Geen Saudische vrouwen naar Spelen

Er gaan geen Saudische vrouwen naar de Olympische Spelen in Londen. Er hebben zich geen vrouwen gekwalificeerd, omdat geen vrouwen hebben deelgenomen aan de kwalificatiewedstrijden. Dat heeft een anonieme Saudische functionaris tegen de Arabische krant Al-Sharq al-Awsat gezegd. Hij zei dat mannelijke Saudische atleten zich hebben gekwalificeerd voor de onderdelen atletiek, paardrijden en gewichtheffen.

Saudische vrouwen dienen zich in het openbare leven aan tal van beperkingen te houden. De Saudische leiders stonden onder druk om niet meer alleen mannelijke sporters naar internationale toernooien af te vaardigen. Ze zouden na de spelen van Londen sancties van het IOC kunnen verwachten als vrouwen werden buitengesloten.

De Saudische ambassade in Londen liet twee weken geleden weten dat vrouwen die aan de kwalificatie-eisen voldeden, aan de spelen mochten deelnemen. Vorige week zei IOC-voorzitter Jacques Rogge optimistisch te blijven dat het conservatieve koninkrijk voor het eerst vrouwen naar de spelen zou sturen.