FOK!focus: True love films

Al sinds het begin van de cinema doen regisseurs pogingen om herkenbare, pure liefde op het scherm te tonen. Het schijnt een moeilijke opgave te zijn, daar het gros van de films faalt in het tonen ervan. Want waar ligt de grens tussen ware en fictieve romantiek? Hoe breng je dit op de juiste manier in beeld? Is er wel affectie voelbaar tussen de twee tortelduifjes?

Door de jaren heen zijn er een flink aantal films geslaagd in hun opzet. Ik noem een Gone with the Wind, Casablanca, Harold and Maude en Shadowlands. Want wanneer de opzet goed is en de liefde echt werkt, is het één van de beste genres die je je kunt voorstellen. Daarom deze lijst met love-films die zeker niet teleur zullen stellen. Let’s go!

 

5. Blue Valentine


De voor- en nadelen van liefde weergegeven in één magnifieke film. Dean (Ryan Gosling) en Cindy (Michelle Williams), waren ooit stapelverliefd op elkaar. Hun relatie is echter vervallen tot pure onverschilligheid. De ooit zo passievolle eigenschappen die hen tot elkaar aantrok, zijn omgevormd naar irritaties. In de hoop om de situatie op te lossen en de affectie terug te brengen, besluiten ze om een nacht in een hotel door te brengen. Daar kijken ze melancholisch terug op de prille periode.

Een redelijk cynische film. In flashbacks zien we de mooie tijden, gecombineerd met de grauwe hedendaagse periode, waarin ze zich bevinden. Blue Valentine doet nergens moeite om de boel te verbloemen en je krijgt direct de indruk dat je naar het echte leven zit te kijken. Het schrijnende contrast zorgt ervoor dat je rillingen hebt wanneer de credits op beeld verschijnen.

4. Punch-Drunk love


Eén van de weinige, goede romantische komedies van dit millennium. Barry Egan (Adam Sandler) is een 30-jarige man met weinig zelfvertrouwen. Hij kan niet met vrouwen omgaan, hij weet niet wat liefde is en er wordt zelfs gesuggereerd dat hij nog nooit een vriendin gehad heeft. Het enige contact met vrouwen, behalve zijn zeven zussen die hem het leven nog moeilijker maken, is wanneer hij sekslijnen belt. En dat doet hij niet eens zozeer voor de seksuele kick, maar meer als middel tegen zijn eenzaamheid. Tot hij (eerst met enige tegenzin) gekoppeld wordt aan een vriendin van één van zijn zusjes. Hij begint haar te waarderen en zijn romantische leven begint in positieve zin te veranderen!

Punch-Drunk love is een oprecht grappig en ontroerende komedie, die nergens in vals sentiment vervalt. De meeste romantische films hebben getimede grapjes en komen erg geforceerd over. Punch-Drunk love is het bewijs dat je van een ogenschijnlijk minimalistisch script, toch een perfecte love movie kunt maken.

3. A Woman Under the Influence

Prachtige film, geregisseerd door John Cassavetes, één van de pioniers van de independent cinema. Nick Longhetti (Peter Falk) is een constructiemedewerker, met twee kinderen en een mentaal instabiele vrouw, genaamd Mabel (Gena Rowlands). Haar bizarre gedrag maakt het moeilijk voor het gezin om normaal door het leven te gaan. Nick slikt veel, maar wanneer het gedrag de spuigaten uitloopt, besluit hij dat er geen andere optie mogelijk is dan haar te laten opnemen.

A Woman under the influence is één van de weinige films waar zo rasecht en goed geacteerd wordt, dat bijna elke film qua acteerprestaties er bij in het niet valt. Scènes duren soms twintig tot dertig minuten zonder een enkele fade-out. Hierdoor leer je alle personages, en hun onvolmaaktheden, goed kennen. En juist de onvolmaaktheden maakt het zo ontroerend. Een pijnlijk realistische, en voor eenieder, zeer herkenbare film.

2. Kimssi Pyoryugi (Castaway on the Moon)

Nee, niet de film van Tom Hanks. Deze onbekende klassieker mag niet ontbreken in de lijst. In de intro zien we een man genaamd Kim van een brug afspringen in het diepe, donkere water van de Han-Rivier. Hij heeft grote schulden, is erg ongelukkig en ziet het leven niet meer zitten. Jammer genoeg mislukt zijn zelfmoordpoging en ontwaakt hij op een onbekend eiland in de rivier. Eerst doet hij pogingen om van het eiland af te komen, maar wanneer dat mislukt begint hij het leven op het eiland te waarderen. Ver weg van schulden, stress, geldwaanzin, hypocriete mensen en de consumptiemaatschappij.

In een appartement aan de oever, maken we kennis met een meisje dat een kluizenaarsleven leidt. Het enige contact dat ze met de buitenwereld heeft, is via een verrekijker waarmee ze over de gehele stad en omstreken kan kijken. Na een tijdje ziet ze door haar verrekijker de man op het eiland...

Eén van de origineelste love-scripts ooit. Nog nooit is er op zo’n prachtige, virtuoze wijze een romantische film gemaakt. De originaliteit en romance spat van het scherm. Bovendien is de film ook nog een aanklacht tegen de huidige Westerse samenleving. Doodzonde dat hij zo onbekend is en dat er maar een klein publiek is dat hem gezien heeft. Kijken dus!

1. Before Sunrise

Romantiek teruggebracht tot alle eenvoud. Een intiem meesterwerk. Ga er verder geen woorden aan vuil maken, gewoon kijken. En ook het vervolg Before Sunset!