FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 juli 2012

Kleine aardbeving veroorzaakt paniek in Rome

In Rome heeft zich maandag een kleine aardbeving voorgedaan die voor paniek zorgde. Inwoners van het getroffen gebied in de Italiaanse hoofdstad renden in grote angst de straat op.

De beving met een kracht van 3,5 op de schaal van Richter voltrok zich op een diepte van 10 kilometer in buitenwijken in het zuidoosten van de stad. Niemand raakte gewond en er waren geen berichten van schade aan gebouwen.

De angst voor aardbevingen zit er goed in bij de Italianen nadat in mei twee krachtige aardschokken in het noordoosten van Italië de dood veroorzaakten van 25 mensen en grote schade aanrichtten.

Meer dan 10.000 mensen die hun huis verloren door de bevingen, verblijven nog altijd in tenten, barakken en schoolgebouwen.

Kleine aardbeving veroorzaakt paniek in Rome
Kleine aardbeving veroorzaakt paniek in Rome (Foto: ANP)

Hof handhaaft dwangverpleging hakker van Arnhem

De 32-jarige man die januari vorig jaar in Arnhem mensen aanviel met een keukenbijl en messen, heeft opnieuw tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.

De man was in hoger beroep gegaan omdat hij tbs met voorwaarden wilde, wat meer vrijheden inhoudt. Het gerechtshof in Arnhem heeft maandag toch dwangverpleging bevolen, omdat het dat nodig vindt om de maatschappij tegen de Arnhemmer te beschermen.

Stemmen vertelden de man dat hij moest gaan moorden, zo verklaarde hij. Hij toog naar een kinderdagverblijf om de juffrouw en kinderen te doden. Toen het hek op slot bleek, viel hij willekeurige andere mensen aan.

Intel neemt belang in ASML

Chipmachinebedrijf ASML heeft een overeenkomst getekend met het Amerikaanse Intel over een ontwikkelingsprogramma voor een nieuwe generatie productietechnologieën. Daarbij koopt Intel voor in totaal 2,5 miljard euro aandelen ASML. Dat werd maandagavond gemeld.

De totale investeringen voor technologische ontwikkeling en aandelen door Intel in ASML bedraagt 4,1 miljard euro. De transactie wordt naar verwachting na een stemming onder de aandeelhouders in het derde kwartaal afgerond.

Volgens Intel zal het belang in ASML na de transactie niet hoger uitkomen dan 15 procent. ASML heeft de intentie verklaard tot maximaal 25 procent van het bedrijf aan Intel en andere zakenpartners te willen verkopen. De onderhandelingen daarover lopen nog, aldus een verklaring.

Intel neemt belang in ASML
Intel neemt belang in ASML (Foto: ANP)

Egyptische leger waarschuwt president Morsi

De top van het Egyptische leger heeft president Mohammed Morsi gewaarschuwd voor het bijeenroepen van het parlement dat in juni werd ontbonden. De Opperste Militaire Raad liet maandag weten erop te vertrouwen dat "alle instituten van de staat" de grondwet en constitutionele besluiten zullen respecteren.

Het Constitutionele Hof oordeelde vorige maand dat het door islamieten gedomineerde parlement moest worden ontbonden omdat er aanwijzingen waren van verkiezingsfraude. Leden van politieke partijen zouden zetels hebben ingenomen van onafhankelijke kandidaten.

Morsi besloot zondag per decreet dat het parlement weer bijeen moest komen. Hij vindt dat het parlement gewoon moet functioneren totdat er nieuwe parlementsverkiezingen kunnen worden gehouden. Daarmee koerst hij aan op een conflict met de machtige militairen.

Op de set bij The Tomb

Het samenwerken voor The Expendables en The Expendables 2 beviel Stallone en Schwarzenegger blijkbaar goed want momenteel zijn de heren bezig met opnames voor The Tomb. Een actiefilm die vanaf 17 oktober 2013 in de Nederlandse bioscopen zal draaien.

ETOnline was op de filmset voor een interview met de twee actiehelden. In The Tomb zijn verder rollen weggelegd voor Sam Neill, Vinnie Jones en 50 cent.

Valve laat gamers bepalen welke games naar Steam komen

Valve heeft vandaag Steam Greenlight bekendgemaakt. Met Greenlight kan de Steam-community kiezen welke games naar Steam komen en krijgen bedrijven de kans om hun nieuwe games tentoon te stellen.

Bedrijven kunnen informatie over hun game en media uploaden via de Steam Workshop om gamers te overtuigen. Gamers kunnen vervolgens laten weten wat zij ervan vinden door te stemmen en commentaar achter te laten. Dit wordt nu ook al gebruikt voor andere content in de Steam Workshop zoals Skyrim-mods. Greenlight geeft kleinere ontwikkelaars ook de kans om wat meer bekendheid te krijgen.

"Kiezen of je wel of niet een game gaat publiceren op Steam is niet leuk", vertelt Anna Sweet van Valve. "Vaak verschillen de meningen en kan de interne jury er niet uitkomen. We hebben met Steam Workshop nu de mogelijkheid om de community te vragen wat zij vinden en hopelijk krijgen we zo een groter volume van kwalitatief goede, creatieve games."

Met dank aan SpankmasterC voor de submit.

Vlaar: "Zijn er niet minder op geworden"

De vakantie van Ron Vlaar zit erop. De verdediger is blij met de aankopen van Feyenoord. "We zijn er zeker niet minder op geworden."

Doordat de verdediger met Nederland deelnam aan het EK, kreeg hij langer vrijaf van Feyenoord. Het toernooi bleek een deceptie, maar Vlaar zag ook positieve dingen. "Ik ben blij dat ik erbij was, het is toch een unieke ervaring om mee te maken. Over mijn eigen spel ben ik redelijk positief, in mijn ogen heb ik naar behoren gespeeld", zegt hij op de officiële website van Feyenoord.

"Het koppie is leeg en de batterij weer vol", vervolgt de aanvoerder. "Ik vind het ook geen probleem om direct op trainingskamp te gaan, zo'n week is juist ideaal om goed te trainen en toe te werken naar het nieuwe seizoen."

"Natuurlijk is het jammer dat sommige spelers zijn vertrokken, maar we hebben er veel kwaliteit voor teruggekregen. Vorige week heb ik al even kennisgemaakt met de nieuwe jongens. We zijn er zeker niet minder op geworden, er staat een uitstekende en talentvolle groep met heel veel mogelijkheden."

Rangers FC laat vijftal niet zomaar gaan

Een vijftal spelers verliet recentelijk het failliete Glasgow Rangers. Allen dachten transfervrij te vertrekken, maar voorlopig zijn de transfers in de wachtkamer gezet. De transfers van Steven Naismith (Everton), Steven Whittaker (Norwich City), Steve Davis (Southampton), Kyle Lafferty (FC Sion) en Jamie Ness (Stoke City), worden voorlopig tegengehouden door de Schotse voetbalbond.

De bond nam deze maatregel nadat Rangers FC, de nieuwe naam waaronder de club een doorstart maakt, protest aantekende. De spelers dachten allen transfervrij te zijn en weigerden te erkennen dat ze een geldig contract hadden bij de 'nieuwe' club. Op advies van de spelersvakbond vertrokken ze dan ook naar andere clubs. Rangers FC is van mening dat de contracten, die volgens de club gewoon nog doorlopen, overgenomen kunnen worden. Dit ondanks het feit dat de club straks op het vierde profniveau komt te spelen.

De spelers mogen wel vertrekken, maar dan dient er een transfersom te worden betaald, zo eist voorzitter Charles Green. Het is nu wachten op een oordel van de FIFA. Saillant detail: Rangers FC is nog geen lid van de Schotse bond, waardoor de situatie nogal gecompliceerd is.

S. SŠnchez houdt hoop op Spelen

Ondanks de heftige valpartij in de achtste etappe van de Tour waarbij Samuel Sánchez zijn schouderblad en een middenhandsbeentje brak, houdt de Spaanse wielrenner een sprankje hoop op deelnamen aan de Olympische Spelen in Londen.

"Ik ga er alles aan doen om naar Londen te kunnen", aldus de renner van Euskatel na onderzoek in het ziekenhuis van Bilbao. Samsam won in 2008 bij de Spelen in Beijing nog de gouden plak.

Allereerst is het voor Sánchez afwachten hoe snel de breuken genezen. "De dokters bepalen wanneer ik weer op de fiets kan stappen", aldus de 34-jarige Spanjaard. De deelname van de Spanjaarden Oscar Freire en José Joaquin Rojas aan de Olympische Spelen is al komen te vervallen. De twee vielen in de Tour en moesten opgeven.

Koeman ziet in Immers extra wapen

Feyenoord-trainer Ronald Koeman is blij met zijn aankopen. Volgens de oefenmeester maakt met name Lex Immers grote indruk.

Nadat eerder aankoop Harmeet Singh complimenten kreeg van Koeman, is het nu de beurt aan Immers. De van ADO Den Haag overgekomen middenvelder is in De Kuip de opvolger van Otman Bakkal. "Ik hou wel van dat soort spelers die bij elke voorzet voor de goal komen", vertelt Koeman in het Algemeen Dagblad.

"Met hem erbij kunnen we ook wat directer spelen. Dat wordt wel een extra wapen." Momenteel verblijft de selectie van Feyenoord in Ermelo voor het jaarlijkse trainingskamp. Karim El Ahmadi en Bakkal vertrokken uit Rotterdam, Ruud Vormer, John Goossens, Singh en Immers kwamen de selectie versterken.

ACTA terug als CETA

Vorige week stemde het Europees Parlement met overweldigende meerderheid ACTA weg, maar de Europese Commissie, die zich bezighoudt met handelsovereenkomsten zoals het omstreden ACTA, lijkt een nee niet acceptabel te vinden en probeert ACTA nieuw leven in te blazen in de vorm van de Canadees-Europese overeenkomst CETA.

Academicus en jurist Michael Geist ontdekte, in een gelekt document betreffende de Canadian-European Trade Agreement (CETA), dat een groot aantal bepalingen uit ACTA inmiddels hun weg hebben gevonden naar CETA, welke met die nieuwe naam opnieuw zal worden voorgelegd aan het Europees Parlement. 

Hieronder vallen onder meer regels van handhavingsverplichtingen, opsporing en bewaarplichten. In een van deze punten wordt ACTA zelfs specifiek genoemd.

Op de blog van Michael Geist vind je een tabel met daarin de overduidelijke overeenkomsten tussen CETA (of ACTA 2) en ACTA.

Pťrez keert terug bij Ajax als jeugdtrainer

Kenneth Pérez keert komend seizoen terug in dienst van Ajax. De 37-jarige Deen wordt assistent van Fred Grim bij de A1, meldt hij maandag via Twitter. Pérez speelde tussen 2006 en 2008, verspreid over twee perioden, 43 competitieduels voor Ajax. Tussendoor kwam hij ook nog een half jaar uit voor PSV. Pérez scoorde negentien keer in de Eredivisie namens Ajax.

De Deen vertrok in augustus 2008 naar FC Twente, waar hij twee seizoenen later zijn carrière afsloot. Sindsdien maakte de 24-voudig international onder meer naam als voetbalanalist op de Nederlandse televisie.

Levensgevaarlijke slangen en spinnen in Hoofddorp

In een woning in Hoofddorp zijn 24 extreem giftige slangen en spinnen aangetroffen. De Dierenhulpdienst uit Zwanenburg heeft de dieren gevonden en in beslag genomen. Dat meldt stadszender AT5.

Onder meer een groene mamba, een zwarte weduwe en een vioolspin werden gevonden in de woning. Het is in principe niet verboden om deze dieren te houden, maar de man had de beesten onder gevaarlijke omstandigheden in zijn huis ondergebracht.

De vrouw van de man, die zwanger is, wist niets van de dieren. Ze zou de man het huis hebben uitgezet.

'Beatrix wil beŽdiging ministers niet openbaar'

Koningin Beatrix weigert in te stemmen met het openbaar maken van de beëdiging van ministers. De Tweede Kamer wil dat iedereen kan zien dat ministers de eed afleggen. Beatrix blokkeert dit, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

De koning beëdigt in Nederland al twee eeuwen de leden van het kabinet. Waar dit in veel andere landen in alle openbaarheid gebeurt, kent Nederland alleen het fotomoment op het bordes, na de beëdiging.

De Kamer wil hier een einde aan maken en heeft hierover een motie aangenomen. Premier Mark Rutte (VVD) stond hier niet onwelwillend tegenover, maar Beatrix ziet het niet zitten, meldt RTL. Bij de vorming van het volgende kabinet zal blijken wie aan het langste eind trekt.

'John Ewbank gedrogeerd op feest Gordon'

John Ewbank denkt dat hij vrijdag onwel is geworden omdat iemand de drug GHB in zijn drankje had gedaan. De liedjesschrijver ging tegen de vlakte op het 44e verjaardagsfeest van Gordon.

"Ik denk dat ik iemands drankje heb gepakt en dat daar GHB in is gedaan", liet Ewbank weten aan Shownieuws. "Ik zei tegen Kelly, mijn vriendin, dat ik niet lekker werd." De twee gingen naar buiten, waar hij een aantal minuten 'out' was. Daarop ontstond enige paniek onder omstanders.

Patricia Paay was Ewbanks reddende engel. "Doordat ik zelf op feestjes heb gezien wat er gebeurt als iemand GHB inneemt, wist ik dat hij die drug had binnengekregen", aldus de diva. Ze zorgde ervoor dat hij suiker binnenkreeg, wat helpt tegen GHB. "Na ongeveer twintig minuten was hij weer helemaal bij bewustzijn."

Geen Saudische vrouwen naar Spelen

Er gaan geen Saudische vrouwen naar de Olympische Spelen in Londen. Er hebben zich geen vrouwen gekwalificeerd, omdat geen vrouwen hebben deelgenomen aan de kwalificatiewedstrijden. Dat heeft een anonieme Saudische functionaris tegen de Arabische krant Al-Sharq al-Awsat gezegd. Hij zei dat mannelijke Saudische atleten zich hebben gekwalificeerd voor de onderdelen atletiek, paardrijden en gewichtheffen.

Saudische vrouwen dienen zich in het openbare leven aan tal van beperkingen te houden. De Saudische leiders stonden onder druk om niet meer alleen mannelijke sporters naar internationale toernooien af te vaardigen. Ze zouden na de spelen van Londen sancties van het IOC kunnen verwachten als vrouwen werden buitengesloten.

De Saudische ambassade in Londen liet twee weken geleden weten dat vrouwen die aan de kwalificatie-eisen voldeden, aan de spelen mochten deelnemen. Vorige week zei IOC-voorzitter Jacques Rogge optimistisch te blijven dat het conservatieve koninkrijk voor het eerst vrouwen naar de spelen zou sturen.

Obama wil einde aan belastingvoordeel voor rijken

De Amerikaanse president Barack Obama gaat er maandag opnieuw voor pleiten om belastingvoordelen voor mensen die meer dan 250 duizend dollar per jaar verdienen te laten verlopen. Belastingvoordelen voor mensen onder die inkomensgrens moeten wat de president betreft het komende jaar behouden blijven.

Het Witte Huis heeft eerder geprobeerd om de belastingvoordelen, die onder president George W. Bush werden doorgevoerd, voor de rijkste Amerikanen te laten verlopen. Dit stuitte echter op hevig verzet van de Republikeinen in het Congres, die mordicus tegen elke belastingverhoging zijn.

Het plan van Obama is dan ook eigenlijk bij voorbaat kansloos. De Republikeinen, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben en genoeg zetels in de Senaat bekleden om stemmingen te blokkeren, hebben al aangegeven onder geen beding bereid te zijn belastingen te verhogen.

De tegenstander van Obama bij de presidentsverkiezingen, Mitt Romney, liet maandag weten net als zijn partijgenoten niets in Obama's plan te zien. "De aankondiging van president Obama van vanochtend betekent een belastingverhoging voor miljoenen gezinnen, mensen die banen creëren en kleine bedrijven", aldus een woordvoerster van Romney.

Geld speelt bij de verkiezingen dit jaar een grotere rol dan ooit. Het campagneteam van Obama en de Democratische Partij haalden in juni 71 miljoen dollar op. Romney en de Republikeinen wisten echter in dezelfde maand 106 miljoen dollar in te zamelen.

Hockeyheren na rust kansloos tegen Duitsland

De Nederlandse hockeyers zijn maandag in de tweede oefeninterland tegen Duitsland flink onderuit gegaan. Oranje verloor door een zwakke tweede helft met 1-3 van de olympisch kampioen. Bij de rust leidde de ploeg van bondscoach Paul van Ass nog met 1-0 door een treffer van Mink van der Weerden uit een strafcorner.

Na de pauze was de organisatie zoek in het Nederlandse team, dat zaterdag de eerste oefenwedstrijd tegen Duitsland nog met 4-2 had gewonnen. Vooral verdedigend maakte Oranje in het tweede duel een kwetsbare indruk. Door treffers van Thilo Stralkowski, Moritz Fürste en Christopher Zeller wonnen de Duitsers uiteindelijk vrij simpel.

Shell grootste bedrijf ter wereld

Het Nederlands-Britse bedrijf Shell voert dit jaar de lijst aan van de 500 grootste bedrijven ter wereld. De 'Global 500'-lijst werd gepubliceerd door Fortune Magazine. Shell had in 2011 een omzet van 484 miljard dollar en een winst van ruim 30 miljard dollar, omgerekend respectievelijk 395 en 24,5 miljard euro.

Shell vergrootte de omzet in 2011 met ruim 28 procent ten opzichte van 2010 en de winst zelfs met 54 procent. Bovendien zet die groei door in dit jaar, het eerste kwartaal van 2012 groeide de omzet opnieuw met 11 procent.

Exxon Mobil staat tweede op de lijst, gevolgd door het van de troon gestoten Wal-Mart Stores.

Shell grootste bedrijf ter wereld
Shell grootste bedrijf ter wereld (Foto: ANP)

Van Bronckhorst bedankt voor assistentschap Oranje

Giovanni van Bronckhorst heeft bedankt voor de eer om assistent-trainer van het Nederlands elftal te worden. De voormalig prof vindt het niet bij zijn huidige werkzaamheden passen. De nieuwe bondscoach Louis van Gaal, die vrijdag werd aangesteld als opvolger van Bert van Marwijk, is nog op zoek naar een tweede assistent. Hij wordt in ieder geval bijgestaan door Danny Blind.

Van Bronckhorst zegt het simpelweg te druk te hebben voor Oranje. Naast zijn taak als assistent bij het eerste van Feyenoord gaat hij komend seizoen het beloftenelftal trainen. Daarnaast neemt hij ook nog deel aan de cursus coach betaald voetbal. "Ik was vereerd met het verzoek, maar op dit moment past die functie niet in mijn werkzaamheden", verklaart de 37-jarige Van Bronckhorst op de clubsite.

De voormalig linksback stopte in 2010 als profvoetballer en stortte zich sindsdien volop op zijn trainerscarrière. De laatste wedstrijd van de 106-voudig international was de verloren WK-finale tegen Spanje.

Nieuw vijfjarig contract voor City-coach Mancini

Roberto Mancini staat ook de komende jaren aan het roer bij Manchester City. De Italiaanse coach heeft maandag zijn contract tot de zomer van 2017 verlengd. Mancini leidde City in mei naar de eerste landstitel in 44 jaar. Zijn oude verbintenis liep volgend jaar af.

Mancini is content met zijn nieuwe contract. "Het wordt een enorme uitdaging om het recente succes uit te bouwen." De 47-jarige coach verwees naar de zinderende ontknoping op de slotdag van de Premier League, waarin City met twee treffers in blessuretijd met de titel aan de haal ging.

Het volgende doel moet worden om ook buiten de landsgrenzen succesvol te zijn, vindt interim-directeur John MacBeat. "Deze nieuwe overeenkomst stelt Roberto voor de uitdaging om een team samen te stellen dat niet alleen de titel in de Premier League kan verdedigen, maar ook kan strijden om de Europese eer."

Mancini gaat zijn vierde seizoen als trainer van City in. Eerder was hij in eigen land trainer van Internazionale, Fiorentina en Lazio Roma.

Afghanistan vroeger

Vrijwel iedereen van ons heeft een bepaald beeld van Afghanistan, geschetst door de media de afgelopen 10 jaar. Van het Afghanistan van de jaren 80 hebben we de derde Rambo film die dat beeld voor ons schetst, en we denken dat er in feite niet veel veranderd is. 

Maar wist je dat Afghanistan voor al die ellende een aardig modern en welvarend land was zoals andere landen uit die tijd? Lees er hier over of klik op de foto.

'Samsung niet zo cool als Apple'

De Samsungtablet is niet zo "cool " als de iPad van Apple. Dat zei een rechter van het Britse hooggerechtshof maandag. Hij oordeelde maandag dat de Galaxytablet van Samsung gewoon verkocht mag worden in het Verenigd Koninkrijk, waarmee Samsung weer eens een slag wint in de langslepende, wereldwijde patentstrijd met Apple.

Volgens de rechter schendt Samsung het ontwerp van Apple niet en kunnen consumenten de twee tablets prima uit elkaar houden. De Galaxytablet heeft niet de "ingetogen en extreme eenvoud" van het design van Apple, zei de rechter. Apple heeft 3 weken om in beroep te gaan.

Tegenslag Grol op weg naar Londen

Henk Grol heeft in de voorbereiding op de Olympische Spelen van Londen een teenblessure opgelopen. De winnaar van olympisch brons in Peking moet acht dagen rust houden.

"Tijdens een training schoot zijn grote teen uit de kom. Daarbij scheurde aan de onderkant zijn huid los, dat daarna met zeven hechtingen weer is vastgezet", verklaarde bondscoach Maarten Arens. Grol zelf is ook strijdbaar: "Ik heb nog drieëneenhalve week te gaan. Ik heb een keer op één been de finale van het WK gehaald, dus waarom zou ik hiermee geen goud kunnen winnen." Grol komt tijdens de Spelen in Londen op donderdag 2 augustus in actie in de klasse tot 100 kilogram. 

Maldonado wil rijstijl niet aanpassen

Williams-coureur Pastor Maldonado wil zijn rijstijl niet aan gaan passen. De Venezolaan eindigde in zowel Valencia als op Silverstone buiten de punten door twee aanrijdingen met andere coureurs. Zijn collega Formule 1-rijders hebben veel kritiek op de manier van racen van de winnaar van de Grand Prix van Spanje.

Op Silverstone tikte Maldnado Sergio Perez uit de wedstrijd en in Valencia was het Lewis Hamilton. Ook eerder dit jaar heeft hij al enkele malen brokken gemaakt, maar desondanks vindt de Venezolaan het niet nodig om zich aan te passen. Hij doet tegenover Autosport de aanrijding met Perez af als race-incident. "Ik had gewoon de pech dat ik de controle over de auto verloor op het moment dat we allebei op koude banden reden en hij me probeerde in te halen." De Williams-coureur kreeg een fikse boete en een waarschuwing.

Hij is het niet eens met de straffen en zegt juist goed op te letten. "Aan het begin van het jaar maakte ik immers ook geen problemen en was ik niet bij incidenten betrokken, terwijl ik toen juist veel vaker vanuit het middenveld moest starten en het daar veel hectischer is dan vooraan het veld. Gisteren heb ik in duel met Kimi Räikkönen bovendien ook laten zien dat ik me goed kan inhouden en voorzichtig ben. Ik stond mijn positie namelijk zonder al teveel moeite aan hem af, omdat het nog vroeg in de race was en ik wist dat wij het goed zouden doen qua bandenslijtage en dat dat het verschil wel eens zou kunnen maken."

Aantal zelfdodingen op spoor toegenomen

Het aantal zelfmoorden op het spoor bedroeg vorig jaar 215. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor, toen 201 mensen op deze manier een einde aan hun leven maakten. Het aantal zelfmoorden op het spoor laat al tien jaar een stijgende lijn zien, staat in een rapport over spoorveiligheid van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet de Tweede Kamer maandag weten extra maatregelen te nemen om het aantal zelfdodingen op het spoor terug te dringen. Ze wil dat er meer hekken worden geplaatst en dat er borden komen die mensen verwijzen naar hulpverleners.

Ook moeten er op plekken waar veel mensen zelfmoord plegen camera's worden geplaatst en moeten er zogeheten schriklichten komen.

Final Fantasy VII-heruitgave maakt geen gebruik van microtransacties

Vorige week konden we melden dat Final Fantasy VII opnieuw uigebracht wordt voor pc. Bij de aankondiging vermeldde Square Enix dat de remake nieuwe features zal hebben, waaronder de 'Character Booster', waarmee personages sterker gemaakt kunnen worden met 'een klik van de muis'.

Die vage bewoording leidde er toe dat veel mensen dachten dat er voor deze optie extra betaald moest worden. Vandaar dat gamesite Kotaku Square Enix om uitleg heeft gevraagd. Zij kregen het volgende antwoord:

"Nee, de Character Booster zal geen echt geld kosten om te gebruiken. We zullen binnenkort bekend kunnen maken wat de game gaat kosten, maar we kunnen alvast bevestigen dat er geen microtransaction zijn voor de aankomende re-release van Final Fantasy VII voor de pc."

Het is nog niet bekend wanneer de remake uit komt, maar hopelijk is dat binnenkort.

Ferdinand: "Zou gekwetst zijn geweest"

Anton Ferdinand heeft voor de rechtbank aangegeven dat hij zeer gekwetst zou zijn geweest als hij de uitlatingen van Chelsea-verdediger John Terry zou hebben gehoord. Naar verluidt bejegende Terry de speler van Queen's Park Rangers racistisch tijdens een woordenwisseling tussen de spelers bij een wedstrijd op Loftus Road van oktober vorig jaar. Vandaag begon het proces tegen Terry, dat vijf dagen in beslag moet gaan nemen.

Ferdinand zelf had niet gehoord wat Terry zei, maar anderen beweerden dat de 31-jarige routinier de jongere broer van Rio Ferdinand zwart zou hebben genoemd, gepaard met expliciete seksuele scheldwoorden. Een liplezeres heeft bevestigd dat die beschuldigingen kloppen. Terry hangt nu een boete van maximaal 2500 pond boven het hoofd.

"Ik zou uiteraard erg gekwetst zijn geweest", aldus Ferdinand vandaag. "Waarschijnlijk had ik destijds niet eens gereageerd, want dat kan niet, als professional. Waarschijnlijk had ik de officials gewaarschuwd en handelde ik het na de wedstrijd af. Als iemand je huidskleur erbij haalt, (...) is het erg kwetsend."

Ferdinand gaf zelf toe dat hij zelf scheldpartijen ook niet uit de weg ging. Toen hem werd gevraagd waarom hij zo boos was op de aanvoerder van Chelsea, antwoordde hij; "Omdat ik een winnaar ben." Zijn zaak is verder allesbehalve waterdicht. Zo heeft de 27-jarige verdediger van QPR in de rechtszaal toegegeven Terry te willen provoceren. Ook zou hij pas naar de politie zijn gestapt op aanraden van zijn agent.

Scenario Dark Knight Rises geÔnspireerd op Charles Dickens

De gebroeders Nolan, Christopher en medescenarist Jonathan, hebben in interviews meer verteld over het scenario van The Dark Knight Rises. Thematisch is het verhaal van de gebeurtenissen die de inwoners van Gotham overkomen geïnspireerd op A Tale of Two Cities van Charles Dickens.

In een persconferentie die dit weekend plaatsvond vroeg filmsite ComingSoon de Nolans naar de connecties tussen hun film en de Dickens-klassieker.

"Toen Jonah me zijn eerste versie van het scenario stuurde, was het iets van 400 pagina's," aldus Christopher Nolan. "Er zat van alles in. Hij schreef erbij 'Je moet denken aan A Tale of Two Cities, die je natuurlijk gelezen hebt.' Ik zei 'Absoluut'. Ik las het script en was een beetje verbijsterd door een paar dingen en realiseerde me dat ik A Tale of Two Cities nooit gelezen had. Het was een van die dingen waarvan ik dacht dat ik het gedaan had. Ik heb 't toen gehaald, gelezen en vond het geweldig; ik snapte precies waar hij het over had... Toen ik mijn versie van het scenario deed, was het heel erg A Tale of Two Cities."

Volgens Jonathan Nolan was Dickens' werk meer van invloed op de donkere toon in de film dan, bijvoorbeeld, de actuele economische situatie in de wereld.

"Chris en David [Goyer, red] begonnen het verhaal te ontwikkelen in 2008, direct nadat de tweede film uitkwam," aldus Jonathan. "Voor de recessie. Voor Occupy Wall Street en dat soort dingen. In plaats van me daardoor te laten beïnvloeden keek ik naar goede oude boeken en goede films. Goede literatuur voor inspiratie. Wat ik altijd vond dat we in de derde film nodig hadden was, om het zo te zeggen, dat we ervoor moesten gaan. Al die films hebben gedreigd om Gotham overhoop te gooien. Dat is echter nooit echt gedaan, tot deze film. A Tale of Two Cities is, voor mij, een van de meest schrijnende portetteringen van een herkenbare samenleving die compleet aan stukken wordt gescheurd door de terreur in Parijs in die periode. Het is moeilijk om voor te stellen dat dingen zo vreselijk mis kunnen gaan."

Volgens de Nolans sloot het boek ook goed aan bij hoe ze vonden dat de trilogie afgesloten moest worden. "Het was gewoon precies het wat we zochten voor de wereld waarin we ons bevonden," aldus Christopher. "Wat Dickens doet in dat boek, hoe zijn personages samenkomen in een samenhangend verhaal met al deze thematische elementen en deze emotionaliteit en drama, dat was precies de toon die we zochten."

In eerdere interviews en artikelen hebben de schrijvers ook verwezen naar oudere Batman-comics die een vergelijkbare toon uitdrukken: een verscheurde stad, terreur en een roep om een held in de vorm van Batman. FOK! zocht eerder al de verbanden tussen deze comics uit, waarvan je het resultaat hier kunt lezen.

The Dark Knight Rises is te zien vanaf volgende week vrijdag.

Levensechte Batman-replica kost vermogen

Heb je geld over en je weet van gekkigheid niet wat je er mee moet doen? Hot Toys brengt in december een Batman-replica op de markt voor maar liefst $260.

De volledige naam van het poppetje is 'Batman - Bruce Wayne DX Sixth Scale Collectible Figure'. Het speelgoedfiguur dat bijna geen speelgoed meer mag heten lijkt zeer veel op Christian Bale, de acteur die Batman in de Dark Knight-trilogie speelt. Met een afmeting van 12" (bijna 31 centimeter) en een prijskaartje van $260 (€211,50) heb je naast een verwisselbaar hoofd een reeks verschillende handen, wapens en een standaard waar je de pop op kan plaatsen.

Hot Toys brengt in dezelfde maand een Heath Ledger-figuur uit in de rol van The Joker. De prijs van deze pop ligt op $275. De gehele The Avengers-cast wordt ook door de speelgoedfabrikant gemaakt. Loki verschijnt in decemver voor $210 op de markt, de overige actiehelden worden (afgezien van een zeer gelimiteerde Tony Stark) waarschijnlijk voor tussen de $199 en $210 aangeboden.

Batman

batmanBatman

Batman

Batman

batman

Batman

IsraŽl boos om Duits verbod op besnijdenis

Een commissie van het Israëlische parlement haar afkeuring uitgesproken over een uitspraak van een Duitse rechtbank met betrekking tot besnijdenis. De Duitse rechter oordeelde dat besnijdenis uit religieuze overwegingen neerkomt op lichamelijk letsel en derhalve verboden moet worden.

De parlementscommissie had maandag een onderhoud met de Duitse ambassadeur in Israël, Andreas Michaelis. In dat gesprek werd de onvrede over de uitspraak overgebracht.

De uitspraak lag met name gevoelig vanwege de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Volgens commissievoorzitter Danny Danon was de laatste keer dat Duitsland de besnijdenissen aan banden legde 'gedurende het donkerste uur'.

Michaelis verklaarde dat Duitsland aan een oplossing werkt. Hij benadrukte dat de uitspraak van de rechter niet op nationaal niveau van kracht is.

Bertens gelijk onderuit in Palermo

Kiki Bertens is al in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Palermo uitgeschakeld. De 20-jarige Wateringse verloor maandag op het Italiaanse gravel in twee sets van de Roemeense Alexandra Cadantu. Het werd 6-3 en 6-2.

Bertens speelde haar eerste wedstrijd op het hoogste niveau sinds Wimbledon, waar ze tot de tweede ronde reikte. Het leverde haar op de maandag gepubliceerde wereldranglijsten een stijging van veertien posities op. Bertens bezet daardoor de 72e positie, haar hoogste notering ooit.

In haar eerste ontmoeting met de dertien plaatsen lager genoteerde Cadantu kon Bertens haar opmars niet voortzetten. In het eerste bedrijf brak ze weliswaar een keer de service van Cadantu, maar zelf werd Bertens tweemaal gebroken.

In de tweede set nam Bertens een 2-1 voorsprong, maar daarna stortte ze in. Cadantu maakte met vijf games op rij een einde aan de illusies van Bertens.


Bertens gelijk onderuit in Palermo (Foto: Novum)

Cameratoezicht in alle streekbussen

In alle streekbussen komt cameratoezicht en chauffeurs krijgen een noodknop die hen in verbinding stelt met de meldkamer. Dat staat in het convenant Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer, dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) maandag heeft ondertekend met streekvervoerders, provincies, stadsregio's en CNV.

De partijen hebben afgesproken om een basisnorm voor veiligheid te laten gelden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer. Dit moet voorkomen dat de sociale veiligheid sneuvelt in de concurrentiestrijd tussen de verschillen de vervoersbedrijven.

Het convenant vloeit voort uit de Taksforce Veiliger Openbaar Vervoer, dat bestaat uit vervoersbedrijven, overheden en vakbonden. Een maatregel die eerder werd ingevoerd is het verbeteren van de communicatie tussen de ov-bedrijven en de politie. De werkgroep is maandag opgeheven.


Cameratoezicht in alle streekbussen (Foto: Novum)

Megastal Grubbenvorst fors gesubsidieerd

De bouw van een megastal in het Limburgse Grubbenvorst wordt flink gesubsidieerd. Het rijk en de provincie Limburg hebben ruim twee miljoen euro aan subsidie uitgetrokken voor de stal die 1,1 miljoen kippen en 35.000 varkens kan herbergen. Volgens Wakker Dier gaat het in totaal om 2,1 miljoen euro. Het agrarische bedrijf dat de stal bouwt zou daarnaast in aanmerking komen voor fiscale voordelen die oplopen tot elf miljoen euro.

Wakker Dier is verbaasd over de subsidie, omdat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) in de Tweede Kamer heeft gezegd dat stallen met deze omvang niet goed zijn 'voor de maatschappelijke acceptatie'. "Excessen, zoals een bedrijf met een miljoen kippen of meer, passen niet bij Nederland", zei hij.

Een woordvoerder van Bleker liet maandag weten dat het rijk tussen 2005 en 2009, dus nog voor de ambtsperiode van Bleker, de subsidies heeft toegekend. Het ging om ruim een miljoen euro aan 'innovatiesubsidies'.

"Ongelooflijk dat deze gigastal, waar zo veel maatschappelijke weerstand tegen is, achter de schermen van alle kanten onze belastingcenten toegeschoven krijgt", stelt Wakker Dier. "Het wordt daarmee de eerste staatskolchoz van Nederland", aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

Aleid heeft schoon genoeg van Occupy Utrecht

Burgemeester Aleid Wolfsen heeft de Occupy-actievoerders in Utrecht maandag gevraagd het plein voor het stadhuis te verlaten. Hij wil het plein 'teruggeven' aan de Utrechters. "Ik vind het onaanvaardbaar dat een openbaar plein bezet wordt door een beperkte groep mensen zonder dat een einddatum zelfs maar in zicht komt." Wellicht volgt binnenkort een nieuwe rechtszaak.

Wolfsen vindt dat een demonstratie nooit onbeperkt kan voortduren. "De wetgever heeft bij de totstandkoming van de Wet Openbare Manifestaties geen rekening gehouden met tijdsduur en het beslag dat op de openbare ruimte in de stad wordt gelegd."

De burgemeester heeft de kwestie in april al aan de rechtbank voorgelegd, maar die bepaalde dat de occupyers na een korte onderbreking voor Koninginnedag weer terug mochten komen voor het stadhuis. Wolfsen had volgens de Utrechtse rechtbank onvoldoende argumenten. Alleen als de gezondheid of de verkeersveiligheid in het geding komt of sprake is van wantoestanden mag het kamp geruimd worden.

Wolfsen kondigt nu aan dat hij de huidige 'patstelling' wil doorbreken. Hij verwacht dat de rechtbank zich binnenkort opnieuw over de kwestie moet uitspreken.

Eerder kwamen ook steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in actie tegen de Occupy-kampen in hun stad, met wisselend resultaat.

Recordomzet voor Ice Age 4 in eerste weekend

Ice Age 4: Continental Drift heeft dit weekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De animatiefilm over een groepje dieren in de ijstijd komt binnen boven aan de lijst van best bezochte films van dit moment, met een recordomzet van zo'n 1,19 miljoen euro.

Geen andere film wist dit jaar zo veel geld in het laatje te brengen gedurende het eerste weekend. Ice Age 4: Continental Drift overtreft de openingsomzet van superheldenepos The Avengers met ongeveer zestigduizend euro. Het vorige deel, Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs, haalde in zijn eerste weekeinde ruim een miljoen euro op.

Ice Age 4: Continental Drift verdrijft The Amazing Spider-Man deze week naar de tweede plaats in de lijst van best bezochte films. De rolprent over de slingerende superheld debuteerde een week geleden op de eerste plaats in de lijst en stootte toen Snow White and the Huntsman van de koppositie. De moderne vertelling van het sprookje Sneeuwwitje is nu terug te vinden op plek drie.

De top vijf wordt gecompleteerd door 21 Jump Street en LOL: Laughing Out Loud. De actiekomedie met Channing Tatum en Jonah Hill zakt van plek drie naar vier, de komedie met Miley Cyrus komt deze week nieuw binnen.

[GP2] Van der Garde: "Veel punten laten liggen"

Giedo van der Garde eindigde dit weekend in de GP2 Series op Silverstone in de eerste race op een achtste plaats en in de tweede viel hij uit na vanaf poleposition te zijn gestart. De Nederlander beseft dat hij met name in de sprintrace een kans op veel punten heeft laten liggen.

"Dit was dramatisch. Het was de eerste keer dat we met koud weer op een snel circuit reden, maar dat mag geen excuus zijn. Ik heb geen idee wat er aan de hand was met de auto, dit is iets wat we grondig moeten evalueren. Het zijn dure punten die we hier hebben laten liggen."

Heel wat beter verging het afgelopen weekend Nigel Melker. De Nederlander eindigde zaterdag in de hoofdrace als vierde en werd gisteren in de sprintrace zesde. Hiermee behaalde hij zijn eerste punten in de GP2 Series. Daniël de Jong viel in de eerste wedstrijd uit en werd in de tweede dertiende.

[Tour] Westra redelijk tevreden

Lieuwe Westra was na afloop van zijn tijdrit in de Tour de France redelijk tevreden. De renner van Vacansoleil deed over de 41,5 kilometer 54 minuten en negen seconden. Hij werd daarmee zeventiende waarmee hij de beste Nederlander vandaag was.

"Voor de start had ik niet zulke goede benen, logisch na zo'n hectische week waarin ik drie keer op het asfalt heb gelegen. Ik moest erin komen", zo zei Westra nadat hij over de finish was gekomen. "Het was heel lastig. Geen meter is vlak. Het was gewoon afzien. In het eerste deel van de tijdrit draaide het niet, zat er geen macht achter. Maar daarna ging het beter. Die klim kon ik goed opsnokken. Het tweede deel ging het gewoon goed."

"Voor dit moment rijd ik een goede tijdrit. Dat is positief ten opzichte van wat er nog komt: de tweede tijdrit in deze Tour en de Olympische Spelen," besloot de Fries.

Anthony Hopkins speelt Metusalem in Noah

Darren Aronofsky heeft Anthony Hopkins weten te strikken voor zijn bijbelfilm Noah. "Ik ben vereerd te werken met de geweldige Sir Anthony Hopkins", laat de regisseur weten via Twitter. De Britse acteur gaat aartsvader Metusalem spelen, met zijn 969 levensjaren de oudste man uit de bijbel.

Hoe groot de rol van de 74-jarige Hopkins wordt, is nog onduidelijk. Russell Crowe speelt de titelrol van arkbouwer in Noah en Jennifer Connelly speelt zijn vrouw. Verder hebben Emma Watson, Saoirse Ronan en Douglas Booth rollen in de film.

Noah is het eerste project van Darren Aronofsky sinds zijn met prijzen overladen thriller Black Swan. Daarvoor leverde hij het sportdrama The Wrestler af. Noah wordt momenteel opgenomen en moet in maart 2014 in de bioscopen gaan draaien. Daarna is Aronofsky van plan aan de slag te gaan met een nieuwe verfilming van Batman.


Anthony Hopkins speelt Metusalem in Noah (Foto: Novum)

Londenaren in geweer tegen luchtdoelraketten

Een groep Londenaren stapt naar de rechter om te beletten dat de Britse regering tijdens de Olympische zomerspelen luchtafweergeschut op het dak van hun appartementencomplex plaatst. De Spelen beginnen 27 juli.

Het Britse leger kondigde eerder al aan op zes plekken in Londen luchtdoelraketten te willen plaatsen. De bewoners van de zeventien verdiepingen tellende Fred Wigg Tower in het oosten van Londen zeggen echter niet te zijn geraadpleegd over de plaatsing van het wapentuig. Hun advocaat betoogde maandag in de rechtbank dat de raketten het gebouw een doelwit maken voor terroristen.

Volgens de Britse minister van defensie Philip Hammond komen de bezwaren tegen de raketten van 'een klein aantal activisten'.

Annan probeert vredesplan SyriŽ te redden

De internationale Syrië-gezant Kofi Annan heeft afspraken gemaakt met de Syrische president Bashar Assad om het geweld in Syrië een halt toe te roepen. Dat zei Annan maandag na een gesprek met de Syrische president.

"We hebben overeenstemming bereikt over een plan van aanpak dat ik met de gewapende oppositie zal delen", zei Annan na het overleg. "Ik heb ook het belang benadrukt van een politieke dialoog, iets waar de president het mee eens is." Wat het plan van aanpak precies behelst zei Annan niet. "President Assad heeft me verzekerd dat de regering nog steeds het zespuntenplan wil implementeren. Het spreekt voor zich dat dat een stuk beter moet gebeuren dan tot dusver het geval was", zei Annan.

Het plan dat Annan eerder opstelde moest een einde aan de crisis in Syrië bewerkstelligen. Zowel Assad als de oppositie ging akkoord met het plan, maar het geweld ging onverminderd door. Tegenover de Franse krant Le Monde gaf Annan zaterdag toe dat zijn pogingen om een politieke oplossing voor het conflict in Syrië tot stand te brengen zijn mislukt.

Op grond van Annans plan ging al half april een staakt-het-vuren in tussen het Syrische leger en de rebellen die Assad proberen te verdrijven. Van dat staakt-het-vuren is echter niets terechtgekomen. De bijna driehonderd waarnemers van de Verenigde Naties die in Syrië zijn om op de naleving ervan toe te zien kunnen vanwege het steeds verder uit de hand lopende geweld hun hotels niet uit.

Annan reist later maandag door naar Iran, een trouwe bondgenoot van Damascus, om te praten over de situatie in Syrië.


Annan probeert vredesplan Syrië te redden (Foto: Novum)

Zes jaar cel voor doodslaan vader

Een 22-jarige man is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zes jaar cel wegens het doden van zijn vader in 2008. Justitie had twaalf jaar geëist, maar de rechtbank koos voor een mildere straf vanwege de leeftijd van de zoon en de slechte relatie die hij met zijn vader had.

De vader van de destijds 18-jarige zoon had op 12 november 2008 iets negatiefs gezegd over zijn overleden moeder, waardoor er 'iets was geknapt', verklaarde de man. Hij sloeg zijn vader in diens woning in Soesterberg meerdere keren met een hard voorwerp op het hoofd en sneed zijn hals door.

De rechtbank oordeelde dat het van belang is dat de zoon nog een heel leven voor zich heeft en het sinds de dood van zijn vader slechter gaat met de man. Er werd een schizoaffectieve stoornis bij de man vastgesteld en hij werd meerdere keren opgenomen. Ook liet de rechtbank meewegen dat de zoon zich door zijn vader verwaarloosd voelde.

Hoewel de zoon sinds de dood van zijn vader verdachte was in de zaak, werd hij wegens gebrek aan bewijs eerder vrijgelaten. De man meldde zich vorig jaar opnieuw bij de politie en bekende zijn vader te hebben gedood. Ook schoenafdrukken en een aangetroffen dna-spoor werden als bewijsmateriaal gebruikt in de rechtszaal.

RealMyst beschikbaar voor iPad

Mogelijk had je Myst al op je iPhone of iPad, maar vanaf nu kan je ook de remake van de game uit 2000 kopen. RealMyst voor de iPad laat net als het origineel de wereld in realtime 3D zien. 

De nieuwe mobiele versie gebruikt een nieuwe interface speciaal gemaakt voor de iPad. Producer Karl Johnson hierover: "In plaats van met moeite de interface en het gebruik van de muis uit de pc-versie over te brengen naar de mobiele versie, hebben we ervoor gekozen om een simpele touch interface te maken die iedereen kan gebruiken." De nieuwe interface zorgt ervoor dat de speler de 3D-wereld op zo'n manier kan bekijken zoals je een 2D-document op de iPad zou bekijken. 

RealMyst is nu te koop in de App Store voor de iPad 2 en 3 voor de promotieprijs van 5,49 euro.

Tbs voor man die ambulancebestuurder neerstak

Een 24-jarige man uit Delft heeft maandag tbs met voorwaarden opgelegd gekregen voor het neersteken van een ambulancechauffeur. Hij is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. De uitspraak van de Haagse rechtbank is hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie.

Het incident vond plaats op 1 oktober. Het slachtoffer was net met de ambulance aangekomen bij het Reinier de Graafziekenhuis in Delft toen hij meerdere keren in zijn arm werd gestoken. Er bleek geen enkele relatie tussen de dader en de ambulancebestuurder te zijn.

Twee beveiligers van het ziekenhuis wisten de 24-jarige man te overmeesteren en droegen hem daarna over aan de politie.

Dode vrouw Rotterdam was dakloos

De vrouw die zondagochtend dood op straat werd aangetroffen in Rotterdam is vermoedelijk een 29-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie heeft een identiteitsbewijs bij haar aangetroffen, maar een bekende of een familielid moet haar nog officieel identificeren.

Op het slachtoffer wordt maandagmiddag sectie verricht, wat meer duidelijkheid moet geven over de doodsoorzaak. Haar lichaam vertoonde op het eerste gezicht geen sporen van geweld.

Agenten troffen de vrouw rond 10.30 uur aan op de hoek van de Donkersingel en de De Pintostraat. Onbekend is hoe lang ze op straat heeft gelegen. De politie zoekt getuigen.

MacedoniŽ zucht onder hittegolf

De Macedonische autoriteiten hebben maandag een waarschuwing doen uitgaan vanwege de hittegolf waar het land onder zucht. De temperatuur in het land is op sommige plekken opgelopen tot boven de veertig graden Celsius.

De autoriteiten adviseren zwangere vrouwen en mensen van boven de 60 niet naar het werk te gaan. Bouwvakkers moeten zichzelf beschermen tegen direct zonlicht. In de hoofdstad Skopje delen medewerkers van het Rode Kruis flesjes water uit aan voorbijgangers.

Hoewel de temperatuur erg hoog is, is het volgens de Macedonische meteorologische dienst niet zo heet als vijf jaar terug. Toen werden er temperaturen van 45 graden Celsius gemeten.

Utrecht sluit koffiehuis na schietincident

Het Utrechtse koffiehuis Konak blijft het komende halfjaar gesloten. Burgemeester Aleid Wolfsen heeft vanwege een schietincident besloten de exploitatievergunning in te trekken. De Turkse horecatent aan de Amsterdamsestraatweg levert volgens hem gevaar op voor de openbare orde en veiligheid.

Twee bezoekers kregen in de vroege ochtend van zaterdag 30 juni ruzie, waarna een van hen een vuurwapen ging halen. Er werd een schot gelost, maar niemand raakte gewond.

Oorlogsmonument vernield in Assen

Onbekenden hebben vorige week het oorlogsmonument in het Assense buurtschap Anreep beschadigd. Een vliegtuig met gebroken vleugel, een belangrijk deel van het Lancastermonument, is met bruut geweld van de rest van het monument gescheiden. De gemeente heeft aangifte gedaan van vernieling en opdracht gegeven het monument te herstellen.

Het monument is bedoeld als eerbetoon aan de bemanning van de Lancaster JB 154 van de Royal Air Force. Dat vliegtuig werd 68 jaar geleden in de omgeving van Anreep neergeschoten. Daarbij kwamen zeven bemanningsleden om het leven.

[Tour] Wiggins steviger in het geel

Bradley Wiggins heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. De Britse drager van de gele trui was de rapste in de tijdrit over 41,5 kilometer tussen Arc-et-Senans en Besançon. De renner van Team Sky bleef met een tijd van 51 minuten en 24 seconden zijn ploegmaat Chris Froome en Fabian Cancellara ruim voor.

Cadel Evans was de verliezer van de dag. Hij verloor één minuut en 43 seconden op Wiggins en hield maar net zijn tweede plek in het algemeen klassement vast. Zijn achterstand op Wiggins is nu één minuut en 53 seconden in het algemeen klassement. Wereldkampioen Tony Martin reed lek en eindigde utieindelijk als twaalfde.

Beste Nederlander was Lieuwe Westra. De renner van Vacansoleil werd met een tijd van 54 minuten en negen seconden zeventiende. 

Morgen is een rustdag in de Tour.

Uitslag negende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 51.24
2 Chris Froome SKY GB +0.35
3 Fabian Cancellara RSh ZWI +0.57
4 Tejay van Garderen BMC VS +1.06
5 Sylvain Chavanel OPh FRA +1.24
6 Cadel Evans BMC AUS +1.43
7 Peter Velits OPh SLW +1.59
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.07
9 Denis Menchov KAT RUS +2.08
10 Andreas Kloden RSh DUI +2.09

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 39.09.20
2 Cadel Evans BMC AUS +1.53
3 Chris Froome SKY GB +2.07
4 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
5 Denis Menchov KAT RUS +3.02
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +3.19
7 Maxime Monfort RSh BEL +4.23
8 Tejay van Garderen BMC VS +5.14
9 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +5.20
10 Nicolas Roche AG2 IER +5.29

Deadmau5 gaat op dievenjacht

Deadmau5 gaat achter de inbrekers aan die zijn moeder zondag hebben beroofd. "Jullie klootzakken hebben het verkeerde huis uitgekozen", schreef de 31-jarige Canadese dj op zijn Facebook-pagina. "Mau5 gaat jullie vinden."

"Wow, een paar idioten in Niagara Falls hebben ingebroken in mijn moeders huis", schreef Deadmau5 over de inbraak. De dieven hebben onder meer een tv gestolen en schilderijen vernield. "Ze hebben spullen geplunderd en eigenlijk het hele huis afgebroken." De moeder van de dj was niet thuis tijdens de inbraak.

Deadmau5 is de artiestennaam van Joel Thomas Zimmerman. Tijdens zijn optredens draagt hij altijd een grote muizenkop op zijn hoofd. Hij maakt voornamelijk progressieve house en electrohouse. In 2008 verscheen zijn debuutalbum Random Album Title.

[Poll] '4D' films binnenkort ook te zien in de Verenigde Staten

Het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ Group plant om hun 4D systeem naar de Verenigde Staten te brengen, zo schrijft /Film. Het systeem moet, door de toevoeging van geur en beweging, ervoor zorgen dat het bioscooppubliek nog meer bij een film betrokken wordt.

Voor ieder die ooit in de Efteling is geweest, klinkt dit verhaal niet onbekend; de Pandadroom past een soortgelijken technieken toe om het publiek meer bij de attractie te betrekken. De techniek van CJ Group is echter meer dan een attractie en zou van vrijwel elke film, een 4D voorstelling kunnen maken.

Door de toevoeging van geursprays en bewegende stoelen zouden films levendiger worden. Bij een actie scène gaan de stoelen bijvoorbeeld hevig bewegen en ruik t de bezoeker de geur van buskruit, terwijl de bioscoopganger bij het zien van een romantische scène bedwelmd raakt door de geur van rozen.

Het geurenpalet bestaat uit duizend geuren waaronder de geur van verbrand rubber en de geur van vers gezette koffie. Het duurt ongeveer drie weken om een film te ‘converteren’ naar 4D.

Op dit moment zijn er wereldwijd al 29 van dit soort 4D bioscopen. De kosten voor het verbouwen van een gewone bioscoop naar een 4D bioscoop, liggen rond de $2 miljoen. CJ Group claimt dat door de populariteit van de 4D bioscopen de kosten voor de verbouwing zo weer terugverdient zijn.

De prijs van een ticket voor een 4D voorstelling ligt beduidend hoger dan die van een gewone 3D film; een bezoeker betaald maar liefst $8 meer. De toekomst zal uitwijzen of er ooit 4D bioscoop in Nederland verschijnt.

Poll: Zit jij te wachten op films in 4D?

(Tussenstand)

Armstrong spant rechtszaak tegen USADA aan

Lance Armstrong spant een rechtszaak aan tegen het Amerikaanse dopingbureau USADA. USADA heeft de oud-wielrenner onlangs officieel beschuldigd van het gebruik van doping.

Armstrong stelt nu dat het antidopingbureau het grondwettelijk recht op een eerlijk proces schendt. Daarnaast ligt volgens hem de jurisdictie in de zaak bij de internationale wielerunie UCI en niet bij het antidopingbureau. Travis Tygart, de directeur van USADA, zou volgens de Texaan een persoonlijke vendetta tegen hem aan het voeren zijn.

De zevenvoudig winnaar van de Tour de France heeft de rechter gevraagd of de deadline waarop hij zich tegen de aanklacht van USADA zou moeten verweren kan worden opgeschort. De deadline loopt zaterdag af.

Featurettes voor Dark Knight Rises

Hoewel Christopher Nolan er niet om staat te springen om veel van zijn films vrij te geven voor de première, draait de PR-machine voor de laatste Batman-film van zijn hand gewoon door. Dit weekend verscheen een tweetal featurettes.

De video's geven een indruk van hoe de crew over de film denkt, herhaalt wat fragmenten uit de trailers en toont enkele nieuwe beelden. Zo vangen we bijvoorbeeld een glimp op van de nieuwe Batcave onder het herbouwde Wayne Manor. De featurettes duren bijna drie en ruim dertien minuten, respectievelijk. 

The Dark Knight Rises draait vanaf volgende week vrijdag in IMAX en andere bioscopen. Zie voor wat voorpret ook de special 
The Dark Knight's Fall: een vooruitblik op The Dark Knight Rises.

Guild Wars 2 krijgt soundtrack van vier cd's

Jeremy Soule is bezig met de soundtrack van Guild Wars 2 en in augustus zal de soundtrack, verspreid over vier cd's, uitkomen. De soundtrack zal $29.99 kosten en elk gekocht exemplaar zal gesigneerd worden door Soule zelf.

Soule heeft eerder gewerkt aan de soundtracks van games in series zoals Baldur's Gate, Elder Scrolls en Warhammer. Wie de soundtrack alvast wil pre-orderen kan dat hier doen.

FOK!filmtip van de dag: The Last King of Scotland

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond is er met The Last King of Scotland een klapper van jewelste op televisie te zien. De films is dan ook met recht de FOK!filmtip van de dag. De films speelt in de jaren zeventig als een jonge Schotse arts in Oeganda gaat werken. Aldaar raakt hij bevriend met de nieuwe Oegandese leider Idi Amin. Amin stelt hem al snel aan als zijn persoonlijke arts. Aanvankelijk is de arts vereerd door deze job, maar komt snel in gewetensnood vanwege de vele gruwelijkheden die de dicatator Amin aanricht.

The Last King of Scotland (2006) heeft even een aanloop nodig maar wordt daarna een sterke film. Goede cast en Forest Whitaker won terecht een Oscar voor zijn rol als Idi Amin. Overige rollen worden vertolkt door onder meer James McAvoy en Gillian Anderson.

The Last King of Scotland is vanavond om 22:45 te zien op RTL 7.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Christopher Nolan zegt nee tegen Justice League-film

Christopher Nolan heeft geen oren naar de regie van een film over Justice League, het superheldencollectief van DC Comics waartoe ook Batman behoort. "We zijn klaar met Batman", zegt de Britse filmmaker namens zijn team, waar ook medescenarist en broer Jonathan deel van uitmaakt. "The Dark Knight Rises is het laatste dat we met dit personage doen."

Nolan gaf maanden geleden al aan dat The Dark Knight Rises, de derde film van zijn 'Batman-trilogie', zijn laatste film over de vleermuisheld wordt. Ook zegt hij niet betrokken te zijn bij een eventuele herlancering van Batman, zoals eerder werd beweerd.

Wel is hij producent van Man of Steel, de nieuwe Superman-film die volgend jaar verschijnt. Het is dus niet verwonderlijk dat velen Nolan de uitgelezen persoon vonden om zich met Justice League te bemoeien. Fans hopen al tijden op deze film, zeker na het succes van The Avengers, over de superhelden van concurrent Marvel.

"Onze interpretatie van Batman is de onze en we vinden het verhaal nu afgerond", legt de 41-jarige Nolan uit. "Maar het mooie aan Batman is dat hij tijdloos is. Toekomstige generaties zullen hem weer op hun eigen manier interpreteren. Maar wij hebben alles gezegd wat we over hem te zeggen hebben."

The Dark Knight Rises, waarin Batman het opneemt tegen superschurk Bane, verschijnt op 20 juli in de Nederlandse bioscoop.


Christopher Nolan zegt nee tegen Justice League-film (Foto: Novum)

Fernandez: "Van Geel heeft het goed gedaan"

Guyon Fernandez is te spreken over de samenwerking met Feyenoord-aanwinst Harmeet Singh. Volgens de spits heeft technisch directeur Martin van Geel goede zaken gedaan.

Singh speelde afgelopen weekend voor het eerst in het Feyenoord-shirt tijdens de 0-3 overwinning op SC Feyenoord. "Hij past heel goed in de groep, het lijkt wel of hij hier al maanden rondloopt", spreekt Fernandez lovend over Singh in Sp!ts. "Verder houdt hij van de manier van spelen waar ik ook van hou."

"Harmeet herkent heel eenvoudig de ruimtes die achter de verdediging liggen, daardoor hadden we tijdens zijn eerste training al gelijk een klik met elkaar. Vlak voor de tweede helft ging ik nog even naar hem toe om te benadrukken waar ik de ballen graag wil hebben en daar kon hij zich ook wel in vinden. Hij ziet het spelletje uitstekend, Martin van Geel heeft zijn werk duidelijk goed gedaan", zo zei Fernandez.

Ronald Koeman liet al eerder weten dat hij tevreden is over de aanwinst. "We kennen hem al wat langer en wisten dat hij kan voetballen, maar het is prettig om een bevestiging te krijgenHij legde de ballen neer waar hij wilde, prettig om te zien. Een speler voor de toekomst? Bij ons spelen de beste jongens, of ze nou 16 of 34 jaar zijn."

Bundellijst Steam Summer Sale gelekt

Er is een lijst opgedoken met alle bundels die tijdens de Steam Summer Sale te koop zullen zijn. Naast elke dag een indiebundel zullen er ook genoeg reguliere games in bundels verkocht worden. Naast de bundels zullen veel individuele games ook kortingen krijgen.

Alhoewel Valve wel bekend heeft gemaakt dat er een Steam Summer Sale komt hebben ze nog niet bekendgemaakt wanneer deze zal zijn en welke games er in de uitverkoop gaan. Bekijk hieronder de gelekte bundellijst.

Indiebundels:
Day 1: Anomaly Warzone Earth, The Baconing, Cave Story+, EDGE, Lone Survivor
Day 2: Botanicula, E.Y.E, Oil Rush, Splice, Universe Sandbox
Day 3: Bit Trip Beat, Braid, Bunch of Heroes, Insanely Twisted Shadow Planet, Runespell Overture,
Day 4: A Valley Without Wind, Atom Zombie Smasher, Blocks that Matter, Sanctum, Superbrothers: Sword & Sworcery EP
Day 5: Audio Surf, Gemini Rue, Greed Corp, Tiny Bang Story, Ys: The Oath in Felghana
Day 6: Awesome, Defcon, Space Chem, Ticket to Ride, Trauma
Day 7: Avadon, Dungeons of Dredmor, Qube, Vessel, Zombie Driver
Day 8: Demolition Inc, Hoard, Sol Exodus, Swords and Soldiers HD, Wings of Prey
Day 9: Capsized, Jamestown, Revenge of the Titans, VVVVVV, Zeno Clash
Day 10: All Zombies Must Die, Beat Hazard, Bit trip Runner, Eufloria, Machinarium
Day 11: Hydrophobia, Orion: Dino Beatdown, Star Ruler, Waveform, World of Goo

Andere bundels:
1C Collection Pack
Adam’s Venture Complete Bundle Retail
Anno 2070 Pack
Batman Arkham Asylum, Batman Arkham City and Batman Gotham City Imposters Bundle
Bethesda Collection (BRINK, Fallout New Vegas, Skyrim, Hunted)
Bioshock Franchise Pack
BIT.TRIP.BEAT Bundle
BIT.TRIP.RUNNER Bundle
Carpe Fulger Bundle (Recettear: An Item Shop’s Tale, Chantelise, Fortune Summoners)
Civilization Collection
Command and Conquer Franchise
Dawn of War Franchise Pack
Dead Island Complete
Duke Nukem Bundle
Foreign Legion Bundle
Kalypso Collection (Tropico, Jagged Alliance, Airline Tycoon, etc)
Majesty Franchise
Paradox Collection (Magicka + dlcs, Mount and Blade, etc)
Pendulo Adventure Pack
Railworks 3 – Summer Sale Collection
Red Orchestra Franchise Pack (ROW)
S.T.A.L.K.E.R. Bundle
Saints Row: The Third Franchise Pack
Sniper Elite Franchise Pack
Square Hit Collection (Hitman, Tomb Raider, Just Cause 2, Deus Ex, Deus Ex Human Revolution, Quantum Conundrum, Thief)
Stardock Collection Pack
Strategy First Complete Pack
Sword of the Stars Franchise
THQ Collection (Dawn of War, Warhammer, Stalker, Nexuiz, Darksiders, Metro 2033, etc)
Total War: Shogun 2 Pack
Victoria Franchise
Warhammer 40,000: Space Marine Pack
Wings of Prey

Assistent verdacht van ontucht met blinde kinderen

Een 27-jarige onderwijsassistent uit Huizen wordt verdacht van ontucht met minderjarigen. Hij heeft mogelijk onzedelijke handelingen verricht bij zes leerlingen van de school voor slechtziende en blinde kinderen waarop hij werkt, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam maandag.

De ouders van de leerlingen van de school in Huizen zijn zondag op een informatiebijeenkomst op de hoogte gesteld. De politie is een grootschalig onderzoek gestart en onderzoekt of de man meer slachtoffers heeft gemaakt, binnen of buiten de school.

De man is vorige maand aangehouden. De rechter-commissaris heeft zijn hechtenis op 29 juni met veertien dagen verlengd. De raadkamer van de rechtbank beslist maandag of hij langer in de cel blijft.

Honderden herdenken slachtoffers Srebrenica

Honderden mensen hebben maandag in Sarajevo slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica in 1995 herdacht. Vrachtwagens met daarop 520 doodskisten reden door de hoofdstraat van Sarajevo. In de kisten liggen de stoffelijke overschotten van slachtoffers die kortgeleden middels dna-testen zijn geïdentificeerd.

De vrachtwagens reden langzaam door de hoofdstraat, die was besprenkeld met rozenwater, en stopten uit respect voor de slachtoffers enkele minuten voor het presidentieel paleis. De mensenmenigte stak bloemen in de dekzeilen van de vrachtwagens.

De resten van de 520 slachtoffers worden begraven bij een speciaal herdenkingscentrum in de buurt van Srebrenica.

Fassbender speelt in Assassin's Creed-film

Michael Fassbender, bekend van Prometheus, Haywire en X-Men: First Class, gaat meehelpen met het maken van de Assassin's Creed-film. Daarnaast zal hij ook de hoofdrol spelen in de film waarvoor hij tevens de eerste keuze was.

Het plot van de film draait om iemand die een afstammeling schijnt te zijn van de Assassijnen en de strijd aan zal moeten gaan met de Tempeliers. Ubisoft gaat een deel van de film zelf onder handen nemen met hun eigen filmstudio. Hiermee houden ze meer creatieve vrijheid en hopen ze wat beters neer te zetten dan de film over Prince of Persia die vanwege tegenvallende cijfers geen vervolg meer zal krijgen van Ubisoft.

Reizen door de wereld van Monster Hunter 4

Er komen enkele veranderingen in het nieuwste deel van de Monster Hunter-reeks. Spelers zullen niet langer in een dorp blijven, maar trekken rond met een jachtcaravaan. Er worden verschillende landen bezocht en spelers verblijven in meerdere unieke dorpen.

Capcom wil een sterker 'avonturen'-gevoel toevoegen aan de game. Doordat je rondreist en veel meer personages ontmoet moeten spelers meer 'drama' voelen tijdens het spelen.

De dorpen hebben verschillende culturen, wat het reizen interessant moet maken. Bepaalde dorpen bieden ook toegang tot speciale faciliteiten die niet elk dorp heeft. Uiteindelijk mag je een dorp kiezen als thuisbasis. Het eerste dorp heet Barubare en hier worden nieuwe jagers geregistreerd. Het dorp heeft alle faciliteiten die je nodig hebt als beginner.

Er is ook een free camera toegevoegd aan het spel zodat je vrij kunt rondkijken. Om te voorkomen dat de controls te ingewikkeld worden, zit er ook een target camera in. Kaname Fujioka, de gamedirector, is blij met de touschscreenmogelijkheden van de 3DS. Zonder deze mogelijkheden zouden ze namelijk geen target camera kunnen toevoegen.

Hieronder zijn de eerste screenshots te zien.

Monster Hunter 4
Monster Hunter 4
Monster Hunter 4

Taxichauffeur geschorst voor 'afschuwelijke' tekst

Taxicentrale Amsterdam (TCA) schorst een van haar taxichauffeurs vanwege zijn uitspraken in Het Parool van zaterdag. TCA liet maandag weten dat de man in afwachting van nader onderzoek geschorst blijft. De taxicentrale noemt de uitspraken van de werknemer 'afschuwelijk'.

De man reageerde op de kwestie van een Amsterdamse collega die anderhalve week geleden doorreed na een aanrijding met een vrouw. "Als een vrouw tegen mij aanrijdt waardoor ik schade heb, en ze biedt haar excuses niet aan, dan mag ze op de grond liggen, maar dan schop ik haar gewoon in haar gezicht", zei hij tegen de krant. Volgens de man voelen fietsers zich onaantastbaar en rijden ze door rood.

De directie riep de man maandagochtend op het matje vanwege zijn uitspraken. Deze week vindt overleg plaats over zijn definitieve straf. Na publicatie van de uitspraken van de chauffeur stroomden de negatieve reacties binnen bij TCA, zegt een woordvoerder.

Vrijdag meldde de passagier van de taxi zich bij de politie. Zij heeft een signalement van de dader doorgegeven, maar de chauffeur is tot nu toe spoorloos.

Bij het ongeluk op 30 juni op de Torontobrug in Amsterdam raakte een 19-jarige fietsster zwaargewond. Ze liep breuken in haar gezicht op en een gebroken arm en sleutelbeen. Het slachtoffer was door een val van haar fiets op de rijbaan terechtgekomen, waarna de taxi haar aanreed en zijn weg vervolgde.

Molyneux verliet Microsoft door Molydeux

Het populaire Twitter-account Peter Molydeux was een van de redenen waarom Peter Molyneux Microsoft verliet. Molydeux is een parodie-account waarop de gekste en vreemdste ideeën voor games worden geplaatst. Molyneux zegt een grote fan te zijn van Molydeux.

"Slimme vent", beantwoordde Molyneux toen hem werd gevraagd wat hij van Molydeux vond. "Ik kan je een ding vertellen: hij is grappiger, gedurfder en veel geëngageerder dan ik ooit zal zijn. Hij plaatst een oneindige stroom van geweldige, fantastische ideeën."

En juist die ideeën zorgden ervoor dat Molyneux opstapte bij Microsoft. "Hij was een van de redenen. Ja, dat meen ik echt. Hij was er en ik moest waarschijnlijk harder lachen om zijn tweets dan wie dan ook. Hij kan dat allemaal doen, hij is vrij om dat te doen. Hij kan ideeën zoals 'baby's in een gat gooien' delen met anderen. Dat zou je niet kunnen doen met de PR-machine van Microsoft."

Molyneux hoopt dat er nog meer games gemaakt zullen worden, op basis van de ideeën van Molydeux. Tijdens het gamesevenement What Would Molydeux? worden al kleine games gemaakt die diezelfde ideeën gebruiken.

Zuiverloon op weg naar Heerenveen

Gianni Zuiverloon speelt, als de laatste plooien zijn gladgestreken, komende seizoen voor sc Heerenveen. De 25-jarige rechtsback is geen onbekende in Friesland want hij speelde er ook al van 2006 tot 2008. Zuiverloon zal worden gehuurd van Real Mallorca.

Zuiverloon tekende in 2011 een contract bij Mallorca. Het afgelopen seizoen speelde hij maar negen competitiewedstrijden voor de Spaanse voetbalclub.

Prijswinnaars van de maand juni

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand juni! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Vrijkaarten en T-shirt Our idiot brother:
Elberrie
Venun
ThaBrain
Dreamer67 
henk321
Plantagehouder
RemcoOcelot
Gvdw78
computerprobleem
somers

Winnaars 8Bahn Area Festival
pugehenis 
bolloe12345

Mad Riders voor Xbox 360
Sainting

Een figurine uit Ghost Recon: Future Soldier
Sempy

Babel Rising voor iOS
Appeleter.

Call of Duty Modern Warfare 3: Collection #2-code voor PS3 
xminator
kevin33
truedestiny
RedemptioN
Xu
d1dlan3
maho_91
Bow
Bouncer_Bone
woessie
Chop-Soy
znight
2NutZ
cropolite
XSCAPE
Maichel
Qipz
lorenzzo10
yodanl
replay11nl

Act of Valor-goodiepakket
keldex

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

SuŠrez en Cavani met Uruguay naar Spelen

Luis Suárez en Edinson Cavani nemen met het Uruguayaanse elftal deel aan de Olympische Spelen. De spelers van respectievelijk Liverpool en Napoli zijn opgenomen in de achttienkoppige selectie. De twee 25-jarige aanvallers zijn als dispensatiespeler opgeroepen. 

De derde dispensatiespeler is Edigio Arévalo Rios. Hij speelt voor Palermo. Bondscoach Óscar Tábarez heeft ook Nicolas Lodeiro geselecteerd. De middenvelder is clubloos nadat Ajax zijn deze zomer aflopende contract niet verlengde. Uruguay speelt in de groepsfase van het olympisch voetbaltoernooi tegen gastland Groot-Brittannië, de Verenigde Arabisch Emiraten en Senegal. 

Twee honden gedood in Groningen

In de provincie Groningen zijn de afgelopen tijd zeker twee honden om het leven gebracht. De dieren zijn apart van elkaar gedood in Zuidbroek en Nieuwolda. Dat laat de politie maandag weten.

De hond in Zuidbroek werd eind juni opgehangen en in een tuin begraven. De politie heeft een 20-jarige man uit het dorp en een 54-jarige man uit Emmen aangehouden. Het baasje van de hond zou op de hoogte zijn geweest van het doden. De politie is nog op zoek naar getuigen.

De andere hond werd vrijdag dood in Nieuwolda gevonden. Agenten vonden de viervoeter in de vuilnisbak bij de woning van de 34-jarige eigenaar van het dier. Hij heeft de hond waarschijnlijk de nek omgedraaid en hem daarna gedumpt in een vuilnisbak.

Phantasy Star Online 2 komt naar het Westen

De grootschalige online free-to-playgame Phantasy Star Online 2 komt begin 2013 naar het Westen. Dat maakt uitgever Sega maandag bekend. De Japanse versie van het online rollenspel is sinds deze zomer gratis te spelen op pc.

Naast de pc-versie werkt Sega ook aan een gratis versie voor smartphones en de PlayStation Vita. Deze versies van Phantasy Star Online 2 verschijnen volgens het Japanse gametijdschrift Famitsu vanaf de winter in Japan en krijgen begin 2013 een Westerse release.

Elke versie van Phantasy Star Online 2 wordt op maat gemaakt voor het betreffende apparaat. Zo beschikt de versie voor smartphones over minder mogelijkheden om personages naar eigen wens vorm te geven. Wel worden gegevens uitgewisseld tussen de verschillende versies van het spel.


Zus: "Maria De Villota niet langer op Intensive Care"

De gezondheidstoestand van coureur Maria De Villota gaat vooruit, zo heeft haar zus Isabel laten weten. De Spaanse testrijdster van Marussia knalde vorige week tijdens een test op een laadklep van een vrachtwagen en moet hierdoor haar rechteroog missen. Ook liep ze een schedelbreuk op.

De Villota werd enkele malen geopereerd en kunstmatig in coma gehouden. Hieruit is ze nu ontwaakt, zo meldde Marussia-teambaas John Booth gisteren al. De Spaanse rijdster was al in staat om weer met haar familie te praten, waaronder haar vader en voormalig Formule 1-coureur Emilio De Villota.

Volgens Isabel De Villota heeft haar 32-jarige zus 'in de afgelopen uren goede vooruitgang geboekt' en 'de Intensive Care verlaten'. Ze waarschuwde wel dat het ook zomaar weer anders kan zijn. "De komende dagen worden cruciaal voor haar herstel en om te bepalen wat de verdere gevolgen van haar verwondingen zijn."

Federer twijfelt over dragen Zwitserse vlag

Roger Federer weet nog niet of hij de Zwitserse vlag draagt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De zevenvoudig Wimbledon-kampioen werd door het Zwitsers olympisch comité aangewezen, maar gunt de eer mogelijk aan iemand anders. Federer was ook al vlagdrager in 2004 in Athene en vier jaar geleden in Beijing.

Federer liet vandaag weten in de komende anderhalve week een keuze te maken. De zeventienvoudig grandslamwinnaar gaat in Londen, op het heilige gras van Wimbledon, op jacht naar de gouden medaille in het enkelspel. Dat is de enige prijs die in zijn imposante carrière nog ontbreekt. In Beijing won hij samen met Stanislas Wawrinka wel goud in het dubbelspel. Die titel verdedigt het tweetal.

AMC schuift simpele operaties door naar Almere

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het Flevoziekenhuis in Almere gaan intensiever samenwerken. Het AMC wil zo meer ruimte maken voor specialistische zorg en complexe operaties. Tegelijkertijd worden de wachttijden door de samenwerking teruggedrongen, meldt een woordvoerder van het AMC maandag.

De twee ziekenhuizen werken al een aantal jaar samen op het gebied van chirurgie, traumatologie en radiotherapie. Sinds maandag is daar de kno-specialisatie aan toegevoegd. Zo worden bijvoorbeeld kinderen wier keel- of neusamandelen moeten worden verwijderd doorverwezen naar Almere.

In de toekomst hoopt het AMC ook mensen die een heupoperatie moeten ondergaan door te verwijzen naar Almere.

Paul McCartney componeert voor nieuwe Bungie-game

Ex-Beatle Paul McCartney werkt samen met componist Marty O'Donnell aan muziek voor een nieuwe game van Bungie, de gamestudio achter de populaire Halo-games. De game waaraan McCartney werkt is nog geheim. Dat laat de zanger via Twitter weten.

Begin dit jaar bestempelde McCartney in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit de game-industrie als een "fascinerende markt". Jongeren kopen tegenwoordig meer games dan muziek, gaf de muzikant aan. "Zo bereik ik een nieuwe doelgroep. Mensen zullen wellicht voor het eerst mijn muziek in een game horen", redeneerde de Brit.

Het wordt overigens niet de eerste keer dat McCartney meewerkt aan een spel. Drie jaar geleden was hij betrokken bij de productie van The Beatles: Rock Band, een muziekspel waarin gamers op plastic instrumenten de muziek van de Britse band konden naspelen.

Dit jaar komt McCartney met twee nieuwe albums. Of het werk dat hij in het spel verwerkt ook op zijn cd's te horen is, is onbekend.


Paul McCartney componeert voor nieuwe Bungie-game (Foto: Novum)

Verhalen voor Dredd-sequels liggen al klaar

De actiefilm Dredd over stripheld Judge Dredd moet nog in de bioscoop verschijnen, maar scenarist Alex Garland heeft al vergevorderde plannen voor twee vervolgfilms. "Ik heb de verhaallijn al klaarliggen, het gaat nu alleen nog om geld", zegt Garland tegen de Amerikaanse filmsite Bleeding Cool.

"Dredd moet in de Verenigde Staten vijftig miljoen dollar opbrengen, dan kan ik deel twee maken", zegt de 42-jarige scenarist. "Het is een heel simpele rekensom, dit is een onafhankelijke productie." Dredd gaat op 21 september in de VS in première, op 11 oktober draait de film in de Nederlandse bioscoop.

De strips van Judge Dredd gaan over een futuristische stad waarin de criminaliteit welig tiert. Alleen de zogenoemde Judges kunnen met ijzeren vuist enigszins de orde handhaven. In de film Dredd moet de titelheld, gespeeld door Karl Urban, het opnemen tegen een bende die handelt in Slo-Mo, een nieuwe drug waarvan gebruikers gaan hallucineren en uiterst gewelddadig worden.

"Ik heb al een verhaal voor een tweede film waarin we voortborduren op Dredd maar ook een blik geven in zijn verleden en dat van de stad waar hij de wet handhaaft", vertelt Garland enthousiast. "Het derde deel zou dan gaan over de Dark Judges".

Deze Dark Judges zijn de opperschurken uit de strips, de duivelse versies van de bikkelharde 'goede' Judges. "Die wilde ik eerst al laten voorkomen in deze eerste film, maar dat idee is na zo'n zestien versies afgeschoten", vertelt Garland. "Je moet eerst uitleggen wie de goede Judges zijn voordat je kunt beginnen over hun slechte alter ego's."


Verhalen voor Dredd-sequels liggen al klaar (Foto: Novum)

Bellamy heeft zin in Olympisch Spelen

Liverpool-spits Craig Bellamy staat te trappelen om met Team Groot-Brittannië aan de Olympische Spelen te beginnen. "Ik ben gewoon blij om hieraan deel te nemen en dat ik deze kans krijg. Ik heb het altijd prachtig gevonden en hoe zou iemand hier nou niet blij mee kunnen zijn?", aldus de 32-jarige Welshman tegenover diverse Britse media.

Er is veel te doen geweest om het feit dat David Beckham niet werd gekozen voor de ploeg van Stuart Pearce, maar Bellamy vindt dat zijn landgenoot Ryan Giggs voldoende ervaring en vaardigheden heeft om de Britse ploeg te leiden. "Giggs is waarschijnlijk een van de beste spelers die het voetbal ooit gekend heeft", zo vindt Bellamy.

"Het aanvoerderschap past uitstekend bij hem en ik heb erg veel geluk dat ik met hem ga samenspelen en de eer van mijn land kan verdedigen. Ik ken Ryan ook vrij goed. Het is goed dat hij de aanvoerder is en dat hij bij deze ploeg is gehaald."

Wilders minder populair op Twitter

PVV-leider Geert Wilders is de laatste tijd minder spraakmakend dan voorheen, in elk geval op Twitter. Dat blijkt uit de Twittermonitor, een onderzoek naar de manier waarop politieke kopstukken worden besproken op Twitter.

In april werd Wilders genoemd in ruim een derde van alle tweets over politici. Vorige maand was dat nog maar twintig procent. Premier Mark Rutte (VVD) is nu veruit de meest besproken politicus, met een score van bijna veertig procent, blijkt uit het onderzoek van het onderzoeksbureau Damkam en het weblog Frankwachting.

De twee andere lijsttrekkers die in juni vaker werden genoemd dan in april zijn Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP). Jolande Sap (GroenLinks) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) werden rondom de lijsttrekkersverkiezingen bij hun partijen in mei vaker genoemd, maar zakten daarna flink terug. Dat vooral Sap het zwaar heeft, blijkt ook uit de inhoud van de tweets over haar persoon. Die raakt het vaakst aan de emotie 'verdriet'.

Rutte heeft bovendien het thema Europa naar zich toegetrokken, blijkt verder uit het onderzoek, waarvoor zo'n 370 duizend tweets van april tot en met juni zijn onderzocht. Voorheen werd Wilders het vaakst met dit thema in verband gebracht. De onderzoekers schrijven dit toe aan het feit dat Rutte vaak in beeld is in verband met Europese toppen over de crisis.


Wilders minder populair op Twitter (Foto: Novum)

'Huurverhoging stuwt doorstroming amper'

De geplande huurverhoging voor hogere inkomens in de socialehuursector heeft weinig invloed op de doorstroming op de woningmarkt. Dat stelt het economisch bureau van ING maandag.

In het Kunduz-akkoord is afgesproken de huren voor huishoudens met een inkomen tussen de 33 en 43 duizend jaarlijkse met één procent extra te verhogen. In het regeerakkoord van het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte was al afgesproken de inkomensgroep boven de 43 duizend te confronteren met een huurverhoging van vijf procent.

De maatregelen moet scheefwonen, waarbij hoge inkomens in een goedkope socialehuurwoning wonen, tegengaan. Door hogere huren te vragen moeten die groepen sneller doorstromen naar de koopmarkt. De ING-economen zien dat echter niet gebeuren, omdat er te weinig goedkope woningen beschikbaar zijn voor deze groep.

Het aantal huishoudens dat in een corporatiewoning woont en meer dan 33 duizend euro verdient, bedraagt zeshonderdduizend. Het aantal koophuizen dat deze mensen kunnen betalen, met een prijs onder de tweehonderdduizend euro, stokt echter op 93 duizend. "Slechts een gedeelte van de scheefwoners zou dus maar (direct) kunnen doorstromen", schrijft ING.

De huurverhoging van vijf procent spekt wel de kas van de corporaties. De maatregel levert in 2018 560 miljoen euro op. De verhoging met een procent draagt ongeveer zestig miljoen euro bij. De door de Kunduz-coalitie geplande belasting voor verhuurders kan hiermee worden gedekt, becijferden de economen. Indirect zou hiermee de verhuurderbelasting worden betaald door de huurders.

Lokale PvdA trekt schadeclaim weermannen in

De PvdA in Hoek van Holland ziet af van een schadeclaim tegen weermannen en -vrouwen vanwege de onjuiste weervoorspellingen in de Zuid-Hollandse kustplaats. Het betrof een ludieke actie, meldt de partij maandag op haar website.

De lokale PvdA'ers baarden zondag opzien met de oproep tot een schadeclaim. Volgens de partij wordt vaak ten onrechte slecht weer voorspeld voor de kuststrook en blijven daardoor onnodig strandgangers weg. Hierdoor lopen ondernemers geld mis, in Hoek van Holland zo'n ton per dag.

Onder bekende weermannen- en vrouwen leidde het bericht tot verontwaardigde reacties. "Stelletje politieke klunzen", twitterde Marco Verhoef. "Een verwachting is nooit fout! Hij komt hooguit niet uit!" Weervrouw Helga van Leur stelde in een reactie op Twitter voor om dan ook de politiek maar aansprakelijk te stellen voor de uitspraken die worden gedaan.

De partij laat maandag weten 'blij verrast' te zijn met de belangstelling voor wat een 'ludieke actie' bleek. Maar de serieuze ondertoon van het bericht blijft overeind, stelt fractielid Jaap de Neef. "Het is vreemd te noemen, zoals ook in de actie stond vermeld, dat de kortetermijnverwachting van het weer op de ochtend van de dag zelf niet beter kan."

Doel van de actie was om aandacht te krijgen voor het feit dat het weer in de kuststrook vaak verschilt van het weer meer landinwaarts. En dat is gelukt, constateert de partij. De afdeling Hoek van Holland pleit er nu voor om in de zomer een apart weerbericht te introduceren voor badplaatsen en andere toeristische trekpleisters.

Staatsbosbeheer verkoopt geweien

Mensen die op zoek zijn naar een bijzondere kapstok of tafelpoot kunnen terecht bij Staatsbosbeheer in Lelystad. In het Buitencentrum Oostvaardersplassen worden vanaf maandag geweien verkocht. Een gewei kost gemiddeld tien of vijftien euro.

Mannelijke edelherten wisselen hun gewei elk jaar tussen eind februari en april door langs takken en struiken te schuren. Eerst verliezen de oudere herten hun zogeheten stangen, daarna de jongere.

De geweistangen wegen soms vele kilo's. Boswachters uit de Oostvaardersplassen wegen en meten de uit het veld bijeengeraapte geweien. Door data te verzamelen over de stangen krijgt Staatsbosbeheer meer inzicht in de toestand van de populatie. Omvang en gewicht van het gewei en vooral de samenstelling van het bot vertellen veel over de leefomstandigheden.

Apple verliest Britse rechtszaak om Galaxy Tab

In het wereldwijde juridische gevecht tussen elektronicafabrikanten Apple en Samsung heeft eerstgenoemde een nederlaag geleden in de Britse rechtszaal. Het High Court of Justice in Londen bepaalde maandag dat de tabletcomputers van Samsung geen inbreuk maken op de designpatenten van Apple en daarom niet worden verboden.

Rechter Henry Carr stelde dat de ontwerpen van de Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.0 weliswaar sterk lijken op die van het oorspronkelijke ontwerp van de Apple-tablets, maar dat het voor geoefende kijkers toch te zien is dat het om een andere computer gaat. Het verschil zit hem vooral in de achterkant van de tablets, zegt Carr.

Samsung en Apple bevechten elkaar in tien landen. Apple stelt dat Samsung het ontwerp van de iPad slaafs kopieert. In de Verenigde Staten werd de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 eind juni verboden door de rechter. In Nederland kreeg Apple juist ongelijk en mochten de tablets in de winkel blijven liggen.

Samsung beschuldigt Apple van het niet betalen voor patenten van de Zuid-Koreaanse fabrikant omtrent de draadloze techniek 3G. Een Nederlandse rechter bepaalde op 20 juni dat Apple Samsung hiervoor alsnog een vergoeding moet overmaken.

De fabrikanten strijden buiten de rechtszaal om het markleiderschap. Beide maken veel winst met de verkopen van smartphones en tablets en laten concurrenten als Nokia en HTC ver achter zich.

Drie militairen vast voor geweld op CuraÁao

Drie Nederlandse militairen zijn zaterdagochtend aangehouden op Curaçao op verdenking van openlijke geweldpleging en vernieling. De marechaussee hield het trio van 19, 21 en 22 jaar aan na een melding van de Curaçaose politie. Een inwoner van Curaçao heeft aangifte gedaan van vernieling van zijn auto.

De marechaussee kreeg rond 05.10 uur lokale tijd het verzoek naar het Wilhelminaplein in Willemstad te komen. Daar werden twee militairen aangehouden. De derde werd later op de marinebasis Parera aangehouden. Ze zijn in een cel gezet. De marechaussee onderzoekt de zaak.

Eurovisie Songfestival weer naar MalmŲ

De Zweedse stad Malmö biedt volgend jaar onderdak aan het Eurovisie Songfestival. Malmö krijgt de voorkeur boven de hoofdstad Stockholm, laat de uitvoerend producent van het liedjesfestijn weten aan Eurovision.tv. Ook in 1992 vond het Songfestival plaats in Malmö.

"We hebben voor Malmö gekozen omdat de stad een goede infrastructuur heeft en we goede ervaringen hebben met het organiseren van Melodifestivalen", legt de producent uit. Het Melodifestivalen is de Zweedse variant van het Nationaal Songfestival.

De Zweedse zangeres Loreen won eind mei het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan, waardoor het Scandinavische land het liedjesfestijn weer mag organiseren. Het Songfestival vindt volgend jaar van 14 tot en met 18 mei plaats, voor de vijfde keer in Zweden. Het liedjesfestijn werd twee keer georganiseerd in Stockholm, een keer in Göteborg en een keer eerder in Malmö.

Rogge: "Autosport wordt nooit olympisch"

De autosport zal nooit een olympische sport worden, zo heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge laten weten. De Belg was gisteren aandachtig toeschouwer van de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië.

Rogge sprak met de Daily Mail over de mogelijkheden voor de olympische status van de autosport en Formule 1 in het bijzonder. "Deze coureurs zijn zeer moedig, maar de Spelen gaan om atleten en niet om materiaal. Met alle respect, maar autosport komt niet op het Olympische programma."

Marco Kroon wordt compagniecommandant Oirschot

Marco Kroon is vanaf donderdag compagniecommandant in Oirschot. In die functie geeft hij leiding aan tweehonderd militairen van het 17e Pantserinfanteriebataljon. Dat bevestigt een woordvoerder van Defensie maandag.

De 41-jarige Kroon kreeg in 2009 als eerste in 55 jaar de Militaire Willemsorde opgespeld vanwege zijn 'uitzonderlijke daden' in Afghanistan, maar kwam kort daarop in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit. Daarvan werd Kroon in april vrijgesproken, wel werd hij veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens. Het café dat Kroon runde in Den Bosch verkocht hij in juli vorig jaar.

Kroon gaf ruim een jaar geleden al aan de functie van compagniecommandant in Oirschot te ambiëren. Hiervoor vervulde Kroon diverse functies binnen het Korps Commandotroepen in Roosendaal.


Marco Kroon wordt compagniecommandant Oirschot (Foto: Novum)

Bayern ontkent interesse in Pirlo

Juventus-vedette Andrea Pirlo werd in verband gebracht met een overstap naar Bayern München. De Duitse grootmacht ontkent echter interesse te hebben in de ervaren sterspeler.

De 33-jarige middenvelder werd in 2011 min of meer te oud bevonden bij AC Milan, maar bewees bij Juventus en de nationale ploeg van Italië op het EK dat hij nog steeds over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt. Diverse geruchten beweerden dat Bayern hiervan onder de indruk is geraakt en de Italiaan naar Zuid-Duitsland wil halen.

De club uit Beieren ontkent echter dat er pogingen zijn ondernomen om Pirlo in te lijven. "Bayern heeft de speler noch zijn adviseurs benaderd, noch een bod uitgebracht bij Juventus", aldus een verklaring van Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge op de clubsite van Bayern München.

Het afgelopen seizoen speelde Pirlo 37 competitieduels voor Juventus, waarin hij drie keer het doel wist te treffen. 

EU wil strengere regels rond Libor en Euribor

De manier waarop de rente-indexen Libor en Euribor worden samengesteld moet aangepast worden om rentemanipulatie zoals door Barclays te voorkomen. Dat zegt Europees Commissaris Michel Barnier, die verantwoordelijk is voor de interne markt, maandag in de Financial Times.

Barnier wil de wetgeving aanpassen zodat banken geen gebruik meer kunnen maken van potentiële 'mazen in de wet'. Ook moet de straf op manipulatie van de rente veel hoger worden, betoogt de commissaris in de krant.

Barnier noemt de manipulatie door Barclays 'verraad'. De Britse bank heeft in 2008 valse gegevens aangeleverd over de rente die het over leningen moest betalen. De vanwege het schandaal afgetreden topman Bob Diamond zei vorige week de bank hiermee zijn reputatie hoog wilde houden.

De verschillende rentes die alle banken moeten betalen op de financiële markten worden gebruikt om de rentetarieven Libor en Euribor te berekenen. Die hebben een grote invloed op wat consumenten en bedrijven aan rente moeten betalen. Door de manipulatie van Barclays zijn deze rentes beïnvloed.

Barclays is door de fraude al omgerekend 357 miljoen euro kwijt aan boetes en afkoopsommen. Dinsdag kondigde de Britse justitie aan strafrechtelijke vervolging te overwegen.


EU wil strengere regels rond Libor en Euribor (Foto: Novum)

Singapore wil af van doodstraf voor drugskoeriers

Singapore wil de wet aanpassen, zodat drugskoeriers niet langer automatisch de doodstraf krijgen. Plaatsvervangend premier Teo Chee Hean zei maandag dat de regering het aan de rechter wil overlaten of iemand een levenslange gevangenisstraf krijgt of de doodstraf.

De regering wil rechters de mogelijkheid geven om een drugskoerier een levenslange gevangenisstraf op te leggen als hij meewerkt met justitie of zwakbegaafd is. De doodstraf, door middel van ophanging, blijft gehandhaafd voor drugsbaronnen en -dealers.

Internationale rechtengroepen hebben felle kritiek op de strenge straf voor drugskoeriers. De doodstraf is volgens de organisaties veel te zwaar. Singapore daarentegen meent dat zware straffen noodzakelijk zijn om de misdaadcijfers laag te houden.

Negen gewonden bij concert Swedish House Mafia

De Ierse politie heeft een 23-jarige man opgepakt in verband met een steekpartij tijdens een concert in Dublin. In totaal raakten negen mensen gewond tijdens het evenement, waar Swedish House Mafia optrad als hoofdact.

Volgens de politie heeft de man vier mensen neergestoken, van wie er drie zwaargewond zijn. Vijf anderen raakten gewond tijdens ruzies met messen en gebroken glas.

Concertpromotor MCD stelt dat voor aanvang van de optredens genoeg veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. "Mensen die naar binnen wilden, werden gefouilleerd", zegt een woordvoerder tegen de BBC. Ook was er meer veiligheidspersoneel aanwezig dan wettelijk verplicht is.

Bij het concert, dat zaterdag plaatsvond in Phoenix Park, traden ook Snoop Dogg, Tinie Tempah en Calvin Harris op.

Disney's opbrengsten passeren de $1 miljard

Disney is in de Verenigde Staten, als eerste studio, de grens van $1 miljard te overschreden, zo meldt The Hollywood Reporter. De studio heeft dit vooral te danken aan de superhelden flick The Avengers ($611,1 miljoen) en Pixar’s nieuwste kindje: Brave ($175 miljoen).

Wereldwijd staat de teller voor The Avengers al op $1,5 miljard; de film staat hiermee op de derde plaats, na respectievelijk Avatar en Titanic, van meest succesvolle films allertijden. Brave heeft wereldwijd vooralsnog $211,1 miljoen opgebracht. De animatiefilm draait vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen.

Dit jaar lukte het Disney om in 188 dagen de grens van $1 miljard te overschrijden, hiermee breekt de studio hun vorige record van 210 dagen (in 2010). Dit is tevens het zevende jaar op rij, en de zestiende keer in 19 jaar, dat de studio over de $1 miljard heen gaat.  

Jaloers op Dion Graus

Eindelijk waren ze daar! Met het vertrek van Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez waren er de eerste serieuze haarscheurtjes in de PVV-fractie. Alle tegenstanders knikten bevestigend dat het in een fatsoenlijke democratie toch onmogelijk is om structureel succes te behalen met een strak hiërarchisch geleide partij. Ik betwijfel dat. Volgens mij heeft een substantieel deel van de PVV-kiezers zoveel vertrouwen in de grote leider dat hij tot aan zijn dood verzekerd is van vijftien zetels, mits hij niet onder een hoedje blijkt te spelen met Robert M, of wordt gepakt voor het wegsluizen van geld naar een Islamitisch belastingparadijs

Kobayashi biedt monteurs excuses aan

Kamui Kobayashi heeft zijn excuses aangeboden aan de Saubermonteurs die hij gisteren tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië aanreed. De Japanner, die de race op Silverstone als elfde afsloot, kreeg voor het incident van de stewards een boete opgelegd.

"Ik wil graag mijn welgemeende excuses aan mijn team en monteurs aanbieden, want het was mijn schuld dat ik drie monteurs heb aangereden bij het binnenkomen van de pits. Ik was behoorlijk aan het pushen omdat ik me in de strijd om de punten wilde mengen, maar ik remde simpelweg te laat bij het inkomen van de pits. Toen ik dat deed, blokkeerden mijn voorwielen en verloor ik de controle, waardoor ik te ver doorschoot en mijn monteurs raakte. Het spijt me echt heel erg dat dit is gebeurd en ik hoop dat de monteurs er weel snel bovenop komen."

Philip Seymour Hoffman tekent voor Catching Fire

Philip Seymour Hoffman gaat Plutarch Heavensbee spelen in Catching Fire. Dat meldt entertainmentzender E! De rol in het vervolg op The Hunger Games is Seymour Hoffman in juni aangeboden.

Het personage van de 44-jarige Seymour Hoffman is de leider van het sadistische spel waar het verhaal van Catching Fire om draait. Een groep tieners die verschillende continenten vertegenwoordigen wordt in het bos gezet en moet elkaar te lijf gaan tot er een winnaar overblijft.

Catching Fire is het vervolg op The Hunger Games, waarin de tieners nog onder leiding stonden van Seneca Crane, een rol van Wes Bentley. De avonturenfilm wordt geregisseerd door de Oostenrijker Francis Lawrence, die vorig jaar Water for Elephants afleverde. De opnamen van Catching Fire starten in de herfst, de film komt volgend jaar uit.


Philip Seymour Hoffman tekent voor Catching Fire (Foto: Novum)

Man doodgestoken in woning Geldrop

Bij een steekpartij in een woning in het Brabantse Geldrop is maandagochtend een man om het leven gekomen. De politie heeft een arrestatie verricht, zegt een woordvoerder.

Het incident gebeurde rond 10.00 uur in een huis aan de Adriaen Banckertstraat. De vrouwelijke verdachte had de hulpdiensten gebeld voor een ambulance, waarna agenten ook te hulp schoten. Die troffen even later in de woning de dode man aan. De vrouw is daarna aangehouden om te worden verhoord. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Isaksson voor drie jaar naar Turkije

Oud-PSV-doelman Andreas Isaksson zet zijn loopbaan voort in Turkije. De 30-jarige Zweed tekende een contract voor drie seizoenen bij Kasimpasa. De club uit het centrum van Istanbul maakte dat vandaag bekend. Kasimpasa promoveerde afgelopen seizoen na een jaar afwezigheid terug naar de Turkse Süper Lig.

Isaksson zat zonder club nadat zijn verbintenis bij PSV niet was verlengd. Mede door zijn beperkte meevoetballende vermogen werd de doelman van de Zweedse nationale ploeg nooit onomstreden gedurende zijn vier seizoenen in Eindhoven. Afgelopen seizoen verloor hij zijn basisplaats aan Przemyslaw Tyton. Op het EK stond hij bij Zweden gewoon in de basis.

Voordat hij naar PSV kwam, speelde Isaksson bij Manchester City. Hij begon zijn loopbaan in eigen land bij Trelleborg en verdiende al op jonge leeftijd een transfer naar Juventus. Toen hij daar niet slaagde keerde hij terug naar eigen land waar hij bij Djurgårdens speelde. Via Stade Rennes kwam hij vervolgens in Engeland terecht.

Arrestant spuugt bloed in gezicht agent

Een 27-jarige man heeft zondagochtend een agent in het gezicht gespuugd met bloed. De agent is hierdoor mogelijk besmet met hepatitis, hiv of een andere ziekte, laat de politie maandag weten.

De man die was aangehouden voor een ernstig geweldsmisdrijf bespuugde de agent rond 03.30 uur in een cellencomplex in Lelystad. De politie denkt dat hij eerst in zijn wang heeft gebeten, zodat er ook bloed bij zijn speeksel zat.

De verdachte wilde na het voorval niet meewerken aan een bloedtest. Uiteindelijk is door een bevel van de rechter-commissaris tegen zijn wil bloed van de man afgenomen. De uitslag van die test is over een aantal weken bekend.

De hoofdagent van politie Flevoland is na het voorval naar een ziekenhuis gegaan om zijn ogen en mond te laten schoonmaken. De agent heeft aangifte gedaan tegen zijn belager, die op dit moment nog vastzit.

Gearbox wil Vita-versie Borderlands 2

Gearbox, de gamestudio achter Borderlands 2, zou graag een PlayStation Vita-versie van het schietspel zien verschijnen. Deze versie zou dan wel door een andere gamestudio gemaakt moeten worden, want Gearbox zegt zelf te druk te zijn met de ontwikkeling van de game op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Dat schrijft gamewebsite Eurogamer.

Studiobaas Randy Pitchford hoopt dat Sony de touwtjes in handen neemt om een Vita-versie van de game te realiseren. Deze versie zou dan cross-platform play met de game op de PlayStation 3 moeten ondersteunen. Zo zegt Pitchford een personage op de PS3 te willen maken en hier vervolgens op de Vita verder mee te willen spelen.

Borderlands is wereldwijd ruim vier miljoen keer verkocht. Het spel onderscheidt zich van andere spellen doordat spelers in de virtuele wereld een onbeperkt aantal verschillende wapens kunnen vinden. Borderlands 2 biedt een grotere diversiteit in opdrachten, vijanden en wapens. De game is wederom met vier spelers tegelijk te spelen.

Het schietspel Borderlands 2 is vanaf 21 september beschikbaar voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


[Tour] Martin stapt na tijdrit waarschijnlijk af

Tony Martin zal na de tijdrit van vandaag in de Tour de France waarschijnlijk afstappen. De Duitser brak eerder deze Tour een handwortelbeentje en heeft daar nog altijd veel last van.

"Na de tijdrit moet hij maar uit de Tour stappen", zo zegt ploegarts Helge Riepenhof van Omega Pharma-Quick Step tegen Het Nieuwsblad. "Ik zie dat hij lijdt door verder te rijden met die breuk. Na een week beginnen de rug en de knieën op te spelen. Om zijn Olympische Spelen niet in gevaar te brengen, kan hij nu beter stoppen."

Kinderen in Cambodja dood door enterovirus

Tientallen kinderen die onlangs in Cambodja overleden aan een aandoening waarvan de aard niet direct duidelijk was blijken te zijn getroffen door het enterovirus 71 (EV71), dat een gevaarlijke vorm van hand-voet-mondziekte (HVM) veroorzaakt. Dat hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Cambodjaanse ministerie van volksgezondheid maandag bekendgemaakt.

EV71 blijkt ten grondslag te liggen aan een groot deel van de 59 onderzochte ziektegevallen. Tweeënvijftig kinderen zijn overleden en de meeste slachtoffers waren jonger dan 3 jaar. Eerder werd gezegd dat 61 kinderen waren overleden, maar dat cijfer is naar beneden bijgesteld.

In landen als China, Vietnam en Cambodja doen zich al sinds het eind van de jaren negentig van de vorige eeuw geregeld epidemieën van de kinderziekte HVM voor. In China heeft de ziekte tot nu toe dit jaar meer dan 240 levens geëist. De ziekte kan door verschillende virussen worden veroorzaakt en is meestal onschuldig, maar de variant die wordt veroorzaakt door EV71 kan dodelijk zijn. Deze variant kan leiden tot verlamming en zwelling van de hersenen. Veel kinderen die het virus met zich meedragen worden zelf niet ziek, maar kunnen anderen wel besmetten.


Kinderen in Cambodja dood door enterovirus (Foto: Novum)

Man vrij na kwijtraken dossier

De rechtbank in Roermond heeft afgelopen vrijdag een 24-jarige man uit Weert vrijgesproken omdat het dossier van zijn zaak kwijt is. Het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan, maakte het OM maandag bekend.

De man wordt verdacht van poging tot wurging van zijn vriendin. De rechtbank had de zaak tegen de man eerder aangehouden, en het dossier teruggestuurd naar het OM. Daar zijn de stukken nooit aangekomen, aldus een woordvoerster van het OM. Vrijdag kwam de zaak weer voor, maar de stukken waren er niet. En dus sprak de rechtbank de man vrij. Tot woede van het OM, dat in hoger beroep gaat.

Man vrij na kwijtraken dossier
Man vrij na kwijtraken dossier (Foto: ANP)

Dalai Lama: geen standpunt over zelfverbrandingen

De Dalai Lama zegt dat hij geen standpunt naar buiten draagt over de golf van zelfverbrandingen door Tibetanen in China, omdat dat het beste is. Het afgelopen jaar hebben zo'n 35 boeddhistische monniken, nonnen en andere Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing.

De Dalai Lama, die afstand heeft genomen van zijn politieke macht, maar nog altijd de geestelijk leider van de Tibetanen is, zei zich geen uitgesproken mening over de zelfverbrandingen te kunnen permitteren. Als hij de zelfverbrandingen afwijst of veroordeelt, doet hij daarmee de nabestaanden van degenen die hun leven hebben geofferd veel verdriet, zo betoogt hij in een interview met de krant Hindu.

Als hij daarentegen zich op enigerlei manier lovend over de zelfverbranders of hun motieven uitlaat, zeggen de machthebbers in Beijing dat hij dergelijke acties aanmoedigt en dus verantwoordelijk is voor de dood van de zelfverbranders. Daarom stel ik mij in het openbaar 'neutraal' op in deze kwestie, zo luidt het betoog van de Dalai Lama.


Dalai Lama: geen standpunt over zelfverbrandingen (Foto: Novum)

Drie gewonden bij woningbrand in Amsterdam

Bij een brand in een flat in Amsterdam zijn maandagochtend drie gewonden gevallen. Een kat overleefde de brand niet, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur ontstond rond 09.00 uur op de begane grond in de meterkast. De brand sloeg daarna over naar de woning op de eerste verdieping van de flat in de Reinier Claeszenstraat. De brandweer kon voorkomen dat het vuur zich verder verspreidde. De onderste woning liep wel 'aanzienlijke schade' op.

Twee mensen die zich op de tweede etage bevonden moesten met een ladderwagen worden gered. Een derde slachtoffer kon zichzelf in veiligheid brengen. De drie zijn met ademhalingsproblemen en snijwonden naar een ziekenhuis gebracht.

De brandweer onderzoekt nog hoe de brand is ontstaan.

Grand Prix BelgiŽ tot 2015 op F1-kalender

De Grand Prix van België staat in ieder geval tot en met 2015 op de Formule 1-kalender, zo heeft de Waalse minister van economie, Jean-Claude Marcourt, gemeld aan RTBF. Afgelopen donderdag werd er een akkoord bereikt met F1-baas Bernie Ecclestone.

"Het is ons gelukt om een nieuw contract te sluiten voor de jaren 2013, 2014 en 2015. Een belangrijke voorwaarde was wel dat de kosten voor de Waalse overheid omlaag zouden gaan. Precieze cijfers kan ik niet noemen, maar ik kan wel bevestigen dat we een veel betere deal hebben dan we eerder hadden."

"De onderhandelingen over een nieuw contract hebben lang geduurd en er werd even gesproken over de optie om de race afwisselend met een Franse Grand Prix te houden, maar onze Franse vrienden hebben hun plannen uiteindelijk niet concreet weten te maken, waardoor wij in staat waren om een nieuwe driejarige overeenkomst te sluiten. Het betreft een principe-akkoord. Het is nu aan de advocaten alles af te ronden."

De bedoeling van Frankrijk was eerder om vanaf 2013 een plaats op de kalender met België te delen. Paul Ricard en Magny-Cours waren in beeld om de Grand Prix van Frankrijk weer te organiseren, maar een wisseling van de macht in Frankrijk heeft ervoor gezorgd dat de Franse plannen voorlopig in de ijskast zijn beland.

Van Warmerdam laat villa bouwen voor film

Filmregisseur Alex van Warmerdam heeft speciaal voor de opnames van zijn nieuwe film Camiel Borgman een villa laten bouwen, compleet met omliggende tuin in het dorp Vogelenzang in de gemeente Bloemendaal. Op deze hoofdlocatie begint de filmregisseur maandag met draaien.

"Het is volstrekt typisch aan film om je werkelijkheid te bouwen. Zo heb je de illusie onder controle. Je kan doen wat je voor ogen hebt en het is praktisch", zegt Van Warmerdam over het zelf bouwen van de filmset. "Het is klassiek, kijk maar naar Hitchcock en Kubrick."

De Belgische acteur Jan Bijvoet speelt de titelrol. De komst van deze buitenstaander is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen in de villawijk. Hadewych Minis is de belangrijkste tegenspeelster van Bijvoet. Andere rollen zijn voor Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe en Van Warmerdam zelf.

De regisseur sprokkelde 117.000 euro voor de film bij elkaar door zelfgemaakte prenten te verkopen. De financiering is nog niet helemaal rond. Met een tweede prentenactie hoopt producent Graniet Film nog eens 150.000 euro op te halen.

Distributeur Cinéart brengt Camiel Borgman in het najaar van 2013 uit in de bioscopen.

Tafeltennisster Li Jiao als elfde geplaatst op Spelen

Tafeltennisster Li Jiao is als elfde geplaatst voor het enkelspel op de Olympische Spelen. Ze staat daarmee drie plaatsen hoger gerangschikt dan teamgenote Li Jie. De twee zijn de enige Oranje-tafeltennissters in het enkelspel. Samen met Elena Timina doen de twee geboren Chinezen ook mee aan het landentoernooi. Daarvoor is Nederland als zevende geplaatst.

De twee Li's beginnen door hun plaatsing het toernooi pas in de derde ronde. De ongeplaatste speelsters komen al in de eerste ronde uit. De nummers zeventien tot en met 32 van de plaatsingslijst stromen in de tweede ronde in. De loting voor het enkelspel wordt op 25 juli gehouden.

Dakloze die kleuter stak is nog spoorloos

De politie nog altijd op zoek naar de zwerver die eind vorige maand in Leiden een 5-jarige jongen met een injectienaald stak. De man is spoorloos, laat een woordvoerder van de politie maandag weten.

Nadat de ouders van de kleuter aangifte hadden gedaan, is de politie 'vrij vaak' bij de schooltuin geweest waar de dakloze het kind aanviel. Tot nu toe heeft de zoektocht naar de man geen resultaat opgeleverd.

De gestoken jongen wordt donderdag ondervraagd in een speciale kinderstudio. De politie hoopt dat hij een duidelijker signalement van de zwerver kan geven, zodat de man kan worden opgepakt. De jongen wordt nu pas verhoord, omdat de studio niet eerder vrij was.

De kleuter was op 26 juni verstoppertje aan het spelen in de schooltuin van de Montessorischool Apollo toen hij met de naald werd gestoken. Een arts heeft onderzocht of de jongen een besmetting heeft overgehouden aan de steek. Dat wordt waarschijnlijk over enkele maanden bekend.

Katie Holmes ook in film alleenstaande moeder

Katie Holmes gaat een alleenstaande moeder spelen. Ze begint volgende week aan de opnamen van de speelfilm Molly, schrijft het Amerikaanse tijdschrift People Magazine. De actrice is zelf een alleenstaande moeder sinds ze onlangs haar man Tom Cruise na een huwelijk van vijf jaar verliet.

De 33-jarige Holmes heeft meegeschreven aan het scenario van Molly. Ze gaat de film ook produceren. De film gaat over een alleenstaande moeder en haar dochtertje. Holmes heeft samen met Cruise een 6-jarige dochter. Ze probeert de volledige voogdij over Suri te krijgen.

Holmes laat haar scheiding haar carrière niet in de weg staan. Na de opnamen van Molly gaat ze verder met de komedie Responsible Adults en werkt aan haar kledinglijn Holmes &Yang. De actrice is net klaar met de opnamen van The Seagull, een filmbewerking van het klassieke toneelstuk De Meeuw van Anton Tsjechov.


Katie Holmes ook in film alleenstaande moeder (Foto: Novum)

Bajrami hoopt nog op Spanje

Het management van voetballer Emir Bajrami heeft gezegd dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat de speler van FC Twente naar AS Monaco vertrekt. Dit meldt De Telegraaf.

Twente en Monaco hebben al overeenstemming bereikt over verhuur van de Zweed. Ook Bajrami zelf is akkoord, maar inmiddels is er ook interesse van een club uit Spanje. Vandaag heeft de zaakwaarnemer van Bajrami een gesprek met AS Monaco en de Spaanse club. Het is nog niet bekend om welke club het gaat.

Mariniers zoeken historisch scheepswrak

Mariniers zijn maandag bij Vlissingen begonnen met een zoektocht naar het wrak van het historische vlaggenschip Walcheren. Dat meldt het ministerie van Defensie maandag. Het schip verging bijna 325 jaar geleden in het zicht van de haven.

Een duikgroep speurt maandag en dinsdag naar restanten van het schip, dat aan verschillende grote zeeslagen meedeed. Het wrak zou ter hoogte van de Nieuwe Haven liggen. Er wordt onder meer met een onderwaterrobot, sonarapparatuur gezocht.

Het is onbekend of er iets van het vlaggenschip is overgebleven. De restanten zijn mogelijk door erosie en de sterke stroming in de Westerschelde aangetast. Die stroming maakt de zoektocht overigens extra moeilijk, laat het ministerie weten.

Als er iets gevonden wordt, bepaalt de marine in overleg met de provincie, gemeente en culturele instellingen welke objecten geborgen kunnen worden. De Walcheren verging in 1689 na een aanvaring. Daarbij kwamen 24 opvarenden om het leven.

Golfster Choi wint Women's US Open

De Zuid-Koreaanse golfster Na-Yeon Choi heeft de Women's US Open gewonnen. In totaal had ze voor haar vier rondes 281 slagen nodig. Dat waren er zeven onder het baangemiddelde en vier minder dan haar landgenote Amy Yang, die als tweede eindigde. Voor de 24-jarige Choi is het haar eerste zege in een major.

Dewi Claire Schreefel eindigde op de gedeelde 57e plaats. De Diepenveense had 24 slagen meer nodig dan Choi. Dat was vooral te danken aan een desastreuze zaterdag, toen ze een ronde van tien slagen boven par neerzette. Christel Boeljon was eerder na twee dagen al klaar. Met twee rondes van 75 slagen, drie meer dan het baangemiddelde, haalde ze de cut niet.


Golfster Choi wint Women's US Open (Foto: Novum)

BMW wil Mini's maken bij NedCar

BMW is van plan auto's van het type Mini te gaan maken in de autofabriek NedCar in Born. Dat meldt de Duitse autogroep maandag in een persbericht.

De fabriek in Born moet gaan dienen als een soort satellietvestiging van de Mini-fabriek in Oxford in Engeland. Daar is de maximumcapaciteit bereikt, terwijl BMW het van oorsprong Britse automerk verder wil laten groeien en nieuwe modellijnen wil introduceren.

Om dit te realiseren zoekt BMW naar een fabrikant 'zo dicht als mogelijk' bij de Britse activiteiten. NedCar is hiervoor de 'voorkeursoptie' voor BMW, al zijn de onderhandelingen hierover nog gaande.

Vorige week berichtte NRC Handelsblad al over de mogelijke komst van de Mini naar NedCar. Verschillende betrokken partijen, waaronder BMW zelf, meldden toen dat een akkoord tussen NedCar, bussenmaker VDL die de fabriek wil kopen en BMW eerder een kwestie van maanden dan van weken was.


BMW wil Mini's maken bij Nedcar (Foto: Novum)

Kate Beckinsale twijfelt over baby vanwege kilo's

Kate Beckinsale is er nog niet over uit of ze een tweede kind wil. De 39-jarige actrice was blij toen ze haar dochter Lily kreeg, maar ziet ook de nadelen van een baby in.

"Ik was gigantisch toen ik Lily kreeg." De brunette kwam bijna 23 kilo aan. "De zwangerschapskilo's gingen er maar niet af totdat ik stopte met borstvoeding te geven. Ik bofte dat de Britse paparazzi toen minder fanatiek waren", grapt Beckinsale in de Britse editie van Glamour.

De actrice laat het aan haar eierstokken over. "Misschien werken mijn eierstokken niet meer, we zullen zien. Ik denk niet: ik moet nu een drieling hebben." Beckinsale weet niet of ze nog een keer de ervaring met een baby wil beleven. "Een deel van mij wil erg graag een kindje met mijn man, maar ik weet het gewoon niet zeker."

Beckinsale trouwde in 2004 met haar huidige man Len Wiseman. De Britse actrice, bekend van de filmreeks Underworld en films als The Aviator en Pearl Harbor, heeft al een 13-jarige dochter uit haar relatie met acteur Michael Sheen.

Wekelijkse Nintendo Downloads

Aanstaande donderdag komen er weer een aantal nieuwe games beschikbaar in de eShop voor Nintendo (3)DS. Ook is er weer eens een nieuwe game voor Nintendo Wii via WiiWare. Het complete overzicht is als volgt:

Titel Platform Beschikbaarheid Prijs
Sparkle Snapshots 3DS eShop € 5,- (DLC € 1,- per stuk)
Theatrhythm DLC* 3DS In-game € 1,- per stuk
99 Seconds 3DS/DSi DSiWare € 2,-
Topoloco - Crazy about Topography 3DS/DSi DSiWare € 5,-
Frogger Hyper Dimension Wii WiiWare € 10,-

-

*The Archylte Steppe (FF13 - FMS)
Matoya's Cave (FF01 - FMS)
Battle 1 (FF03 - BMS)
The Final Battle (FF05 - BMS)

ItaliŽ luidt noodklok over rentestijgingen

De weer oplopende rentes op Spaans en Italiaans staatspapier zijn een reden tot zorg en vragen om een respons van de ministers van Financiën van de eurolanden. Dat heeft de Italiaanse premier Mario Monti zondag gezegd bij een economische conferentie in Zuid-Frankrijk.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties liep de afgelopen dagen weer op tot tegen de 7 procent, en die op Italiaans schuldpapier steeg tot rond de 6 procent. Monti waarschuwde dat die ontwikkeling de stabiliteit van de euro verder in gevaar brengt.

De ministers van Financiën van de eurogroep treffen elkaar maandag in Brussel.

Italië luidt noodklok over rentestijgingen
Italië luidt noodklok over rentestijgingen (Foto: ANP)

Veel kijkers voor zondagje sport

De Wimbledon-finale en de Tour de France - vermoedelijk in combinatie met het slechte weer - hebben gisteren heel wat kijkers getrokken. Dat blijkt vandaag uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Een kleine 1,2 miljoen mensen zagen de Franse wielrenner Thibaut Pinot de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk winnen. De tennisfinale op Wimbledon tussen Roger Federer en Andy Murray trok bijna 780.000 kijkers. Federer won.

Veel kijkers voor zondagje sport
Veel kijkers voor zondagje sport (Foto: ANP)

Handel DE Master Blenders officieel van start

Op het moment dat maandag de gong werd geslagen op de Amsterdamse beurs, is de beursnotering van het 'nieuwe' koffie- en theebedrijf DE Master Blenders 1753 officieel geworden. De financieel topman van het bedrijf achter de merken Douwe Egberts, Pickwick en Senseo, Michel Cup, deelde de tik op de gong om 09.00 uur uit.

Sinds 12 juni kan het aandeel DE Master Blenders al worden gekocht op de beurs. De referentiekoers was toen acht euro. De tot nu toe gedane aankopen van het aandeel DE zijn nu formeel afgewikkeld, waarmee de notering officieel wordt. Maandag start daarnaast de handel in opties op het aandeel DE.

Het aandeel te vinden onder de handelscode 'DE' noteerde vrijdag na sluiting van de beurs op 9,80 euro. Dat is ook de 'openingskoers' van het aandeel op maandag. De gang naar de beurs van DE mag echter niet officieel een beursgang worden genoemd, waardoor er ook geen officiële introductieprijs is.

DE is namelijk een afsplitsing van het Amerikaanse bedrijf Sara Lee, en de beursnotering in Amsterdam is in feite een verhuizing. De splitsing van Sara Lee is eind juni officieel geworden met de beursgang in Amsterdam. De vleesactiviteiten van Sara Lee gaan verder onder de naam Hillshire Brands.

Vorig jaar had het koffie- en theeonderdeel van Sara Lee een omzet van 2,6 miljard euro. Het bedrijf is momenteel actief in Europa, Brazilië, Australië en Thailand. De komende jaren wil DE zich gaan richten op nieuwe markten in Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) lag op 363 miljoen euro. Topman Michiel Herkemij wil de winstgevendheid van het bedrijf binnen een aantal jaar zo verhogen, dat de nummer twee positie op de wereldmarkt van koffie in het zicht komt. Nu is DE nummer drie achter Kraft Foods en Nestlé.


Handel DE Master Blenders officieel van start (Foto: Novum)

McClaren laat spelers thuis voor EL-return

FC Twente-coach Steve McClaren heeft besloten enkele spelers niet mee te nemen voor de return met UE Santa Coloma. De voorbereiding is voor McClaren een lastige klus, omdat de Engelse oefenmeester te maken heeft met spelers die op uiteenlopende data terugkeren bij de club.

Daardoor ontstaan verschillende fitheidsniveaus binnen de selectie. Daarom heeft de coach besloten om de return tegen UE Santa Coloma af te werken met de spelers die al sinds 18 juni meetrainen. De spelers die later zijn begonnen zullen een complete en intensieve trainingsweek in Hengelo krijgen.

Deze trainingsweek zal zaterdag worden afgesloten met een oefenduel met FC Emmen. Dat betekent dus dat Luuk de Jong, Andreas Bjelland, Leroy Fer, Nacer Chadli, Dusan Tadic, Douglas, Roberto Rosales, Rasmus Bengtsson en Nikolay Mihaylov allen niet mee zullen gaan naar Andorra.

De Chileense aanwinst Felipe Gutierrez zal in de loop van de week bij de club verschijnen. De afgelopen weken verbleef Gutierrez nog in Chili om zijn werkvergunning in orde te krijgen.

'Effect afzeggen JSF niet zo groot'

Het negatieve effect van het stoppen met de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) op de Nederlandse vliegtuigindustrie is minder groot dan de industrie schetst. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Een meerderheid in Tweede Kamer wil uit het JSF-project stappen, bleek vorige week. Dit zou miljarden aan omzet en flink wat banen schelen bij de bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de JSF. Die lopen namelijk orders van JSF-fabrikant Lockheed Martin mis.

Nederland moet echter wel de verouderde F16 vervangen. Mocht worden gekozen voor de Saab Gripen, dan levert ook dat weer orders op. "In het officiële bod van Saab aan Nederland belooft Saab het aankoopbedrag volledig te compenseren met orders voor de Nederlandse industrie", zegt een lobbyist voor Saab in het FD.

Ook andere fabrikanten van gevechtsvliegtuigen bieden een dergelijke compensatieregeling, zegt 'JSF-expert' Johan Boeder in de krant. Boeder was een belangrijke bron voor de politieke partijen die tegen de JSF waren.

De JSF-orders zouden echter meer opleveren, rond de acht miljard euro. Boeder zet daar echter vraagtekens bij. "Dat bedrag is gebaseerd op de aanname dat er 4500 toestellen worden gebouwd", zegt Boeder. In de markt zou echter maar voor 2700 exemplaren interesse zijn, en dat levert automatisch minder orders op, redeneert Boeder.

De Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de JSF zijn het niet eens met de stelling van Boeder. "Het JSF-werk is hoogwaardig en is nodig om onze luchtvaartindustrie op niveau te houden", zegt een woordvoerder. De kennis die wordt opgedaan bij de JSF, kunnen de bedrijven weer gebruiken om nieuwe orders binnen te halen. "Wel iets anders dan een compensatieorder voor wasmachines."

Het is overigens de vraag of demissionair minister van Defensie Hans Hillen de motie van de Kamer om uit het JSF-project te stappen uitvoert. Volgens Hillen mag een demissionair kabinet niet beslissen over een zo'n grote beleidswijziging. Naar verwachting wordt pas na de verkiezingen op 12 september definitief besloten over het vliegtuig.


'Effect afzeggen JSF niet zo groot' (Foto: Novum)

[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag staat er weer een belangrijke rit op het programma in de Tour de France. De eerste van twee lange tijdritten wordt vandaag verreden. Voor de rustdag kan iedereen nog even tot het gaatje gaan om een betere uitgangspositie te halen in het klassement.

Arc-et-Senans
In Arc-et-Senans (1.500 inwoners) bevindt zich de koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans, die door UNESCO op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Dankzij deze ziederij trekt de stad jaarlijks 130.000 bezoekers.

In 1996 was de enige eerdere start in Arc-et-Senans. De rit, die eindigde in de stromende regen, werd gewonnen door een Tourdebutant. Michael Boogerd wist het jagende peloton net voor te blijven en boekte de eerste van twee ritzeges die hij ooit in de Tour wist te halen.


Verslag van de zege van Boogerd (Bron: NOS)

Besançon
Al achttien keer eerder is de Tour de France langsgekomen in Besançon. Daarvan was drie keer een Nederlander het beste; Henk Nijdam, Jean Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens. Blijlevens won in 1996 er de vijfde etappe in een massasprint. Dat was een dag voor de eerder genoemde ritzege van Boogerd.

De plaats kent 120.000 inwoners, waarvan er 20.000 student zijn. De stad wordt overkeken door de citadel van Vauban dat een werelderfgoed is volgens de UNESCO. De Nederlandse koningin Beatrix draagt de titel vrouwe van Besançon maar dit is enkel ceremonieel.

Etappebeschrijving
De eerste lange tijdrit van deze Tour de France is 41,5 kilometer lang. Er zit wel enig hoogteverschil in de tijdrit, maar echte klimmen hoeven er niet worden beklommen. Het lastigste stuk zit al in het begin, waar er na 14,5 kilometer twee kilometer licht geklommen moet worden. De tijdrit is verder niet erg technisch en lijkt daardoor uitermate geschikt voor de erkende tijdrijder.

Profiel

Overzicht etappe 9 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na etappe acht

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GBR 38:17.56
2 Cadel Evans BMC AUS +0.10
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.16
4 Denis Menchov KAT RUS +0.54
5 Haimar Zubeldia RNT SPA +0.59
6 Chris Froome SKY GBR +1.32
7 Maxime Monfort RNT BEL +2.08
8 Jurgen van den Broeck LOT BEL +2.11
9 Nicolas Roche AG2 IER +2.21
10 Rein Taaramäe COF EST +2.27
37 Bauke Mollema RAB NED +14.27
49 Laurens ten Dam RAB NED +19.54
51 Steven Kruijswijk RAB NED +20.44
56 Robert Gesink RAB NED +23.12
71 Pieter Weening OGE NED +28.30
98 Koen de Kort ARG NED +33.09
100 Johnny Hoogerland VCD NED +33.18
118 Rob Ruijgh VCD NED +39.14
139 Lieuwe Westra VCD NED +48.06
148 Kenny van Hummel VCD NED +50.42
150 Roy Curvers ARG NED +51.12
156 Karsten Kroon STB NED +53.59
161 Bram Tankink RAB NED +56.42
165 Sebastian Langeveld OGE NED +57.33
172 Tom Veelers ARG NED +1:01.19
175 Albert Timmer ARG NED +1:08.09


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Fabian Cancellara
**** Bradley Wiggins
*** Cadel Evans, Tony Martin
** Lieuwe Westra, Dennis Menchov
* David Millar, Levy Leipheimer, Michael Rogers

Ark van Noach mag bezoek ontvangen

De vergunningen zijn nog niet helemaal rond, maar de replica van de Ark van Noach in Dordrecht is maandag toch geopend voor het publiek. Het houten gevaarte van 30 meter breed, 23 meter hoog en 135 meter lang is gebouwd door de Noord-Hollandse aannemer Johan Huibers.

Hoewel de gemeente enthousiast was over de publiekstrekker, wilde ze zekerheid over de veiligheid. De particuliere bouwers hadden geen bouwtekeningen of constructieberekeningen overlegd. Om de Ark toch te kunnen openen, is een gedoogvergunning verleend voor maximaal 500 bezoekers. Er is plaats voor 3000 mensen tegelijk.

De Ark van Noach in Dordrecht

Twee renners in Pamplona op de hoorns genomen

Bij de derde stierenren van dit jaar in het Noord-Spaanse Pamplona zijn twee renners op de hoorns genomen. Hun verwondingen werden door een woordvoerder van het Rode Kruis omschreven als niet ernstig. Beide renners werden te pakken genomen door een stier die was losgebroken uit de groep van zes stieren, vlak voordat de dieren de arena bereikten.

Verscheide andere renners liepen tijdens de ren van maandag, die drie minuten in beslag nam, kleine verwondingen en blauwe plekken op, zei de woordvoerder.

Ook dit keer kende de ren vele duizenden deelnemers. De stierenrennen, die elke ochtend om 08.00 uur plaatsvinden, vormen een belangrijk onderdeel van het jaarlijks terugkerende San Ferminfestival. Elk jaar vallen bij de rennen tientallen gewonden. Het laatste dodelijke slachtoffer viel in 2009.

Iedere zomer worden in totaal acht stierenrennen -encierros- gehouden. Het eeuwenoude stadsfeest in Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in En De Zon Gaat Op van 1926 de stierenrennen beschreef. Tijdens de encierros rennen vele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar de dieren een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador. De stieren lopen de achthonderd meter gewoonlijk in twee tot drie minuten, een tempo dat geen van de renners normaal gesproken kan bijbenen.


Twee renners in Pamplona op de hoorns genomen (Foto: Novum)

Ramsey bemoeit zich niet met Van Persie

Arsenal-ster Robin van Persie heeft een aflopend contract dat hij niet wil verlegen. Dit duidt op een mogelijk vertrek, maar dat houdt middenvelder Aaron Ramsey niet bezig.

"Ik heb er geen behoefte aan om me daarmee te bemoeien", aldus de 21-jarige Welshman tegenover The Daily Mail. "Ik weet niet waar Van Persie volgend seizoen speelt, aangezien wij spelers ons daar niet mee bezig houden. We moeten maar afwachten wat er gebeurt", zo voegde Ramsey eraan toen.

De Londense club lijkt er serieus rekening mee te houden dat de Oranje-international vanaf volgend seizoen bij een andere club speelt, aangezien The Gunners al diverse versterkingen voor in de aanval heeft gehaald. Lukas Podolski en Olivier Giroud hebben zich inmiddels aangesloten bij de spelersgroep.

Ramsey is zeer te spreken over de nieuwe aanwinsten. "Het zijn geweldige toevoegingen voor het team. Hopelijk kunnen zij hun bijdrage leveren en beleven we daardoor een mooi seizoen."

Zorgen NS over schrappen wissels

De NS maakt zich zorgen over het plan van ProRail om overbodige wissels te schrappen. Het bedrijf vreest dat het spoorwegnet minder flexibel wordt bij calamiteiten, schrijft de Volkskrant maandag.

NS en ProRail overleggen momenteel over het schrappen en saneren van wissels. Het verminderen van wissels moet de betrouwbaarheid van het spoorverkeer vergroten. Treinen moeten zo minder te maken krijgen met storingen.

De NS vreest echter dat de problemen groter worden als treinen vervolgens bij een storing niet meer over een ander spoor omgeleid kunnen worden. Dat werd in de afgelopen weken duidelijk toen bleek dat er geen hogesnelheidslijnen konden rijden tussen Amsterdam en Schiphol door een defecte spoorbrug. Door een ontbrekende wissel konden de Fyra en Thalys niet over een ander spoor.

ProRail zou bovendien enkele cruciale wissels willen saneren, waardoor de dienstregeling van 2013 onuitvoerbaar zou worden. Na onderhandelingen met de NS is een deel van dat plan geschrapt, laat ProRail in de krant weten.


Zorgen NS over schrappen wissels (Foto: Novum)

Terugkeer lijndienst Schiphol-Maastricht ophanden

Reizigers kunnen mogelijk dit jaar weer vliegen tussen Schiphol en Maastricht. Er is een investeerder gevonden die plannen heeft om drie of vier keer per dag op en neer te vliegen, zegt directeur Jan Tindemans van luchthaven Maastricht-Aachen Airport maandag in De Limburger.

Het plan heeft volgens Tindemans een redelijke kans van slagen. Hij benadrukt dat dat alleen kan als het om een eenvoudige lijndienst gaat met een vliegtuig met vijftig tot zeventig passagiers. Wie de investeerder is, wil Tindemans niet zeggen. Het gaat volgens hem niet om een luchtvaartmaatschappij.

Vier jaar geleden schrapte KLM de laatste binnenlandse vlucht vanwege te hoge verliezen. Het vliegveld Maastricht-Aachen hoopte de lijndienst vorig jaar al nieuw leven in te blazen. Dat mislukte echter toen de provincie Limburg niet wilde investeren. De lijndienst moet vooral veel zakelijke passagiers trekken.


Terugkeer lijndienst Schiphol-Maastricht ophanden (Foto: Novum)

Badr Hari: ik heb niet gevochten bij Sensation

Badr Hari zegt niks te maken te hebben met een knokpartij tijdens Sensation. De kickbokser werd op Crimesite door een 'betrouwbare bron' beschuldigd van het zwaar mishandelen van een bezoeker tijdens het evenement in de Amsterdam Arena.

"Ik heb niets gedaan, helemaal niets", vertelt Hari aan De Telegraaf. "En ik weet ook nergens van. Maar het is in Amsterdam nu al zover dat als ik langs de Arena rijd en binnenin gebeurt wat, dat ik het dan wel zal hebben gedaan."

De kickbokser woonde het dansfeest samen met zijn vriendin Estelle bij in de skybox van een vriend. Toen vlakbij commotie ontstond, besloot hij op te stappen. "Wij zijn weggegaan. Toen ik merkte dat er ellende was, was dat voor mij het teken om te gaan. Zo ben ik."

Hari vindt de beschuldigingen vervelend voor zijn geliefde Estelle, die onlangs bekendmaakte te willen scheiden van Ruud Gullit. "Ze heeft al zo veel over zich heen gekregen de laatste weken. Ik ben er echt door aangedaan. Het is onrecht. Puur onrecht."

Hari raakte meermaals in opspraak. In 2006 werd hij veroordeeld tot een celstraf wegens mishandeling van de buren van zijn ex-vriendin. In 2010 werd hij gezocht voor mishandeling van een portier in Amsterdam met drie medeplichtigen.

Stiefzoon Usher hersendood verklaard

Dokters hebben de stiefzoon van Usher hersendood verklaard. Dat vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De 11-jarige Kyle Glover werd afgelopen weekeinde in kritieke toestand opgenomen na een ongeluk met een jetski.

Kyle heeft geen hersenactiviteit vertoond sinds hij in het ziekenhuis ligt. Volgens de ingewijden is het nog niet duidelijk of de stekker eruit wordt getrokken. Zowel Usher als Kyles moeder Tameka Foster zijn in het ziekenhuis bij het kind.

De jongen dobberde zaterdag in een zwemband op een meer, toen hij werd geraakt door een jetski. Hij raakte daarbij gewond aan zijn hoofd.

Weer meer mensen betalen leningen niet op tijd af

Het aantal Nederlandse consumenten met een betalingsachterstand op een lening blijft toenemen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) zag het percentage probleemgevallen in de afgelopen zes maanden toenemen van 7,4 eind december naar 7,7 procent eind juni.

Voor eind dit jaar voorziet de stichting uit Tiel een percentage van acht procent. Dat zou betekenen dat op ongeveer negen miljoen mensen met een lening ongeveer 720.000 de aflossing dan niet op tijd afbetaald hebben.

Het werkelijke aantal mensen met betalingsproblemen ligt echter nog veel hoger, geeft BKR aan. Volgens de overheid ligt het percentage betalingsproblemen op 27,8 procent, wat overeenkomt met twee miljoen huishoudens.

Het verschil zit erin dat de stichting alleen kredietovereenkomsten met bijvoorbeeld banken en creditcardmaatschappijen registreert. Huurachterstanden, energie- en belastingschulden en betalingsproblemen bij zorgverzekeraars worden niet in de kredietbarometer van het bureau meegenomen.

Deze 'spookschulden' die niet zichtbaar zijn voor leningverstrekkers bedreigen de consument, stelt de algemeen directeur van BKR Peter van den Bosch. "Want hierdoor stapelen de schulden zich al snel ongemerkt op." BKR pleit daarom voor één centraal registratiesysteem voor schulden en betalingsachterstanden.

Rus, Bertens stijgen op wereldranglijst

Zoals al eerder bekend werd, is Viktoria Azarenka de nieuwe nummer één op de wereldranglijst bij de vrouwen. De Wit-Russin neemt de plek over van Maria Sharapova die in de vierde ronde op Wimbledon werd uitgeschakeld.

Verliezend finaliste op Wimbledon Agnieszka Radwanska steeg een plek en staat nu tweede, terwijl Sharapova naar de derde plaats is gezakt. Serena Williams, die het grastoernooi in Londen zaterdag won, steeg twee plaatsen en staat nu op de vierde plaats. Samantha Stosur bleef op de vijfde plek staan.

Arantxa Rus is nog steeds de beste Nederlandse. Rus steeg vijf plaatsen en is nu de nummer 67 van de wereld. Ook Kiki Bertens maakte een sprong, van de 86e naar de 72e plaats.

Minister dwingt mbo's tot klachtenregeling

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs gaat mbo-scholen dwingen werk te maken van het instellen van studentenraden en klachtenregelingen. Ze wil een wet gaan schrijven, omdat niet alle scholen op haar oproep tot verbetering hebben gereageerd, meldt ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2009 stelde Van Bijsterveldt de scholen al voor om aan de slag te gaan met een deugdelijke klachtenregeling. Volgens een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs heeft 75 procent van de instellingen een klachtenprocedure op de website. Iets meer dan de helft van die scholen heeft echter geen interne klachtencommissie, iets wat de minister onacceptabel vindt.

VVD wil motorbendes uit binnenstad bannen

Grote motorclubs moeten worden geweerd uit de binnenstad van grote steden. Dergelijke bendes zijn 'in vol ornaat' te intimiderend voor het winkelende publiek, zegt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert maandag in De Telegraaf.

De partij wil daarnaast dat er een verbod komt op het in groepsverband dragen van clubjacks. Gemeenten zouden dat in de algemene plaatselijke verordening moeten opnemen. Volgens Hennis-Plasschaert kan je het dragen van dergelijke motorjacks als een verstoring van de openbare orde zien.

"Dat doen ze niet voor niets, ze geven daarmee een boodschap af, namelijk dat ze onaantastbaar zijn", aldus Hennis-Plasschaert. Volgens haar kunnen motorbendes hele terrassen leegvegen door massaal de straat op te gaan.

In maart trok een grote groep Satudarah-leden door de binnenstad van Enschede toen de gemeente besloot dat hun clubhuis dicht moest. Dat zorgde destijds voor een gespannen sfeer. Veel cafés gingen eerder dicht.


VVD wil motorbendes uit binnenstad bannen (Foto: Novum)

Anita met De Boer om te tafel

Ajax-verdediger Vurnon Anita zal deze week met coach Frank de Boer een gesprek voeren. Ook de vader en de zaakwaarnemer van de linksback zijn daarbij aanwezig.

"Ik heb dat gesprek zelf aangevraagd", aldus Harry Lulofs, de zaakwaarnemer van de 23-jarige speler. Diverse geruchten beweren dat Newcastle United interesse heeft in Anita, maar Ajax zal de linksback niet zonder slag of stoot laten vertrekken. "We gaan lang tegenstribbelen", zo stelt De Boer.

"Er zijn geruchten, er is een club voor me, maar ik heb nog niet eens met de trainer gesproken. Het is goed om eens bij elkaar te zitten. Kijken hoe we ervoor staan", zo meldt Anita tegenover het Algemeen Dagblad.

"Dat een club serieuze interesse toont, is nieuw voor mij. Het geeft me voldoening en natuurlijk ga je dan serieus nadenken, samen met mijn ouders. De Premier League is een topcompetitie, waar ik absoluut zou willen voetballen. Ik heb begrepen dat Ajax me niet laat gaan. Ik heb ook niet voor niets bijgetekend tot 2014, maar in de voetballerij weet je het nooit. Het is natuurlijk ook geen straf om te blijven."

Federer nieuwe nummer ťťn

Roger Federer is de nieuwe nummer één op de wereldranglijst bij de mannen. De Zwitser won gisteren voor de zevende maal in zijn loopbaan Wimbledon. Novak Djokovic en Rafael Nadal zakten allebei een plek en zijn nu respectievelijk de nummer twee en drie van de wereld.

De verliezend finalist van gisteren, Andy Murray, blijft vierde staan. Nieuw in de top tien is Nicolas Almagro. De Spanjaard steeg een plaats en staat nu tiende.

Robin Haase is nog steeds de beste Nederlander al zakte hij een plek en is nu de nummer 42 van de wereld. Igor Sijsling bezet de 110e plaats, Thomas Schoorel staat 215e. 

T. Bouma op proef bij NAC

De komende dagen traint Thijs Bouma mee bij NAC Breda. Als hij weet te overtuigen, dan wil NAC de rechtsback van FC Twente huren.

De club uit Breda huurde eerder al middenvelder Thilo Leugers van FC Twente, dat Robbert Schilder wegkaapte uit Breda. Naast Schilder vertrokken ook al Donny Gorter en de huurlingen Florian Jozefzoon, Roly Bonevacia en Milano Koenders.

Naast Leugers wist NAC de transfervrije Anouar Hadouir en Mark Looms voor komend seizoen te strikken.

Cruijff hoopt op revanche Van Gaal

Johan Cruijff geeft in zijn column in De Telegraaf aan dat hij hoopt dat Louis van Gaal deze keer wel succes zal boeken met Oranje. In 2001 slaagde Van Gaal er niet in om Oranje naar het WK in Zuid-Korea en Japan te loodsen. Daarom hoopt Cruijff dat zijn generatiegenoot daar deze keer wel in slaagt. "Laten we hopen dat hij het gebruikt om zich op sportieve wijze te revancheren", aldus Cruijff.

"Dat hij daarnaast het Nederlandse voetbal het elan teruggeeft dat we ooit hadden, dus gedurft en innovatief voetbal. Verder wil, wat Van Gaal betreft, nog niet in de toekomst kijken", zo voegde de Nederlandse voetballegende eraan toe. Cruijff is echter niet te spreken over de gang van zaken omtrent de aanstelling van de nieuwe bondscoach. Volgens de Amsterdammer is dit veel te haastig gebeurd.

"Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat voor het Nederlandse voetbal essentiële beslissingen heel snel genomen zijn. Door KNVB-directeur Bert van Oostveen, die zaken op zijn bord heeft gekregen waar niet zijn grootste kwaliteiten liggen. Toch heeft hij in een recordtijd een bondscoach aangesteld. Of dat een goede of slechte beslissing is, hangt nu ook af van toeval. Dat mag niet."

Eerste Japanse kerncentrale draait weer

Voor het eerst sinds de nucleaire ramp in Fukushima draait in Japan weer een kerncentrale op volle toeren. Exploitant Kansai Electric Power liet maandag weten dat de Oi-centrale zonder problemen werkt.

De kerncentrale werd ruim een jaar geleden stilgelegd in de nasleep van de ramp, net als tientallen andere nucleaire installaties in het land. Om energietekorten te beperken heeft de regering de herstart van twee reactoren van de Oi-centrale in juni goedgekeurd.

Vorige week blokkeerden honderden demonstranten de kerncentrale nog in een poging de herstart tegen te houden.

SyriŽ oefent verweer tegen 'buitenlandse agressie'

Het Syrische leger is begonnen aan grootscheepse oefeningen die Syrië erop moeten voorbereiden buitenlandse 'agressie' het hoofd te bieden. Zaterdag repeteerde de marine de verdediging tegen een aanval van zee. De komende dagen oefenen ook de lucht- en landmacht hoe zij een buitenlandse aanval moeten afslaan.

De Syrische staatstelevisie toonde zondag beelden van lanceervoertuigen en oorlogsschepen die raketten de lucht inschoten. De berichtgeving van de staatspers lijkt een waarschuwing aan andere landen dat gewapend ingrijpen in Syrië hen duur zal komen te staan.

Enkele tegenstanders van de Syrische president Bashar Assad hebben het Westen opgeroepen het voortdurende bloedvergieten in hun land gewapenderhand te stoppen. Internationaal gezant Kofi Annan gaf zaterdag toe dat zijn zoektocht naar een politieke oplossing voor het conflict in Syrië is mislukt. Maar westerse landen lijken tot dusver niet veel te voelen voor militair ingrijpen.

Publieke omroep vreest nieuwe bezuinigingen

De publieke omroep maakt zich grote zorgen om de partijprogramma's van de VVD, PVV, en D66. De drie partijen willen dat Hilversum opnieuw fors gaat bezuinigen tot zeshonderd miljoen euro. Volgens voorzitter Henk Hagoort blijft er dan niets over van de publieke omroep, zegt hij maandag in het AD.

"We zijn al bezig met de grootste bezuinigingsoperatie sinds mensenheugenis. Een extra bezuiniging van zeshonderd miljoen? Dan blijft er niets meer over", reageert Hagoort verontwaardigd. Ook het idee om terug te gaan naar twee netten in plaats van drie staat hem niet aan.

Hagoort benadrukt dat juist met minister van Cultuur Marja van Bijsterveldt (CDA) is afgesproken dat de huidige bezuinigingen plaatsvinden met behoud van de drie netten. "Bovendien: het geld gaat naar de programma's. Het maakt niet uit of je dat nu in twee of drie etalages zet."

In de komende jaren worden bij de publieke meer dan zeshonderd banen wegbezuinigd. Daarbij worden veel gedwongen ontslagen verwacht.


Publieke omroep vreest nieuwe bezuinigingen (Foto: Novum)

Ontruimingen na brand in notenbar Zutphen

Vanwege een grote brand in een notenbar in het centrum van Zutphen zijn maandagochtend elf woningen ontruimd. Dertien personen werden tijdelijk opgevangen in het gemeentehuis, zegt een woordvoerder van de politie op Radio 1.

Bij de brand in de winkel aan de Lange Hofstraat vielen drie lichtgewonden. Een van hen is met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de politie kwam er bij de brand veel rook vrij. Het vuur is inmiddels onder controle. Hoe groot de schade is, is niet duidelijk.

Rijbewijs dronken fietsers ten onrechte ingenomen

Negen van de vijfentwintig politiekorpsen nemen soms het rijbewijs in van fietsers die te veel hebben gedronken. De wet schrijft echter voor dat dit alleen mag als een motorvoertuig wordt bestuurd.

Agenten mogen het rijbewijs niet invorderen van iemand die dronken die op zijn fiets zit, bevestigt het Openbaar Ministerie maandag in het Nederlands Dagblad. Toch is dit gebeurd bij de korpsen Brabant Zuidoost, Drenthe, Flevoland, Gooi- en Vecht­streek, Groningen, Limburg-Zuid, Twente, Utrecht en Zaanstreek-Waterland. Zij staan volgens de krant ook achter dit beleid.

De korpsen interpreteren de wet verschillend. Het ene korps beroept zich op artikel 8 van de Wegenverkeerswet en stelt op basis daarvan dat het rijbewijs mag worden geconfisqueerd. Andere korpsen kijken verder naar artikel 164, dat voorschrijft dat dan wel sprake moet zijn van een motorvoertuig.

Dat negen korpsen zeggen dat het wel mag, verbaast Ernst Koelman van het verkeersteam van het landelijk parket. "Er zijn dus korpsen die slecht geïnformeerd zijn over de Wegenverkeerswet of die de regels anders interpreteren", zegt hij in het ND.

Volgens diverse korpsen mag het rijbewijs wel worden ingenomen, maar bepaalt het Openbaar Ministerie of en wanneer het rijbewijs wordt teruggegeven. Alle korpsen benadrukken dat dit uitzonderlijke gevallen zijn, die maar enkele keren per jaar voorkomen.

De Raad van Korpschefs zegt dat dit niet uitmaakt. "Waar het om gaat is dat de vordering van het rijbewijs in dit geval een onrechtmatige strafvordering is. Daar zouden alle korpsen van op de hoogte moeten zijn", zegt een woordvoerder in de krant. Er is wel een uitzondering op de regel. "Wanneer de verdachte een alcoholverleden heeft, dan is de politie wel gerechtigd om het rijbewijs in te nemen. Dit gebeurt dan op basis van recidive."

Die ewig junge Stadt

Dit is mijn derde keer in Berlijn; in 2008 en 2010 was ik er ook al. Het is een stad die, hoewel qua inwoneraantal nauwelijks groter dan Brussel, je blijft roepen. Ontzaglijk veel plekken had ik nog niet verkend, nog zoveel historie te ontrafelen. Gisteren, bijvoorbeeld, aten broerlief en ik een menu bij de McDonalds onder S-Bahnhof Friedrichstraße. Naast de ingang hangt een plakkaat: „Kurz vor Beendigung des verbrecherischen Hitlerkrieges wurden hier zwei junge deutsche Soldaten von entmenschten SS-Banditen erhängt.“ En dan gezellig een McRoyal verorberen.

Goud Spelen 1900 alsnog voor Nederland

Een tijdens de Olympische Spelen van 1900 behaalde gouden medaille is alsnog toegekend aan Nederland. Dat meldt de Volkskrant op basis van gegevens van statistiekbureau Infostrada, dat samenwerkt met het internationaal olympisch comité IOC. Het is daarmee de eerste gouden medaille in de historie voor Nederland.

De Nederlandse roeiers François Brandt, Hermanus Brockman en Roelof Klein haalden in Parijs de finale bij de twee met stuurman. In de finale werd stuurman Brockman vervangen voor een van straat geplukt Frans jongetje. De prijs, in die tijd geen medaille maar een beeldje, werd daarom niet toegekend aan Nederland, maar aan de gemengde teams.

Bij het opmaken van de klassementen is het roeisucces alsnog als een Nederlandse prestatie in de boeken gezet. "Wij inventariseren, het IOC zorgt voor de officiële telling", legt Philip Hennemann van Infostrada uit. "De roeimedaille van Nederland is nu officieel geteld."

Door de extra medaille is nu niet het goud van Nicolien Sauerbreij in Vancouver, maar dat van Ireen Wüst op de 1500 meter de honderdste voor Nederland. Het NOC*NSF is echter niet van plan om de telling aan te passen. "In 1900 werden nog geen gouden medailles uitgereikt", zegt een woordvoerder. "Daarom scharen we het succes van Brandt en Klein niet onder de gouden medailles."

Griekse coalitie krijgt vertrouwen parlement

De nieuwe Griekse regering heeft zondagavond de vertrouwensstemming in het Griekse parlement gewonnen. Dat was de verwachte uitkomst.

De conservatieve Nieuwe Democratie (ND) van premier Antonis Samaras, de socialisten van Pasok en Democratisch Links (Dimar) hebben samen 179 leden in het parlement met 300 zetels. Bij de oppositie stuitten Samaras' bezuinigings- en privatiseringsplannen op scherpe kritiek.

'Lily Allen in verwachting van tweede kind'

Lily Allen is naar verluidt zwanger van haar tweede kind. Volgens de Britse boulevardkrant The Mirror is de 27-jarige zangeres, die eind november beviel van dochter Ethel Mary, uitgerekend in december.

Een bekende van het stel doet uit de doeken dat Allen en haar man Sam Cooper het grote nieuws aan goede vrienden hebben verteld. "Het was een verrassing en Lily en Sam zijn dolblij." De twee vinden het ouderschap geweldig en willen hun gezin snel uitbreiden. "Dus het is een perfecte timing."

De zangeres en haar echtgenoot Sam Cooper verloren twee jaar geleden een kindje. Lily kreeg na een zwangerschap van zes maanden een miskraam. Ook in 2008 verloor ze haar baby, toen ze in verwachting was van Ed Simons van de Chemical Brothers.

Allen keerde de muziekindustrie in 2010 de rug toe, maar klom een week geleden weer op het podium tijdens een concert van haar goede vriend Professor Green. De zangeres werkt mogelijk aan een comeback. Vorige maand liet ze doorschemeren dat ze weer de studio is ingedoken.

Veel doden door geweld en vergelding in Nigeria

Bij invallen in christelijke dorpen en daaropvolgende vergeldingsaanvallen zijn rond de Nigeriaanse stad Jos 52 mensen omgekomen. De daders hadden de aanvallen tot in de puntjes voorbereid, meldde het speciale veiligheidskorps dat rond Jos is gelegerd om de rust in de roerige regio te handhaven.

"Ze kwamen met honderden tegelijk opzetten", liet woordvoerder Mustapha Salisu weten. "Enkele aanvallers droegen uniformen en sommigen zelfs een kogelwerend vest." Volgens Salisu leverde zijn korps urenlang slag, en verloor het tijdens de gevechten twee politiemannen.

Verder waren volgens Salisu veertien burgers en 21 aanvallers omgekomen, maar het Nigeriaanse Rode Kruis telde in totaal 52 doden en meer dan driehonderd mensen die uit hun woonplaatsen waren gevlucht. Onder de doden waren volgens woordvoerder Andronicus Adeyemo een federale senator en een lid van het deelstaatparlement, die zondagmiddag op weg naar een massabegrafenis in een hinderlaag liepen.

"Wij moeten als land opstaan tegen degenen die ons terug willen sturen naar een oerstaat waarin een leven weinig of geen waarde heeft", zei senaatsvoorzitter David Mark in een verklaring naar aanleiding van de dood van senator Gyang Dantong en deelstaatparlementslid Gyang Fulani.

De autoriteiten willen niet kwijt wie ze van de aanvallen verdenken. Soortgelijke aanvallen werden in het verleden toegeschreven aan islamitische herders. Mark Lipdo van de christelijke stichting Stefanos beticht islamitische herders van de Fulani-stam van het geweld. De dertien getroffen dorpen zijn stuk voor stuk christelijke gemeenschappen, zei Lipdo.

De plaatselijke Miyetti Allah Fulani Herdersvereniging ontkent iedere betrokkenheid en doet de aantijgingen van Lipdo af als propaganda. Het waren juist christelijke boeren, die moslimnederzettingen hebben aangevallen en vee hebben geroofd, die het geweld hebben ontketend, zei voorzitter Nurudeen Abdullahi van de herdersvereniging.

De centraal gelegen stad Jos en de omliggende deelstaat Plateau zijn de afgelopen jaren verscheurd door geweld. Het gebied is verdeeld tussen verschillende rivaliserende stammen en tussen moslims en christenen, aanhangers van de twee belangrijkste godsdiensten in Nigeria. De opkomst van de extremistische groep Boko Haram heeft het lang slepende conflict echter een nieuwe dimensie gegeven en de tegenstellingen verscherpt.

Zes NAVO-militairen gedood door bermbom

Zes NAVO-militairen zijn zondag door de explosie van een bermbom in het oosten van Afghanistan om het leven gekomen. Dat heeft de NAVO zondagavond meegedeeld.

Het persbericht verschafte verder geen bijzonderheden. Het is beleid van de NAVO om nadere mededelingen over omgekomen militairen aan de 'nationale autoriteiten' over te laten.

Onder Afghaanse burgers en agenten vielen zondag in het zuiden van Afghanistan zeker 24 doden door aanslagen.

Van Barneveld wint op Europese tour

Raymond van Barneveld heeft in Düsseldorf de Europees Open gewonnen. In de finale wist Barney de Engelsman Dave Chisnall met 6-4 te verslaan. Deze overwinning levert de Haagse darter 15 duizend Engelse pond op, omgerekend zo'n 19 duizend euro. 

Van Barneveld won eerder deze avond van respectievelijk James Wade en Richie Burnett. Wade werd met 6-2 aan de kant gezet en Burnett werd met 6-4 verslagen. Van de grote vedetten ontbraken alleen Phil Taylor, de geblesseerde Gary Anderson en Mark Webster in Düsseldorf.

In totaal deden er zeven Nederlanders mee. Gino Vos en Michael van Gerwen kwamen tot de derde ronde. Vincent van der Voort en Jelle Klaasen werden in de tweede ronde uitgeschakeld. Co Stompé en Ryan de Vreede verloren in de eerste ronde. De Europees Open was het derde toernooi in een serie van vijf in de zogenoemde Europese tour. Justin Pipe en Taylor waren de eerdere winnaars. In september zal de tour Keulen aan doen en eind oktober wordt er in Egmond aan Zee gespeeld. 

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Vandaag geven we een T-shirt weg van Rocksmith. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welke gitaar komt er in de de Rocksmith-bundel?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs
Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

Joy Ride Turbo

In 2010 verscheen Kinect Joy Ride, een racegame die dankzij de besturing met Kinect een bijzondere ervaring was. Ondanks de release voor Kinect was de game oorspronkelijk nooit bedoeld als een game voor Kinect. Twee jaar later komt ontwikkelaar BigPark met een nieuwe game exclusief voor Xbox Live Arcade, waarbij je de game met een controller kunt besturen. Is Joy Ride Turbo het nu wel waard voor gamers zonder Kinect?

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.