Kinderen in Cambodja dood door enterovirus

Tientallen kinderen die onlangs in Cambodja overleden aan een aandoening waarvan de aard niet direct duidelijk was blijken te zijn getroffen door het enterovirus 71 (EV71), dat een gevaarlijke vorm van hand-voet-mondziekte (HVM) veroorzaakt. Dat hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Cambodjaanse ministerie van volksgezondheid maandag bekendgemaakt.

EV71 blijkt ten grondslag te liggen aan een groot deel van de 59 onderzochte ziektegevallen. Tweeënvijftig kinderen zijn overleden en de meeste slachtoffers waren jonger dan 3 jaar. Eerder werd gezegd dat 61 kinderen waren overleden, maar dat cijfer is naar beneden bijgesteld.

In landen als China, Vietnam en Cambodja doen zich al sinds het eind van de jaren negentig van de vorige eeuw geregeld epidemieën van de kinderziekte HVM voor. In China heeft de ziekte tot nu toe dit jaar meer dan 240 levens geëist. De ziekte kan door verschillende virussen worden veroorzaakt en is meestal onschuldig, maar de variant die wordt veroorzaakt door EV71 kan dodelijk zijn. Deze variant kan leiden tot verlamming en zwelling van de hersenen. Veel kinderen die het virus met zich meedragen worden zelf niet ziek, maar kunnen anderen wel besmetten.


Kinderen in Cambodja dood door enterovirus (Foto: Novum)