[Poll] '4D' films binnenkort ook te zien in de Verenigde Staten

Het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ Group plant om hun 4D systeem naar de Verenigde Staten te brengen, zo schrijft /Film. Het systeem moet, door de toevoeging van geur en beweging, ervoor zorgen dat het bioscooppubliek nog meer bij een film betrokken wordt.

Voor ieder die ooit in de Efteling is geweest, klinkt dit verhaal niet onbekend; de Pandadroom past een soortgelijken technieken toe om het publiek meer bij de attractie te betrekken. De techniek van CJ Group is echter meer dan een attractie en zou van vrijwel elke film, een 4D voorstelling kunnen maken.

Door de toevoeging van geursprays en bewegende stoelen zouden films levendiger worden. Bij een actie scène gaan de stoelen bijvoorbeeld hevig bewegen en ruik t de bezoeker de geur van buskruit, terwijl de bioscoopganger bij het zien van een romantische scène bedwelmd raakt door de geur van rozen.

Het geurenpalet bestaat uit duizend geuren waaronder de geur van verbrand rubber en de geur van vers gezette koffie. Het duurt ongeveer drie weken om een film te ‘converteren’ naar 4D.

Op dit moment zijn er wereldwijd al 29 van dit soort 4D bioscopen. De kosten voor het verbouwen van een gewone bioscoop naar een 4D bioscoop, liggen rond de $2 miljoen. CJ Group claimt dat door de populariteit van de 4D bioscopen de kosten voor de verbouwing zo weer terugverdient zijn.

De prijs van een ticket voor een 4D voorstelling ligt beduidend hoger dan die van een gewone 3D film; een bezoeker betaald maar liefst $8 meer. De toekomst zal uitwijzen of er ooit 4D bioscoop in Nederland verschijnt.

Poll: Zit jij te wachten op films in 4D?

(Tussenstand)