Oud-beveiliger vervolgd voor in coma slaan inbreker

Het Openbaar Ministerie gaat de 44-jarige man uit Oostzaan vervolgen die in november een inbreker dusdanig mishandelde dat hij in coma raakte. De 50-jarige insluiper werd in elkaar geslagen toen hij werd betrapt bij het Frans Ottenstadion in Amsterdam.

De verdachte was op de bewuste avond met vier anderen aan het posten bij het sportcomplex aan het IJsbaanpad omdat daar meerdere keren was ingebroken. Toen de inbreker werd betrapt werd hij zwaar mishandeld.

Volgens justitie valt dat vooral de 44-jarig Oostzaner, een voormalig particulier beveiliger, aan te rekenen. Twee andere gebruikten ook geweld, maar volgens het OM was dat onder die omstandigheden geoorloofd. De overige twee hebben geen geweld gebruikt. De zaken tegen het viertal zijn geseponeerd.

De 44-jarige man die een halsklem aanbracht, wordt verdacht van poging tot doodslag door verwurging. Wanneer de rechtbank de zaak behandelt is nog niet bekend.

Na het incident barstte een discussie over het gebruikte geweld los. De familie van de inbreker vroeg politici terughoudend te zijn in hun reactie. Ze vonden de discussie over wiens schuld het was dat de inbreker gewond raakte voorbarig.

De SP en de PvdA stelden dat het incident een reactie was op 'stoere taal' van de VVD over het aanpakken van dieven. Premier Mark Rutte had bij de presentatie van het gedoogakkoord in 2010 gezegd dat mensen inbrekers best met een 'ferme duw' het huis uit mogen zetten.