengsten van The Man with the Golden Gun kreeg The Spy Who Loved Me een budget van dertien miljoen dollar waarmee het de duurste Bond-film tot op dat moment werd.

The Spy Who Loved Me was de eerste film die drie Oscar-nominaties kreeg.

De film zou eigenlijk worden geregisseerd door Guy Hamilton. Nadat Hamilton aan had gegeven geen zin te hebben om nog een Bond-film te regisseren viel de keuze op Lewis Gilbert, die eerder bij You Only Live Twice op de regiestoel plaats mocht nemen.

The Spy Who Loved Me 002

Een andere regisseur die de producers graag voor de film hadden willen hebben was Steven Spielberg. Deze had het echter te druk met de 'kleine' film Jaws.

The Spy Who Loved Me was de eerste film waarin we Jaws (Richard Kiel) tegenkwamen. De acteur kon het metalen kunstgebit per opname slechts een halve minuut inhouden vanwege het ongemak en de bijbehorende pijn. De pijnlijke grimassen die de reus in de film trekt zijn dus niet allemaal gespeeld.

In het script voor de film stond dat Jaws van Poolse afkomst was. Zijn echte naam was Zbigniew Krycsiwiki.

Nadat de film in de bioscopen was verschenen, was er zo'n grote vraag naar een witte Lotus Esprit dat kopers op een wachtlijst van drie jaar kwamen te staan.

Op 10 augustus 1977 kreeg Elvis Presley de film bij een speciale voorstelling in de Genral Cinema-bioscoop in Whitehaven, Tennessee te zien. Het zou het laatste bezoek van de koning van de rock-'n'-roll aan een bioscoop worden. Zes dagen later overlijdt de muzikant op 42-jarige leeftijd.

In de aftiteling van de film lezen we "James Bond will return in For Your Eyes Only". Dat klopt niet aangezien Bond eerst terug zou keren met Moonraker.

Body Count: 73

The Spy Who Loved Me 003

The Spy Who Loved Me werd ook uitgebracht onder de volgende titels:

Argentinië
Espía que me amó, La
Canada / Frankrijk:
Espion qui m'aimait, L'
Denemarken:
Spionen der elskede mig
Finland:
007 rakastettuni
Italië:
Agente 007, la spia che mi amava

The Spy Who Loved Me 004

Noorwegen:
Spionen som elsket meg
Portugal:
007 - Agente Irresistível
Spanje:
Espia que em va estimar, L'
West Duitsland:
James Bond 007 - Der Spion, der mich liebte
Zweden:
Älskade spion (Beloved Spy)

The Spy Who Loved Me 005