Minister van defensie VS in Afghanistan

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta is donderdag voor een bezoek in Afghanistan aangekomen. Hij wil van de Amerikaanse bevelhebber John Allen een inschatting van de stand van zaken en de plannen voor een vermindering van de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan bespreken.

Panetta erkent dat de opstandelingen beter georganiseerd lijken te zijn en vaker aanvallen en aanslagen uitvoeren. Maar hij houdt vol dat het algehele niveau van geweld is afgenomen en dat de Amerikaanse commandanten niet zijn verrast. "Het is belangrijk dat wij ons bewust zijn van het soort aanvallen waar wij de rest van de zomer mee te maken krijgen", zei hij woensdag tegen verslaggevers tijdens een tussenstop in India.

In een korte toespraak tot Amerikaanse militairen op de luchthaven van Kabul oefende Panetta opnieuw druk uit op Pakistan, dat voor veel opstandelingen een schuilplaats en uitvalsbasis is. "Wij hebben iedere verantwoordelijkheid om onszelf te verdedigen en wij zullen duidelijk maken dat wij bereid zijn de strijd met hen aan te gaan en wij moeten Pakistan onder druk zetten om dat eveneens te doen", zei hij.

Woensdag kwamen bij zelfmoordaanslagen op een markt in het zuiden van Afghanistan 22 mensen om het leven. In het oosten werden volgens Afghaanse functionarissen bij een Amerikaanse luchtaanval geen militanten gedood, maar burgers die een bruiloft vierden.

De Verenigde Staten willen tot eind september 23 duizend Amerikaanse militairen uit Afghanistan terugtrekken, waardoor er nog zo'n 68 duizend overblijven. Hun plaatsen moeten in het oosten en zuidwesten van het land door Afghaanse veiligheidstroepen worden ingenomen. De Afghaanse eenheden zullen door Amerikaanse adviseurs worden bijgestaan.

Panetta oefende in de voorbije dagen onverholen kritiek uit op Pakistan. Een hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris zei donderdag dat de recentelijk opgevoerde droneaanvallen op militanten in Pakistan voor een deel voortkomen uit frustratie over de houding van Islamabad. Het ergert de Amerikanen met name dat Pakistan talmt om het Haqqani-netwerk aan te pakken. Deze groep wordt voor de meeste recente aanslagen op Amerikaanse militairen verantwoordelijk geacht.


Minister van defensie VS in Afghanistan (Foto: Novum)