'Geleidelijk stoppen met roken werkt het best'

Rokers hebben de grootste kans om van hun rookverslaving af te komen door eerst het aantal sigaretten af te bouwen en op het juiste moment definitief te stoppen. Dat blijkt uit een computermodel dat Wageningen University heeft ontwikkeld.

Volgens een woordvoerder toont het computermodel aan dat het belangrijk is de hersenen langzaam te laten wennen aan steeds minder nicotine. "Rook elke dag een sigaret minder, totdat je tot een minimum bent gekomen van een paar per dag", is het devies. "Je bevindt je dan op het randje van stoppen. Kies dan een moment uit waarop de wil om te stoppen groot genoeg is, waardoor je de peuk voorgoed links laat liggen."

Abrupt stoppen met roken heeft een kleinere slagingskans. "De nicotine prikkelt de hersenen tot het maken van de stof dopamine, dat de roker een fijn gevoel geeft. Stopt hij plots met roken, raken de hersenen flink van slag en wordt de zin om te roken gestimuleerd." De kans is groot dat de roker dan in zijn oude patroon vervalt.

In het wiskundige model werden drie factoren bekeken: het nicotinegehalte in het lichaam, de zin om een sigaret te roken en de wil om dat toch niet te doen. Pas als de wil het van de zin overwint, bestaat grote kans dat een roker definitief stopt.

De Wageningen University heeft samengewerkt met psychologen van de Universiteit van Amsterdam. De onderzoekers zeggen dat het wiskundige model alleen bedoeld is om te stoppen met roken en niet van toepassing is op andere vormen van verslaving.


'Geleidelijk stoppen met roken werkt het best' (Foto: Novum)