Mexicaanse drugsbaas 'per ongeluk' omgebracht

Mexicaanse mariniers hadden geen idee dat ze de leider van het Zetas-kartel hadden gedood, nadat ze zondag verzeild waren geraakt in een vuurgevecht in een klein dorp in de deelstaat Coahuila. Dit werd pas duidelijk toen het lichaam van Heriberto Lazcano werd gestolen uit het mortuarium. Dat heeft de Mexicaanse marine woensdag gezegd.

De mariniers probeerden zondag in het dorp Progreso een groep verdachte mannen te fouilleren. Er was een tip binnengekomen dat gewapende mannen zich ophielden bij een honkbalstadion. De mannen openden het vuur op de mariniers en er volgde een vuurgevecht. Lazcano zou naar verluidt granaten hebben afgevuurd op de mariniers.

Lazcano werd doodgeschoten en zijn lichaam werd overgebracht naar een mortuarium, samen met het lichaam van een handlanger. De mariniers dachten van doen te hebben met een gewone crimineel. "Voor ons waren het gewoon twee criminelen. We hadden geen aanwijzingen dat het ging om 'Lazca'", aldus admiraal José Luis Vergara. Pas toen het lichaam werd gestolen uit het mortuarium en de vingerafdrukken werden gecontroleerd, bleek dat het ging om de Zetas-baas.


Mexicaanse drugsbaas 'per ongeluk' omgebracht (Foto: Novum)