Annan probeert vredesplan Syrië te redden

De internationale Syrië-gezant Kofi Annan heeft afspraken gemaakt met de Syrische president Bashar Assad om het geweld in Syrië een halt toe te roepen. Dat zei Annan maandag na een gesprek met de Syrische president.

"We hebben overeenstemming bereikt over een plan van aanpak dat ik met de gewapende oppositie zal delen", zei Annan na het overleg. "Ik heb ook het belang benadrukt van een politieke dialoog, iets waar de president het mee eens is." Wat het plan van aanpak precies behelst zei Annan niet. "President Assad heeft me verzekerd dat de regering nog steeds het zespuntenplan wil implementeren. Het spreekt voor zich dat dat een stuk beter moet gebeuren dan tot dusver het geval was", zei Annan.

Het plan dat Annan eerder opstelde moest een einde aan de crisis in Syrië bewerkstelligen. Zowel Assad als de oppositie ging akkoord met het plan, maar het geweld ging onverminderd door. Tegenover de Franse krant Le Monde gaf Annan zaterdag toe dat zijn pogingen om een politieke oplossing voor het conflict in Syrië tot stand te brengen zijn mislukt.

Op grond van Annans plan ging al half april een staakt-het-vuren in tussen het Syrische leger en de rebellen die Assad proberen te verdrijven. Van dat staakt-het-vuren is echter niets terechtgekomen. De bijna driehonderd waarnemers van de Verenigde Naties die in Syrië zijn om op de naleving ervan toe te zien kunnen vanwege het steeds verder uit de hand lopende geweld hun hotels niet uit.

Annan reist later maandag door naar Iran, een trouwe bondgenoot van Damascus, om te praten over de situatie in Syrië.


Annan probeert vredesplan Syrië te redden (Foto: Novum)