New York wil einde aan grote bekers frisdrank

New York wil grote eenheden frisdrank en andere zoete dranken verbieden. Onder de regeling, een poging om obesitas tegen te gaan, zouden zoete dranken in fastfoodrestaurants, bioscopen, sportclubs en straatstalletjes in eenheden van maximaal 0,47 liter verkocht mogen worden.

Onder burgemeester Michael Bloomberg is de stad een agressieve campagne gaan voeren tegen obesitas, onder meer door een verbod op transvetten in restaurantvoedsel en door fastfoodrestaurants te verplichten aan te geven hoeveel kilocalorieën er in de menu's zitten.

De maximale maat geldt niet voor lightdranken, vruchtensappen, zuiveldranken en alcoholische dranken. Ook geldt het niet voor dranken die in supermarkten worden verkocht. Op overtreding komt een boete van tweehonderd dollar (omgerekend 161 euro) te staan. Bloomberg zei te denken dat 'dit is wat de bevolking wil dat de burgemeester doet'.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de commissie volksgezondheid van New York, wat waarschijnlijk gebeurt omdat de leden ervan zijn benoemd door Bloomberg.


New York wil einde aan grote bekers frisdrank (Foto: Novum)