Dalai Lama: geen standpunt over zelfverbrandingen

De Dalai Lama zegt dat hij geen standpunt naar buiten draagt over de golf van zelfverbrandingen door Tibetanen in China, omdat dat het beste is. Het afgelopen jaar hebben zo'n 35 boeddhistische monniken, nonnen en andere Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing.

De Dalai Lama, die afstand heeft genomen van zijn politieke macht, maar nog altijd de geestelijk leider van de Tibetanen is, zei zich geen uitgesproken mening over de zelfverbrandingen te kunnen permitteren. Als hij de zelfverbrandingen afwijst of veroordeelt, doet hij daarmee de nabestaanden van degenen die hun leven hebben geofferd veel verdriet, zo betoogt hij in een interview met de krant Hindu.

Als hij daarentegen zich op enigerlei manier lovend over de zelfverbranders of hun motieven uitlaat, zeggen de machthebbers in Beijing dat hij dergelijke acties aanmoedigt en dus verantwoordelijk is voor de dood van de zelfverbranders. Daarom stel ik mij in het openbaar 'neutraal' op in deze kwestie, zo luidt het betoog van de Dalai Lama.


Dalai Lama: geen standpunt over zelfverbrandingen (Foto: Novum)