[Tour] Rule, Britannia

Die Zwitser reed weer ijzersterk
Hij dacht: Ik heb het voor elkaar
Maar toen kwam eerst die Froome voorbij
En dan die Britse Gentenaar

Ik ben niet zo gek op tijdritten. Ik vind ze nogal saai. Voor Dijkstra moet het wel een verademing zijn, want in een tijdrit kijk je tegen de kont van maar één renner aan en dat is wat Dijkstra de hele winter ook doet, alleen is het dan een schaatser. Bovendien kan hij tijdens een tijdrit tussentijden in de gaten houden en dat lijkt ook op schaatsen. Maar hij moet toch echt een beetje beter leren rekenen. Ik weet niet wat voor rare rekensommetjes hij in de winter maakt, maar vandaag ging hij toch aardig in de fout. Wiggins had in het algemeen klassement een voorsprong op Evans van tien seconden. Op een gegeven moment lag Wiggins tijdens de tijdrit een minuut en twintig seconden voor op Evans. Dijkstra: ‘En dan moet je er nog tien seconden aftrekken.’ Ik weet niet op wat voor school hij heeft gezeten en rekenen was ook niet mijn sterkste punt, maar als je een minuut en twintig seconden voor ligt en je hebt al tien seconden voorsprong dan moeten die tien seconden er echt bij worden opgeteld. Maar misschien trekt Herbert graag af.

Ik had de hele top drie goed in mijn voorspelling bij Master of Cycling. Alleen in de verkeerde volgorde. Cancellara had ik als eerste, Wiggins als tweede en Froome als derde. Er waren ook een paar verrassingen. Althans, voor mij dan. Tejay van Garderen bijvoorbeeld. Hij was de beste Nederlander. Ja, ik weet wel dat het geen echte Nederlander is, maar je moet toch wat als ‘onze jongens’ het laten afweten. Die hadden twee rustdagen. Behalve Lieuwe natuurlijk. Fries stamboekvee verzaakt niet. Verder was Chavanel erg sterk. Natuurlijk wist ik wel dat hij een goede tijdrit kan rijden, maar in de Tour is het meestal niet veel bijzonders. Dan spaart hij vaak zijn krachten voor latere ritten. Dat deden ‘onze jongens’ ook. Behalve Lieuwe natuurlijk. We zullen eens zien hoe dat woensdag gaat uitpakken, want dan komt er weer een leuk ritje.
Sagan kan normaal gesproken ook goed tijdrijden, maar hij heeft vandaag onderweg aardig wat nieuwe vriendinnen gemaakt, denk ik. Ik had hem misschien wel kunnen bijhouden. Hij heeft voor de rustdag beslist een paar scharreltjes op de kop getikt die aan zijn sterke sprintersdijen mogen voelen. En misschien mogen ze nog wel de gashendel vasthouden die hij in de sprint altijd opendraait.
Heeft Wiggins de Tour vandaag gewonnen? Ik denk het niet. Het hooggebergte komt nog en hij kan zomaar een inzinking krijgen. Joop Zoetemelk zou zeggen: ‘Parijs is nog ver.’

De Nederlanders in de Tour.

Mollema was vandaag de slimste Nederlander en een echte held voor zijn werkgever. Hij had natuurlijk wel gedacht dat de Franse regie alleen de belangrijkste klassementsrenners, de sterkste tijdritspecialisten en alle Fransen in beeld zouden nemen. Wat had hij dus bedacht? Hij wist dat Cancellara achter hem ging starten en liet zich dus gewillig inlopen door de tempobeul uit Zwitserland. Hij had alleen geen rekening gehouden met dat tempo. Hij wilde natuurlijk minutenlang achter of naast de Zwitser rijden en zo zijn eigen truitje goed in beeld houden, maar na een minuut was het al voorbij met het aanklampen. Het valt me trouwens op dat de kleur oranje niet echt gelukkig is deze Tour. Niet alleen Rabo, maar Euskatel is al volledig naar de kloten.

Om over na te denken: Mollema heeft het achter de ellebogen

Morgen een rustdag. Niet voor mij trouwens. Ik schrijf gewoon een Tourcolumn. Ik zou bij God nog niet weten waarover, maar in ieder geval over iets dat met deTour te maken heeft en ik heb geen zin om het over doping te hebben, dus dat wordt best lastig. Eens kijken of er iets leuks in de avondetappe zit. Mart Smeets is ook echt aan zijn pensioen toe trouwens. Gisteren versloeg hij weer de etappe uit zijn hoofd en niet van een autocue. Hij had het over Taamaräe in plaats van Taaramäe en er waren vijf Nederlanders in de kopgroep. Drie van Rabo en twee van Vacansoleil. Dat zal Orica-GreenEdge leuk hebben gevonden. Weening rijdt toch echt niet voor Vacansoleil.

De rustdag is in Mâcon. Daar is woensdag ook de start. De stad ligt in het zuiden van de Bourgogne. Een prima wijnstreek en Mâcon is een zeer bekend wijnmerk. Je vindt in de buurt van Mâcon het grootste wijngebied van de Bourgogne. De Chardonnay druiven doen het zeer goed in dat gebied. De Mâconwijnen worden gemaakt van de Gamay. Ook de Beaujolais wordt daarvan gemaakt. Het zijn dus wijnen die jong worden gedronken. Ik ben ook gek op jong, dus ik drink het vaak.
De Bourgogne is trouwens een uitstekend gebied voor fietsvakanties. Het weer is vaak goed, de bergen niet erg hoog, er zijn leuke oude stadjes en het eten en drinken is verrukkelijk. Maar in de buurt van Mâcon kun je ook mooie wandelingen maken. Bijvoorbeeld tussen de wijnranken door. Er is zelfs een wandeling met een naam: de Randonnée des deux Roches. Die voert naar de Roche de Solutré en de Roche de Vergisson. En natuurlijk sluit je zo’n wandeling af met een Boeuf Bourguignon met krieltjes en een rode Bourgogne.
De Boeuf Bourguignon is een ovengerecht. Je hebt er lendelappen voor nodig en varkensvlees in het zuur. Dat laatste is echt niet meer te krijgen bij ons in de Randstad, maar ik neem altijd gewoon schnitzel. Je bakt sjalotjes in een pot van aardewerk. Die haal je er uit en houd je apart. Dan bak je het in blokjes gesneden rundvlees en het aan repen gesneden varkensvlees snel aan beide kanten bruin in een pan. Je doet boter en bloem in de pot en bakt dat even. Vervolgens voeg je fond brun toe en een halve fles rode Bourgogne (let op de verhouding met de bouillon. De wijn mag niet overheersen). Je roert tot een dikke saus ontstaat en legt de blokjes vlees erin met een bouquet garni van peterselie, laurier en tijm. Drie uur in een oven op 180 graden. Twintig minuten voor tijd de sjalotjes en kleine champignons erbij, stokbrood en krieltjes erbij, een glaasje van de rode Bourgogne en smullen maar.