VN willen voor 2030 einde aan kindhuwelijken

De Verenigde Naties willen dat er tegen 2030 niet langer kindhuwelijken plaatsvinden. Een VN-campagne die donderdag van start is gegaan heeft als doel meisjes niet langer te laten lijden onder armoede, onwetendheid en onderdrukking door hun echtgenoten.

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zei donderdag dat hij net zo gedreven is om kindhuwelijken te stoppen dan destijds apartheid. Ook VN-chef Ban Ki-moon sprak zich uit. "Laten we degenen die al getrouwd zijn helpen om meer van hun leven te maken. Iedereen profiteert ervan als we meisjes in plaats van bruid gewoon meisjes laten zijn."

Elke dag worden 37 duizend meisjes onder de 18 uitgehuwelijkt, aldus de VN. Als de trend geen halt wordt toegeroepen, dan zijn dat er in 2020 14,2 miljoen per jaar. Volgens een studie van de VN speelt het probleem vooral in Zuid-Azië en Noord-Afrika, waar soms meisjes van pas 5 of 6 jaar oud worden uitgehuwelijkt. In Zuid-Azië is 46 procent van de vrouwen van 20 tot 24 getrouwd voor haar 18e, in Bangladesh is dat 66 procent.