'Kiloknallerkip beter voor milieu'

De plofkip heeft een erg slecht leven, maar is wel relatief goed voor het milieu. De 'kiloknallerkip' scoort beter dan andere kippen op iets meer dan de helft van alle milieuaspecten, zoals het telen van voer, voerverwerking en landgebruik. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Sanne Dekker van Wageningen University.

Consumenten kopen vanwege de leefomstandigheden tegenwoordig minder vaak plofkipvlees. Het milieu heeft volgens Dekker echter baat bij die slechte omstandigheden. "Een beter welzijn voor de kip leidt tot meer milieubelasting", licht de onderzoekster toe. Hoewel de kippen een beroerd leven hebben, blijft de duurzaamheid die dat oplevert volgens Dekker onderbelicht in de discussie over het vlees.

Plofkippen zitten in kleine ruimtes en worden in zes weken vetgemest tot 'vleeshompen' van 2,2 kilo. Ze kunnen vaak nauwelijks lopen door overgewicht en hebben veel antibiotica nodig vanwege ontstekingen aan hun poten.

Voedingsmiddelenproducenten Nestlé en Unilever deden de plofkip eerder dit jaar in de ban onder druk van Wakker Dier. De bedrijven gaan voor hun producten kippen gebruiken die een beter leven hebben gehad. Albert Heijn liet in februari weten gewoon door te gaan met het verkopen van plofkipvlees.