Weer zetel minder voor CDA

Het CDA heeft deze week weer een zetel verloren in de peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, kunnen de christendemocraten rekenen op 11 zetels, meldde de opiniepeiler zondag. Momenteel heeft de partij 21 zetels in de Tweede Kamer.

Er zijn deze week maar weinig verschuivingen te zien in de peiling. D66 wint een zetel (komt op 17 zetels tegenover de tien zetels die de partij nu heeft), de SP verliest er een (30 zetels in de peiling, nu 15 in de Kamer). Daarnaast schommelen drie kleine partijen rond de kiesdeler: 50Plus, de PiratenPartij en DPKP van Hero Brinkman.

In de peiling haalt de VVD 28 zetels (31 nu), de PvdA 20 (30), de PVV 23 (24), GroenLinks 6 (10), ChristenUnie 6 (5), SGP 3 (2) en de Partij voor de Dieren 3 (2).

De Hond analyseert verder dat de kiezers zich steeds verder ingraven wat betreft hun politieke keuze. Hij baseert dat op het feit dat kiezers steeds minder vertrouwen krijgen in de partijen waar ze niet op willen stemmen. De mening over andere partijen of lijsttrekker wordt steeds negatiever. Daarmee vermindert de kans dat mensen nog overstappen van de ene naar de andere partij, aldus De Hond.

Weer zetel minder voor CDA
Weer zetel minder voor CDA (Foto: ANP)