Moslimbroeder Morsi nieuwe president Egypte

Mohammed Morsi is de nieuwe president van Egypte. Dat heeft de Egyptische kiesraad zondag bekendgemaakt.

Zowel Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, als zijn rivaal Ahmed Shafiq, die geldt als de favoriet van het leger, claimde na de verkiezingen de overwinning. Beide mannen riepen hun aanhangers op de straat op te gaan en er wordt gevreesd voor een geweldsuitbarsting in de Egyptische hoofdstad.

Duizenden mensen verzamelden zich zondag op het Tahrirplein in Caïro in afwachting van de uitslag. Er zijn aanhangers van de Moslimbroederschap, salafisten - ultraconservatieve moslims - en revolutionaire jongerenbewegingen die de motor achter de volksopstand van vorig jaar waren. In een noordelijke wijk van Caïro kwamen zo'n tweeduizend aanhangers van Shafiq bijeen.

De Egyptische autoriteiten hebben extra veiligheidstroepen naar Caïro gestuurd en de politie opdracht gegeven 'stevig op te treden' als de wet wordt overtreden. De agenten en militairen patrouilleren door de straten van de Egyptische hoofdstad en zijn bij belangrijke overheidsgebouwen gepositioneerd. "Dit keer maken we geen grappen. We waren eerder aardig tegenover overtreders", zei een militair die anoniem wil blijven. Indien nodig wordt volgens hem een avondklok ingevoerd.

De bekendmaking van de winnaar had een einde moeten maken aan de volksopstand in het land en het begin moeten zijn van de overgang naar democratie. Het leger heeft echter op het laatste moment een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor de president minder en het leger meer macht krijgt.


Moslimbroeder Morsi nieuwe president Egypte (Foto: Novum)