Zes jaar cel voor doodslaan vader

Een 22-jarige man is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zes jaar cel wegens het doden van zijn vader in 2008. Justitie had twaalf jaar geëist, maar de rechtbank koos voor een mildere straf vanwege de leeftijd van de zoon en de slechte relatie die hij met zijn vader had.

De vader van de destijds 18-jarige zoon had op 12 november 2008 iets negatiefs gezegd over zijn overleden moeder, waardoor er 'iets was geknapt', verklaarde de man. Hij sloeg zijn vader in diens woning in Soesterberg meerdere keren met een hard voorwerp op het hoofd en sneed zijn hals door.

De rechtbank oordeelde dat het van belang is dat de zoon nog een heel leven voor zich heeft en het sinds de dood van zijn vader slechter gaat met de man. Er werd een schizoaffectieve stoornis bij de man vastgesteld en hij werd meerdere keren opgenomen. Ook liet de rechtbank meewegen dat de zoon zich door zijn vader verwaarloosd voelde.

Hoewel de zoon sinds de dood van zijn vader verdachte was in de zaak, werd hij wegens gebrek aan bewijs eerder vrijgelaten. De man meldde zich vorig jaar opnieuw bij de politie en bekende zijn vader te hebben gedood. Ook schoenafdrukken en een aangetroffen dna-spoor werden als bewijsmateriaal gebruikt in de rechtszaal.