Al 550 ziekmeldingen door 'zalmonella'

De teller van mensen die aantoonbaar ziek zijn geworden van de met salmonella besmette zalm van de Harderwijkse visproducent Foppen is opgelopen tot 550. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten. Dat is een stijging van tweehonderd gevallen in een week tijd.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt overigens hoger, omdat niet iedereen die ziek is geworden van de gerookte zalm naar de huisarts gaat. De besmette zalm kwam twee weken geleden aan het licht en werd daarop uit de handel genomen.

Zalm van Foppen en producten waar die in wordt verwerkt liggen normaal gesproken in de meeste grote Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi en Plus. Hoewel de zalm uit de schappen moest worden verwijderd, werd woensdag bekend dat zo'n elf bedrijven dat niet hadden gedaan. Die bedrijven zijn beboet.

De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Een infectie kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen drie tot zeven dagen aan. Overigens wordt niet iedereen ziek.


Aantal gemelde zieken salmonellazalm stijgt tot 550 (Foto: Novum)