Blok noemt aanval CDA op VVD ongeloofwaardig

De aanval van het CDA op de VVD is inhoudelijk ongeloofwaardig. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Stef Blok in een zondag gepubliceerd interview met nu.nl.

Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma (CDA) verweet VVD-premier Mark Rutte deze week dat hij twee gezichten laat zien als het over de Europese Unie gaat. "In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij", zei hij in een interview.

Blok wijst erop dat het CDA met de VVD in het kabinet zit. "En met name Jan Kees de Jager (CDA-minister van Financiën, red.) trekt samen op met Rutte in Europese vergaderingen." Afstand nemen van de lijn van Rutte is volgens hem dus ook afstand nemen van de lijn van De Jager. "Dat is inhoudelijk ongeloofwaardig en het laat zien dat het CDA nog steeds heel erg verdeeld is."

Het is volgens hem onhandig om kritiek te hebben op de koers van 'misschien wel je beste minister'. Ook heeft het CDA volgens hem niet aangegeven wat de koers dan wel moet zjin.

Rutte reageerde vrijdag laconiek op de kritiek. "Het is campagnetijd, laat ze maar", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij stelde het afgelopen jaar wel een consequente lijn te hebben uitgedragen over Europa.

De Zuid-Europese landen moeten volgens hem hervormen en hun begrotingen op orde brengen, daarom zou het goed zijn dat de begrotingscommissaris meer macht heeft gekregen. Tegelijkertijd moet er worden gewerkt aan het stimuleren van de groei in Europa, bijvoorbeeld door de interne markt beter te laten functioneren.

Rutte wees er toen op dat die lijn ook wordt uitgedragen door de De Jager en CDA-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.


Blok noemt aanval CDA op VVD ongeloofwaardig (Foto: Novum)