Robert Mikelsons berust niet in vonnis

Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, gaat in hoger beroep. Hij legt zich niet bij de achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging die de Amsterdamse rechtbank hem een kleine twee weken geleden oplegde. Dat hebben de rechtbank en M.s advocaten donderdag laten weten.

Het Openbaar Ministerie volgt de verdediging van Mikelsons en gaat ook in hoger beroep tegen het vonnis, laat het in een reactie weten.

Mikelsons raadslieden Tjalling van der Goot en Wim Anker hebben uitvoerig met hem gesproken en laten weten zes redenen te hebben om de zaak aan het gerechtshof in Amsterdam voor te leggen.

Een daarvan is dat de rechtbank oordeelde dat de doorzoeking van Mikelsons woning rechtmatig was en het daar gevonden bewijsmateriaal dus mag worden gebruikt. Verder is het feit dat misbruik in zaken waarbij geen ondersteunend beeldmateriaal was bewezen werd geacht een reden om in beroep te gaan, evenals de toekenning van mondeling spreekrecht aan ouders.

Daarnaast is de combinatie van tbs en een lange celstraf dubbelop, 'verfoeid en onwenselijk'. De celstraf kan volgens van der Goot lager. Ook zou de ingangsdatum van de tbs-behandeling moeten worden vervroegd. Omdat Mikelsons grotendeels heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum, zou het onderzoek niet volledig zijn geweest.

Op de dag van de uitspraak werd al bekend dat Mikelsons echtgenoot en medeverdachte Richard van O. in beroep ging tegen zijn veroordeling. Hij werd door de rechters veroordeeld tot zes jaar cel en verplichte behandeling. Het Openbaar Ministerie stelde vervolgens ook beroep in.

De 28-jarige Mikelsons werd veroordeeld voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Hij heeft bekend 87 zeer jongere kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Ook werd hij veroordeeld voor het maken en verspreiden van kinderporno.

Wanneer het hof de zaak behandelt is nog niet bekend.