Protest tegen afzetting president Paraguay

Verontwaardigde Paraguayanen staan in de hoofdstad Asuncion in een lange rij om op een open podium hun woede te uiten over de afzetting van president Fernando Lugo. Het podium wordt uitgezonden op een publieke televisiezender die door de toenmalige regering van Lugo is opgezet.

Op het podium wordt gesproken van een staatsgreep door een corrupte elite en opgeroepen tot stakingen en protesten om de terugkeer van Lugo te eisen. "Wij zullen geen enkele andere president erkennen", riep een groep van zeker tweehonderd mensen. Zij zwaaiden met vlaggen en dromden samen vanwege de kou.

Lugo had met steun van de armen het presidentschap veroverd, maar kondigde vrijdagavond zijn aftreden aan nadat de senaat had besloten dat hij uit zijn ambt moest worden gezet. Door zo snel te zwichten lijkt de president een gewelddadige confrontatie in Asuncion te hebben afgewend.

Het protest verbrak de normaal stille zaterdagnacht. Doorgaans zijn de meeste winkels gesloten en de straten grotendeels leeg. Sommigen vrezen dat de publieke zender wordt gecensureerd door de nieuwe regering van Federico Franco, die vrijdag na het aftreden van Lugo aan de macht kwam.

"Wij zijn hier om de publieke televisie te verdedigen zodat het publieke televisie blijft. Het moet geen deel worden van deze overheid die via een criminele actie aan de macht kwam." Lokale media melden dat een communicatieadviseur van Franco vrijdag de programmering van het station heeft opgevraagd. De directeur van de zender, Television Republica, trad enkele uren na de afzetting van Lugo af.

De buurlanden van Paraguay reageerden zaterdag verontwaardigd op de afzetting. Zij spreken ook van een staatsgreep. Ecuador, Venezuela en Chili hebben verklaard de nieuwe regering niet te erkennen.

Argentinië heeft aangekondigd haar ambassadeur terug te roepen. De plaatsvervanger van de ambassadeur krijgt de leiding 'totdat de democratische orde is hersteld'.