Schippers vindt filmverbod eerste hulp overbodig

Een verbod op het filmen op de spoedeisende hulp is niet nodig. Het is namelijk al verboden om mensen in zeer kwetsbare situaties op de eerste hulp te filmen. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag tijdens het debat over het omstreden tv-programma 24 uur: Tussen Leven en Dood.

SP'er Renske Leijten had de bewindsvrouw gevraagd om een eind te maken aan het filmen op de eerste hulp of in ambulances. Schippers noemde haar voorstel echter overbodig. De SP wil iets verbieden wat al 'hartstikke verboden' is, zei ze. Daarom is er ook 'fors opgetreden' tegen het ziekenhuis en de tv-producent.

Tijdens het debat uitten alle partijen hun afschuw over het programma. "Immoreel en illegaal", zei Leijten. Hanke Bruins Slot (CDA) noemde het programma 'schandelijk en moreel verwerpelijk'. Ook wat haar betreft horen camera's niet thuis op de spoedeisende hulp.

De VVD oordeelde dat het ziekenhuis er een 'potje' van heeft gemaakt. Tot een verbod op filmen wilde Kamerlid Karin Straus niet overgaan. Er ligt een taak voor hulpverleners om de camera's te weren, stelde zij. "Niet iedereen op de spoedeisende hulp verkeert in een levensbedreigende situatie."

De beelden voor het omstreden programma waren opgenomen op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum in Amsterdam. RTL schrapte de show na de eerste uitzending op verzoek van het ziekenhuis na een storm van maatschappelijke verontwaardiging.

Verschillende patiënten die tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks. Eyeworks en het ziekenhuis zijn door het Openbaar Ministerie inmiddels aangemerkt als verdachten, omdat het medisch beroepsgeheim is geschonden.

Tijdens het debat werd er op aangedrongen dat de beelden van het progamma worden vernietigd. Schippers vindt ook dat dit moet gebeuren, maar zij kan daartoe niet besluiten. Dat is aan het College Bescherming Persoonsgegevens, en dat is een onafhankelijke toezichthouder.

De bewindsvrouw wilde niet zeggen of het tv-programma gevolgen moet hebben voor de raad van bestuur van het ziekenhuis. Daarvoor wil ze eerst het strafrechtelijk onderzoek van het OM afwachten.


Schippers vindt filmverbod eerste hulp overbodig (Foto: Novum)