Terrein Ter Apel mag afgesloten blijven

Het terrein in Ter Apel waar uitgeprocedeerde asielzoekers hun kamp opsloegen, mag afgesloten blijven. Dat oordeelde de rechtbank in Groningen donderdag. Advocaat Marcel Schuckinck Kool stelde dat de plaatsing van het hekwerk bij het asielzoekerscentrum onrechtmatig was en dat het hek verwijderd moest worden.

Burgemeester Leontien Kompier besloot eerder het kamp te laten ontruimen. Na de ontruiming plaatste het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hekken rond het terrein, om zo te voorkomen dat er een nieuw kamp kon worden opgeslagen. Toen het grasveld afgesloten was, trok de gemeente de noodverordening die het kamp verbood, in.

De rechtbank stelt dat het recht van het COA om vrij over het terrein te beschikken, zwaarder weegt dan het recht op manifestatie. De asielzoekers kunnen volgens de rechter ook op een andere locatie binnen de gemeente Vlagtwedde protesteren.

Ook de gemeente Vlagtwedde was partij in het geding. Schuckink Kool voerde aan dat de gemeente en het COA actief samenwerkten om de manifestatie te beëindigen, maar ook dit acht de rechtbank niet bewezen. De gemeente kan volgens de rechtbank ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor het hekwerk, aangezien het hek door het COA werd geplaatst.

De afgelopen weken zetten een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs hun tent op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Zij demonstreren tegen hun aanstaande uitzetting.