Dalende lijn aantal Halt-straffen zet door

Het aantal werkstraffen dat jongeren opgelegd krijgen via bureau Halt is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Vorig jaar werden zo'n zeventienduizend straffen uitgedeeld. Twee jaar eerder waren dat er nog vierduizend meer. Dat blijkt uit jaarcijfers die adjunct-directeur Ineke Sleutjes donderdag presenteerde in het radioprogramma Dit is de Dag.

De afgelopen jaren blijft het aantal straffen dat Halt uitdeelt dalen. In 2010 kregen achttienduizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar een werkstraf via bureau Halt. Het jaar ervoor waren dat er nog 21.100.

De daling hangt volgens Sleutjes samen met de afname in criminaliteitscijfers onder minderjarigen. Cijfers uit het jaarverslag van het OM bevestigen dit. Vorig jaar daalde het aantal rechtszaken waarbij minderjarige verdachten betrokken waren met 7,6 procent. Sinds 2007 is deze daling zichtbaar bij zowel jongens als meisjes.

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die kleine criminele vergrijpen plegen, kunnen voor een straf terechtkomen bij bureau Halt. Naast werkstraffen zijn gesprekken met ouders, het terugbetalen van schade en leeropdrachten vaste onderdelen. De rechter hoeft er daardoor niet aan te pas te komen.