Karma is een bitch

Een botte lul, een egocentrische bal en een luie hond. Ik ben het allemaal wel eens genoemd en eigenlijk klopt het ook gewoon: ik ben een botte lul, ik ben een egocentrische bal en ik ben een luie hond. Van mijn luiheid hebben anderen zo goed als geen last. Bot en egocentrisch zijn kun je echter eigenlijk alleen wanneer je in de buurt bent van anderen. Daar kan men dus last van hebben, maar dat kan mij niets schelen: ik ben bot en egocentrisch.

Maar gisteren heb ik een goede daad verricht. Jawel! Ik zeg het gewoon nog een keer: gisteren heb ik een goede daad verricht. Het feit dat me dat zo is opgevallen zegt wellicht hoe vaak ik goede daden verricht, maar toch: gisteren heb ik een goede daad verricht. Hoe goed? Oordeel zelf: categorie boodschappen doen voor een oud vrouwtje. Dat klinkt heel simpel en klein, maar het telt: ik heb een goede daad verricht. Zonder mij had ze die avond geen gebak bij de koffie en we weten allemaal dat zoiets natuurlijk nooit mag gebeuren.

Ze was me dan ook zeer dankbaar en toen dacht ik aan karma. In principe heb ik daar niets mee en ik geloof er ook niet in, maar het leek me wel mooi als mijn goede daad ervoor zou zorgen dat mij iets positiefs zou overkomen. Categorie geld op straat vinden, zoiets. Willen geloven in karma is overigens ook weer heel egocentrisch: je doet goede dingen voor je eigen gewin. Mocht karma bestaan, dan zou het dus typisch iets voor mij zijn om daar hard voor te werken.

Stel je even voor dat karma bestaat. Dus: wie goed doet, goed ontmoet.  Met een mooi puntensysteem en dat je op je horloge of telefoon kunt zien hoeveel punten je hebt en hoe je scoort in vergelijking met anderen, zoiets. Dan zou ik gisteren wel flink punten hebben gescoord. Wat zou mij dat nu dan moeten opleveren? Een portemonnee vinden op straat dus? Of mag ik het nog een categorie hoger zoeken? Twee portemonnees vinden op straat?

Nee, het zou mij dan nu niets opleveren. Ik ben namelijk een botte lul, een egocentrische bal en een luie hond. Ik sta zwaar in de minpunten. Gisteren ben ik bij wijze van spreken van -2800 naar -2795 gegaan. Daar ga je geen portemonnee mee vinden. Sterker nog: dan moet ik uitkijken dat ik die van mezelf niet kwijtraak.

Door punten te scoren bedenk ik me dus dat ik een botte lul, een egocentrische bal en een luie hond ben. Lekker is dat. Karma is een bitch. Dat roepen zal me ook wel punten kosten. Ik sta weer gewoon op -2800.