EU wil strengere regels rond Libor en Euribor

De manier waarop de rente-indexen Libor en Euribor worden samengesteld moet aangepast worden om rentemanipulatie zoals door Barclays te voorkomen. Dat zegt Europees Commissaris Michel Barnier, die verantwoordelijk is voor de interne markt, maandag in de Financial Times.

Barnier wil de wetgeving aanpassen zodat banken geen gebruik meer kunnen maken van potentiële 'mazen in de wet'. Ook moet de straf op manipulatie van de rente veel hoger worden, betoogt de commissaris in de krant.

Barnier noemt de manipulatie door Barclays 'verraad'. De Britse bank heeft in 2008 valse gegevens aangeleverd over de rente die het over leningen moest betalen. De vanwege het schandaal afgetreden topman Bob Diamond zei vorige week de bank hiermee zijn reputatie hoog wilde houden.

De verschillende rentes die alle banken moeten betalen op de financiële markten worden gebruikt om de rentetarieven Libor en Euribor te berekenen. Die hebben een grote invloed op wat consumenten en bedrijven aan rente moeten betalen. Door de manipulatie van Barclays zijn deze rentes beïnvloed.

Barclays is door de fraude al omgerekend 357 miljoen euro kwijt aan boetes en afkoopsommen. Dinsdag kondigde de Britse justitie aan strafrechtelijke vervolging te overwegen.


EU wil strengere regels rond Libor en Euribor (Foto: Novum)