"Ook Stekelenburg heeft nooit op tien gespeeld"

Bert van Marwijk is moe van de discussie over de spitspositie van Oranje en alles wat daarmee samenhangt, zo liet de bondscoach gisteren blijken.

Na afloop van de interland tegen Slowakije (2-0 winst) ging het tijdens de persconferentie niet alleen over blessures of over bijvoorbeeld de positieve prestaties van Ron Vlaar en Ibrahim Afellay. Ook de spitspositie, Klaas-Jan Huntelaar of Robin van Persie, kwam uitgebreid aan bod en daar had de keuzeheer duidelijk geen zin in. “Ik ga die discussie echt niet meer aan”, sprak de keuzeheer.

Voor de zeventiende keer onder het bewind van Van Marwijk startte Van Persie als spits. Huntelaar, die onder Van Marwijk 21 keer mocht starten als centrale aanvaller, begon op de bank en kwam later wel als invaller in de ploeg. Of Huntelaar en Van Persie ook samen centraal kunnen spelen, blijft redelijk ongewis. Onder Van Marwijk begonnen de twee slechts twee keer als centrale partners, met Huntelaar als spits en Van Persie op tien.

Nederland-Schotland in maart 2009 (3-0) en Uruguay – Nederland in juni 2011 (1-1) waren de enige keren dat Van Persie centraal achter Huntelaar startte en ook de enige keren dat hij onder Van Marwijk mocht beginnen als tien. Op de vraag of Van Persie nog wel een optie is op tien, aangezien hij op die positie zo weinig heeft gespeeld, reageerde de bondscoach: “Dat geldt ook voor Maarten Stekelenburg. Die heeft daar ook nooit gespeeld.”