Financiële man Arafat veroordeeld voor corruptie

Een rechtbank in Ramallah op de Westoever heeft de financieel adviseur van wijlen de Palestijnse leider Yasser Arafat wegens corruptie bij verstek tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat Mohammed Rashid, wiens verblijfplaats onbekend is, voor miljoenen dollars aan Palestijnse openbare fondsen heeft verduisterd.

Naast de vijftien jaar cel kreeg Rashid een boete van vijftien miljoen dollar opgelegd. Voorts worden zijn bezittingen op de Westoever in beslag genomen.

Behalve Rashid bevond de rechter ook twee van zijn trawanten schuldig aan de zwendel. Het drietal drukte omgerekend zo'n 27 miljoen euro achterover uit het Palestijnse Investeringsfonds, dat gevuld wordt met giften uit het buitenland. Rashid verdween na Arafats dood in 2004 met de noorderzon en zou sindsdien zaken doen in vier andere Arabische landen en in Montenegro.

De Palestijnse Autoriteit heeft die landen gevraagd beslag te leggen op Rashids banktegoeden en hem uit te wijzen. "Vroeg of laat krijgt het Palestijnse volk zijn geld terug, dat lijdt geen twijfel", beloofde Rafik Natche van de Palestijnse anticorruptiecommissie na het vonnis.

Rashids zaak werd behandeld door een anticorruptierechtbank, volgens sommigen een teken dat het Palestijnse politieke stelsel volwassen wordt. Maar Palestijnse burgerrechtenactivisten waarschuwen dat corruptieonderzoeken soms worden gebruikt om onderling rekeningen te vereffenen.

Rashid, die in het verleden de beschuldigingen van corruptie aan zijn adres verre van zich heeft geworpen, heeft via een website in bedekte termen gedreigd 'geheimen' te zullen onthullen over de manier waarop Arafats opvolger, de huidige Palestijnse president Mahmoud Abbas, aan de macht is gekomen.

Het blijft een raadsel waarom Yasser Arafat de duistere Rashid, een voormalige journalist zonder enige zakelijke ervaring, de leiding gaf over de Palestijnse financiën. Arafat leidde zelf het leven van een bedelmonnik, maar zag er geen been in met grote sommen geld de trouw te kopen van zijn medewerkers.