FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 juli 2011

Altidore gewenst bij AZ

Na het vertrek van Kolbeinn Sigthórsson gaat subtopper AZ verder met de zoektocht naar een vervanger voor de spits. De 21-jarige Jozy Altidore voldoet aan de eisen van de Alkmaarders, maar een transfer van de Amerikaan is alleen mogelijk als Villarreal bereid is mee te werken.

De Spanjaarden kochten hem voor zeven miljoen euro en lieten hem een vijfjarig contract ondertekenen dat loopt tot medio 2013. Eerder leek de aankoop onwaarschijnlijk vanwege de financiële verschillen. Villarreal heeft echter aangegeven toch te willen praten over een overgang.

Behalve Villarreal moet Altidore zelf ook meewerken aan een eventuele transfer naar Alkmaar. In Spanje verdient de 21-jarige Amerikaanse international één miljoen euro per jaar. Bij AZ is het salarisplafond drastisch omlaag gegaan, het sportieve belang zal hij hem dus hoger in het vaandel moeten staan. Indien Altidore en Villarreal eruit kunnen komen met AZ, dan kan de spits een driejarig contract tekenen.

WikiLeaks dreigt Visa en Mastercard met EU-klacht

WikiLeaks wil een klacht indienen bij de Europese Commissie tegen Visa en MasterCard, omdat de creditcardmaatschappijen nog altijd weigeren donaties over te boeken naar de klokkenluiderssite. Dat heeft de advocaat van WikiLeaks maandag gezegd.

WikiLeaks vindt dat Visa en MasterCard misbruik maken van hun marktpositie en dat hun optreden in strijd is met Europese regels. De onthullingssite wil de klacht donderdag indienen, tenzij de maatschappijen voor die tijd hun beleid jegens WikiLeaks veranderen.

Nederland en Vlaanderen willen samen sterk staan

Nederland en Vlaanderen gaan samen optrekken om de economische positie van met name de havens van Rotterdam en Antwerpen te versterken. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD) en de Vlaamse minister-president Kris Peters maandag afgesproken. De twee ontmoetten elkaar in het Vlaamse Hingene.

Rutte zei dat Rotterdam en Antwerpen niet alleen elkaars concurrenten zijn, maar zich ook samen moeten profileren op het wereldtoneel. "Vanuit China zijn we maar een klein puntje op de kaart", verklaarde Rutte. "Liever een goede buur dan een verre vriend", voegde Peters daar aan toe. Vlaanderen en Nederland zullen ook samen handelsmissies ondernemen.

De gang van zaken rond de Hedwigepolder, een pijnpunt in de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen, is niet besproken tijdens de ontmoeting.

Kate Middleton klaar voor kinderen

Kate Middleton is klaar voor gezinsuitbreiding. De kersverse hertogin van Cambridge sprak dit weekeinde haar hoop uit op een baby, zo melden verschillende Britse media maandag.

Kate, die eind april haar jawoord gaf aan de Britse prins William, smolt het weekeinde weg toen ze een klein meisje ontmoette tijdens een bezoek aan Canada. Het 2-jarige kind mocht haar een bos bloemen geven. Toen haar vader Kate veel geluk wenste met het beginnen van een eigen gezin, liet ze weten dat ze er erg naar uit kijkt. "Ja, daar hoop ik op."

Het was de eerste keer dat Kate publiekelijk sprak over haar kinderwens met William sinds hun verloving. Toen liet ze weten ooit eens een gezin te willen starten.

Als het koppel het patroon van Williams vader en moeder prins Charles en Diana volgen, moet het eerste kind er in april zijn. William werd geboren in juni 1982, ruim elf maanden nadat zijn ouders in het huwelijksbootje stapten.

V-raad bespreekt atoomprogramma Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt volgende week achter gesloten deuren de weigering van Syrië om medewerking te verlenen aan een onderzoek naar mogelijke illegale nucleaire activiteiten in het land. Dat hebben diplomaten maandag gezegd.

Enkele weken geleden drong het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) bij de Veiligheidsraad aan om actie te ondernemen tegen Syrië. Het land zou in navolging van zijn grote broer Iran geen gehoor hebben gegeven aan internationale oproepen om alle nucleaire activiteiten te staken die mogelijk zouden kunnen resulteren in de vervaardiging van een kernwapen.

In tegenstelling tot het geval van Iran lijken sancties tegen Syrië onwaarschijnlijk. Iran trotseert de Veiligheidsraad met zijn atoomprogramma, dat volgens eigen zeggen slechts bedoeld is voor vreedzame civiele doeleinden, namelijk het opwekken van elektriciteit. De nucleaire activiteiten van Syrië hebben echter waarschijnlijk in het verleden plaatsgevonden en vormen dus geen acute bedreiging.

Toch is de bespreking van de Veiligheidsraad op 14 juli van betekenis. De raad acht de kwestie van dusdanig belang dat besloten is om hier nog geen maand na de oproep van het IAEA een vergadering over te beleggen. Hoge figuren binnen het agentschap zijn volgens de diplomaten opgeroepen om een getuigenis af te leggen. Mogelijk zijn IAEA-chef Yukiya Amano en de Belgische atoomdeskundige Herman Nackaerts, hoofd van de inspecteurs van het IAEA, onder hen.

Programma Appelpop bekend

De 20ste editie van het gratis muziekfestival Appelpop staat weer voor de deur en maandag heeft de organisatie de volledige line up bekendgemaakt. Geheel in stijl is er ook dit jaar weer een mix van grote Nederlandse acts, opkomend talent en buitenlandse bijzonderheid. Het festival heeft plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 september in Tiel.

Ook dit jaar zijn de artiesten over drie podia verspreid. Op vrijdag zullen Golden Earring, Tim Knol en Go Back To the Zoo hun opwachting maken. Zij worden bijgestaan door de winnaar van de Parel van de Betuwe Shamrock, Lola Kite en de feestmuziek van The Tunes. Di-Rect zal de vrijdagavond afsluiten.

De zaterdag belooft een feestdag te worden. Om één uur 's middags wordt de aftrap gedaan door The Opposites. Jacqueline Govaerts, bekend als frontvrouw van Krezip geeft ook acte de présence, net als de Belgische rockband Triggerfinger en Caro Emerald, momenteel Nederlands meest succesvolle exportproduct. De afsluiter van de zaterdagavond is de Duitse band The Baseballs.

De metalheads en rockliefhebbers worden zeker niet vergeten, speciaal voor hen treden Delain, De Staat, de Tielse gothic metalband Nymeria, DeWolff en het Spaanse Che Sudaka aan om het podium onveilig te maken.

De jongelingen onder de festivalgangers mogen zelf de openingsact voor het derde podium kiezen, zij bepalen dat via het internetplatform Next Best Band. Op dit podium zal later op de dag de Nederlandse popdiva Krystl optreden gevolgd door jazzy muziek van Scarlet Mae. Ook The Kik en Shaking Godspeed zullen spelen en het podium zal op de zaterdagavond worden afgesloten door de britse band Mamas Gun.

Appelpop is uitgegroeid tot een waar muziekfestijn. De afgelopen jaren kwamen er 150.000 bezoekers op het gratis festival af en de organisatie verwacht daar dit jaar niet voor onder te doen. Mede door de grote inzet van vrijwilligers en sponsors is het festival uitgegroeid tot wat het nu is. En daar mag de organisatie best trots op zijn.


Appelpop wordt ook dit jaar een groot succes

PSV test verdediger Tottenham Hotspur

De talentvolle Nederlandse Nigeriaan William Troost-Ekong mag zichzelf komende week bewijzen bij PSV. De 17-jarige boomlange verdediger heeft momenteel nog een eenjarig contract bij Tottenham Hotspur, maar mag voor stage naar Nederland afreizen.

PSV is zich flink aan het versterken. Eerder kwamen Kevin Strootman, Dries Mertens en Khalid Sinouh over van FC Utrecht. Daarnaast tekende de ex-Feyenoorder Georginio Wijnaldum vandaag een vierjarig contract bij de Eindhovenaren.

Doden bij helikoptercrash Noorwegen

In de bergen in het westen van Noorwegen is een helikopter neergestort. Hierbij is een nog onbekend aantal mensen om het leven gekomen, zei de politie maandag. De Noorse zender NRK wist echter te melden dat alle vijf inzittenden het leven hebben verloren.

De politie zei niet te weten hoeveel mensen er aan boord van de helikopter zaten. Wel is het duidelijk dat er doden zijn gevallen. Ook de oorzaak van het ongeval is niet bekend.

De helikopter stortte neer in Ullesvang, zo'n 85 kilometer ten oosten van Bergen, de tweede stad van het land.

Exhibitionist teistert Groningse studentes

Een onbekende man teistert sinds enige tijd studentenhuizen in Groningen met een ongewenste stripact. De twintiger belt met enige regelmaat aan bij huizen met het verhaal dat hij bij wijze van ontgroening een stripact moet uitvoeren.

Maar gedurende de act blijkt meestal uit de bewegingen en teksten van de man dat hij hele andere motieven heeft, zo meldde een woordvoerder van de politie maandag. De politie heeft inmiddels een flink aantal meldingen ontvangen. Voor zover bekend voerde de man anderhalf jaar geleden zijn eerste ongewenste striptease op.

Poepruzie eindigt fataal

Een ruzie tijdens het schijten is een 37-jarige Indonesiër fataal geworden. Zijn beste vriend heeft hem doodgestoken omdat hij gebruik wilde maken van de badkamer.

Juli uit Kampung Bakar Batu was vrijdagochtend net bezig een neger op de boot te zetten toen zijn huisgenoot en vriend op de deur klopte. Deze vond dat Juli nogal lang bezig was en begon hem uit te schelden. Hij wilde namelijk graag een bad nemen.

Hierna brak een gevecht uit tussen de twee kameraden, die samen een huis huren. Uiteindelijk pakte de boze vriend een groentemes en stak enkele keren op Juli in, die weldra het loodje legde.

Hierna vluchtte de moordenaar, van hem ontbreekt nog ieder spoor. De politie heeft inmiddels de klopjacht op hem geopend. "We geloven dat hij nog niet het land uit is", zo laat de politie weten.

PSV flirt met El Hamdaoui

De bij Ajax overbodige spits Mounir El Hamdaoui heeft van PSV de hint gekregen Nederland niet perse te hoeven verlaten. De club uit Eindhoven heeft kenbaar gemaakt wellicht interesse te hebben in de aanvaller.

Een bod is er nog niet gedaan, maar coach Fred Rutten heeft onlangs aangegeven dat hij van harte welkom is bij de club. Hoe de Marokkaan hierop heeft gereageerd is niet bekend.

Door alle commotie rondom El Hamdaoui is de spits terug gezet naar het beloftenteam van de Ajacieden. Ook Trabzonspor uit Turkije heeft interesse in de Marokkaanse international. Zowel met de club als met de speler zelf is er contact gezocht door de Turken. El Hamdaoui heeft echter aangeven een vertrek naar Turkije niet te zien zitten.

'IJskappen smelten sneller door warmere oceanen'

Het smelten van de ijskappen wordt niet alleen versneld door warmere lucht, een gevolg van de opwarming van de aarde, maar ook door warmer water onder het ijs. Dat blijkt uit een onderzoek, waarover zondag een artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience.

De rol van warmer water onder de ijskappen is tot dusverre onderbelicht geweest, stellen Jianjun Yin van de Universiteit van Arizona en zijn collega's. Zij denken dat het ijs in Groenland en Antarctica door warmer water sneller smelt.

De zeespiegel stijgt niet als drijvende ijskappen smelten, maar dat gebeurt wel wanneer landijs in zee belandt. "Het opwarmen van de oceanen is veel belangrijker dan het opwarmen van de atmosfeer, omdat water een veel grotere warmtecapaciteit heeft dan lucht", aldus Yin. "Als je een ijsklont in een warme kamer plaatst, is deze na enkele uren gesmolten. Maar als je dezelfde ijsklont in een bak water plaatst, is deze na enkele minuten al verdwenen."

Daar komt bij dat gletsjerijs sneller in zee verdwijnt als drijfijs voor kusten smelt. Er komt dan steeds meer ijs in zee terecht. "Dit betekent dat zowel Groenland als Antarctica waarschijnlijk sneller smelt dan de wetenschappelijke gemeenschap voorheen dacht", zei Jonathan Overpeck van het Insituut voor Milieu van de Universiteit van Arizona en medeauteur van het artikel. "Dit artikel draagt bij aan het bewijs dat de zeespiegel tegen het einde van de eeuw mogelijk een meter gestegen is en nog veel meer in de daaropvolgende eeuwen", voegde hij hieraan toe.

Volgens de onderzoekers stijgt de temperatuur van het zeewater langs de kust van Groenland tot 2100 met twee graden Celsius. Langs de kust van Antarctica stijgt de temperatuur in dezelfde periode 0,9 graad Celsius, denken zij.

Astronauten laatste shuttle-missie in Florida

De vier astronauten die de laatste missie met de spaceshuttle zullen uitvoeren, zijn in Florida gearriveerd. De vier vertrekken vrijdag met het ruimteveer Atlantis, waarna na dertig jaar een einde komt aan het spaceshuttleprogramma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Commandant Christopher Ferguson arriveerde maandag met zijn bemanning uit Houston. De laatste, twaalf dagen durende missie van de shuttle wordt een drukke, zei hij. De Atlantis brengt voorraden naar het internationale ruimtestation ISS. De astronauten zijn echter 'zeer trots om het shuttleprogramma te beëindigen', aldus Ferguson.

Doutzen Kroes hoeft familie niet te missen

Topmodel Doutzen Kroes hoeft ook in New York haar familie niet te missen. De 26-jarige Friezin woont het grootste deel van de tijd in de VS, maar vooral zusje Rens komt regelmatig op bezoek.

"Ja, we zien elkaar heel veel", zegt Rens Kroes tegen RTL Boulevard. "Ik ben zelf ook vaak in New York, want mijn vriend woont er ook. Dus we zien elkaar genoeg." Dit weekeinde was Doutzen in Nederland. Zaterdag veilde ze haar zeilboot voor Dance4life en zondag maakte ze haar acteerdebuut op de set van de film Nova Zembla.

Daarnaast genoot ze ook nog van het Nederlandse nachtleven. Doutzens zoontje Phyllon logeerde een nachtje bij oma en het topmodel zelf ging naar dancefestijn Sensation. "Ik heb sowieso weinig avonden om uit te gaan, maar het kind is bij oma, dus vanavond kunnen we lekker gaan."

[Tour] Feillu: "Alleen de winst telt"

Romain Feillu werd vandaag tweede in de derde etappe van de Tour de France. De renner van Vacansoleil miste op een haar na de overwinning, maar zal Tyler Farrar voor hem finishen. Feillu besefte achteraf dat hij had kunnen en misschien wel had moeten winnen.

"Ik had goede benen en denk dat ik Farrar had kunnen kloppen," zei de sprinter tegen de Franse krant La Voix du Nord. "Ik had mijn sprint iets vroeger moeten aangaan, net voor Rojas aanzette. Ik heb even moeten remmen, en dat heeft me de das omgedaan. Een tweede plek in een Tourrit is is een bemoedigend resultaat, maar enkel een zege telt."

Desondanks ziet Feillu nog kansen voor verderop in de Tour. "De aankomst in Lisieux ziet er interessant uit..."

V6-motor houdt Ferrari in de Formule 1

Het Formule 1-team van Ferrari is blij dat er overeenstemming is bereikt over de nieuwe motoren vanaf 2014. De keuze voor de 1,6 liter V6-turbomotor heeft er zelfs voor gezorgd dat de Italianen in de sport actief willen blijven. Een viercilinder was volgens president Luca di Montezemolo onbespreekbaar geweest.

"Wij blijven de sport trouw zolang de Formule 1 voor ons het belangrijkste ontwikkelingscentrum blijft. De nieuwe motoren zijn goed voor ons en voor de toekomst," zei Di Montezemolo vanuit Japan waar een nieuwe sportwagen gelanceerd werd. De Italiaan meldt dat de populariteit van de Formule 1 belangrijk is. "De Formule 1 is booming business. Dit jaar gaan we naar India. Vorig jaar waren we in Zuid-Korea en Rusland staat vanaf 2014 op de formule 1-kalender. Het is daarmee echt een wereldsport."

'Babos in beeld bij vertrek Stekelenburg'

Mocht Maarten Stekelenburg naar AS Roma verkassen, dan komt Gábor Babos bij Ajax in beeld als tweede keeper. Dit liet VI-hoofdredacteur Johan Derksen in zijn voetbalpraatje weten tijdens Tour du Jour.

Babos staat nu nog onder contract bij N.E.C. Nijmegen. Bij de Gelderse ploeg verloor hij afgelopen seizoen zijn basisplaats aan Jasper Cillessen. Stekelenburg staat al geruime tijd in de belangstelling van AS Roma. Mocht het tot een transfer komen, dan zal Kenneth Vermeer de eerste keeper van Ajax worden. Babos is vervolgens favoriet om de rol van stand-in van Vermeer te vervullen bij de Amsterdammers.

Vermiste Britse militair dood aangetroffen

Een Britse militair die in de Afghaanse provincie Helmand werd vermist, is dood aangetroffen. Dit heeft het Britse ministerie van Defensie maandag meegedeeld. De soldaat verdween slechts enkele uren voor een onaangekondigd bezoek van de Britse premier David Cameron aan Lashkar Gah, een plaats in het gebied waar de militair verdween.

Cameron wilde er beklemtonen dat de streek veiliger wordt. Hij gelastte zijn bezoek af zodat meer militairen konden zoeken. Het lijk met kogelwonden werd in het district Nahr-e-Saraj gevonden.

Hiv-besmetter Suriname ontkent in alle toonaarden

De Nederlandse man die er van wordt beschuldigd in Suriname vrouwen moedwillig met hiv te besmetten ontkent dit ten stelligste. Hij zegt dat het om laster gaat. Een e-mail die de ronde doet in Suriname waarschuwt vrouwen voor de man. De man laat in een reactie weten helemaal geen hiv te hebben.

Een woordvoerder van de Surinaamse politie zegt op de hoogte te zijn van de mail die veel Surinamers hebben ontvangen. De politie heeft nog geen aangiften ontvangen. De Nederlander kan volgens de zegsman ook zelf naar de politie toekomen als hij meent dat er sprake is van smaad. Dit is niet gebeurd.

De man zegt dat Surinaamse vrouwen in Nederland en in Suriname achter de e-mail zitten. Waarom zij dit doen geeft de man niet aan. Hij zegt onlangs in Suriname een hiv-test te hebben gedaan die negatief is. Ook zou hij in februari een dergelijke test in Nederland hebben gedaan met hetzelfde resultaat.

Dagblad Suriname berichtte zaterdag over de zaak nadat de Surinaamse krant tien meldingen had binnengekregen. De man zou onder meer adverteren in een lokale krant dat hij op zoek is naar een 'warmbloedige vrouw als partner'. Via de doorstuurmail en op internetfora wordt nu voor de man gewaarschuwd.

Als een persoon drager is van het hiv-virus en dit verzuimt te melden voordat hij seks heeft met iemand is hij strafbaar in Suriname, weet de politiewoordvoerder. Hij kan dan vervolgd worden voor zware mishandeling.

Eet de kleding van onschuldige schoolmeisjes op.

Japanners zijn bazen, het is gewoon zo. Namco is namelijk bezig met een HD-versie van Dancing Eyes voor PS3. Het origineel stamt alweer uit 1996 en het draait om puzzels op te lossen door de kleding van onder andere onschuldige schoolmeisjes op te eten. Dat ze daarna half naakt in beeld staan is natuurlijk niet waarom we deze game graag in het westen willen zien.

Het hoofdpersonage dat de puzzels opeet is namelijk een aapje met een voorliefde voor vrouwenkleding. Onderaan het bericht staat een korte trailer met gameplay maar mocht je Japans lezen kan je sinds kort ook op een speciale twitter-account een manga van het spel volgen.

Wanneer het spel uitkomt is nog niet bekend maar dit is er zeker één om in de gaten te houden.

Super Mario 3DS krijgt meer verschillende kostuums

Super Mario 3DS zal meer verschillende kostuums krijgen om de loodgieter mee aan te kleden tijdens het spelen. Tijdens de E3 is alleen het kostuum van Tanooki onthuld maar er zullen er zeker meer zijn. Hoeveel er precies komen is nog niet bekend en dat ligt ook aan de gameplay van het spel.

Een kostuum wordt namelijk pas gekozen als de gameplay er voor leent. Het Tanooki-kostuum laat Mario blokken kapotslaan met zijn staart en hij kan daarnaast een korte periode blijven zweven na het springen.

Tanooki

"Sigthórsson past goed in ons plaatje"

Ajax-trainer Frank de Boer heeft met de komst van AZ-aanvaller Kolbeinn Sigthórsson zijn gewenste spits in huis.

"Met Kolbeinn hebben we een spits waar heel veel rek in zit, een jonge speler. Hij past goed in ons plaatje", zei De Boer op de clubsite van Ajax. "Hij kan een goalgetter zijn en een bal intikken op het juiste moment als een keeper de bal loslaat, of bij de eerste paal een bal intikken."

"Hij is van alle markten thuis en kan veel bijleren", aldus de trainer van Ajax, die zijn werkgever lang zag onderhandelen met AZ. "Het hoort erbij, dat is een spelletje dat wordt gespeeld. De ene club wil het minimale en de andere club het maximale, uiteindelijk kom je tot een compromis."

"Voor ons had niet veel later gemoeten als volgende week, maar dat is niet zo. Dus iedereen is zeer tevreden, zowel AZ als Ajax", zei De Boer, die Sigthórsson volgende week maandag kan begroeten. "We hebben daarna nog genoeg oefenwedstrijden. Het is belangrijk dat hij fris aan de start verschijnt. Ik weet wel dat hij gretig is om te beginnen. Maar elke speler heeft minimaal drie weken vakantie nodig. Dat hebben we aan iedereen beloofd", besluit de oefenmeester van Ajax.

Tanja Nijmeijer zou promotie maken bij FARC

De Nederlandse Tanja Nijmeijer zou promotie maken bij de Colombiaanse terreurbeweging FARC. Dat meldt het Colombiaanse radiostation Caracol. Guerillastrijdsters die kortgeleden bij de FARC zijn weggelopen, zeiden tegen de Nederlandse Liduine Zumpolle dat Nijmeijer grote stukken grond beheert voor de FARC.

Die zou hebben toebehoord aan Nijmeijers voormalige baas, Victor Julio Suárez Rojas, alias Mono Jojoy. Hij kwam om bij een bombardement in september 2010. Liduine Zumpolle werkt in Colombia met gevangen leden van de FARC die de guerilla de rug willen toekeren.

Tanja Nijmeijer zou promotie maken bij FARC
Tanja Nijmeijer zou promotie maken bij FARC (Foto: ANP)

Final Fantasy VII in LittleBigPlanet 2

Hij komt eraan! Na drie jaar is het eindelijk zover dat LittleBigPlanet eindelijk DLC krijgt in de vorm van Final Fantasy VII-kostuums. De DLC die al in 2008 was aangekondigd voor de originele LittleBigPlanet krijgt nu eindelijk vorm voor LittleBigPlanet 2. De kostuums komen de komt de komende maand uit samen met inFAMOUS 2-kostuums en Killzone 3-kostuums.

De Final Fantasy VII- en inFAMOUS 2-kostuums zijn beschikbaar vanaf 13 juli. Killzone 3-kostuums zijn te downloaden vanaf 20 juli. Na deze releases zullen er later ook kostuums uitkomen van Toy Story. Prijzen en inhoud van de DLC zie je hieronder

Final Fantasy VII

 • €1.99 per stuk:
  Sephiroth
  Cloud
  Aeris
  Tifa

 • €5.99 voor allemaal en een bonus Vincent kostuum

inFAMOUS 2

 • €2.99
  Goede Cole
  Slechte Cole
  Stickers

Killzone 3

 • €2.99
  Rico
  Hazmat Trooper
  Stickers

LBP

LBP

LBP

LBP

Ecclestone tegen nieuwe Formule 1-motor

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is nog steeds niet blij met de nieuwe motorenformule die vanaf 2014 in de Formule 1 ingevoerd zal gaan worden. Vanaf dat jaar wordt de huidige 2,4 liter V8 ingeruild voor een 1,6 liter V6-turbomotor, iets wat volgens de Brit te merken zal zijn aan de kaartverkoop voor de races.

Dat de motoren van 18.000 naar 15.000 toeren per minuut terug gaan vindt Ecclestone vanwege het verlies van het kenmerkende geluid maar niets. "Het klinkt niet als de Formule 1. De raceorganisatoren zijn bang dat de nieuwe motoren niet datgeen kunnen bieden waarvoor de bezoekers naar Grands Prix komen, namelijk de glamour en het geluid. En als zij geen kaarten kunnen verkopen, kunnen ze ons ook niet betalen," zei Ecclestone tegen The Independent.

"Zij hebben een contract met mij. Maar als ze dat niet kunnen naleven vanwege tegenvallende verkoopcijfers, zal ik ze daar waarschijnlijk niet aan houden. Misschien moeten we dan de FIA aanklagen," zo meldde de Brit.

Man loopt 4 jaar met aansteker in maag

Kroatische artsen hebben iets opmerkelijks verwijderd uit de maag van een 48-jarige man. De Kroaat bleek een aansteker in zijn maag te hebben. De beste man bleek het voorwerp ongeveer 4 jaar geleden te hebben ingeslikt.

De patiënt blijkt een ex-gevangene te zijn. Tijdens zijn celstraf slikte hij geregeld de gekste voorwerpen door om maar een excuus te hebben de bajes te verlaten. Bij het inslikken van de aansteker had hij echter pech. De artsen vonden het namelijk niet ernstig genoeg om hem te laten opnemen in een ziekenhuis.

Derhalve bleef het kleinood bijna 50 maanden in zijn ingewanden zitten. Eenmaal vrijgelaten bleef hij echter wel last houden van de aansteker, dus besloot hij zich maar eens tot een dokter te wenden. Artsen in de havenstad Split hebben het voorwerp vrij eenvoudig uit de maag van de arme man gevist. Door middel van endoscopie bleek het mogelijk voor dokter Gordana Trgo om de aansteker te verwijderen. Het is echter niet bekend of men er nog een peuk mee heeft kunnen aansteken.

EA heeft grootse aankondigingen gepland

Electronic Arts heeft jaarlijks een 'Summer Showcase' waar ze nieuwe aankondigingen doen en meer laten zien van de toekomstige line-up. Aanstaande donderdag is het weer zover en dit jaar hebben ze enkele grootse aankondigingen gepland om te laten zien.

We kunnen vermoedelijk Crysis verwachten voor de PS3 en Xbox 360 die al een rating hebben gekregen maar verder niks over bekendgemaakt is. Daarnaast heeft EA met Battlefield 3 een goede game in handen voor de najaars line-up. Vorig jaar zijn onder andere Fight Night: Champion, Kingdoms of Amalur: Reckoning en Alice: Madness Returns aangekondigd door de ontwikkelaar en uitgever.

We zullen nog even tot donderdag moeten wachten en dan weten we meer.

Bonus voor in dienst nemen 55-plusser

Bedrijven die een 55-plusser in dienst nemen kunnen in de toekomst rekenen op een bonus. Als het gaat om een 55-plusser met een uitkering, dan krijgt de onderneming nog meer geld. Dat is een van de maatregelen die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) in gedachten heeft om oudere werknemers langer actief te houden op de arbeidsmarkt.

Kamp schrijft maandag in een brief aan de Tweede Kamer over de maatregelen. Ze moeten ervoor zorgen dat het dreigende tekort op de arbeidsmarkt wordt beperkt. Ze worden bekostigd uit bestaande middelen (2,2 miljard euro in 2015) en middelen uit de levensloop- en spaarloonregeling. De exacte invulling van het pakket wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.

In het pakket zit verder onder meer het voorstel de ouderenkorting en doorwerkbonus, de huidige financiële prikkels voor ouderen, om te zetten in een werkbonus voor 62-plussers. Verder wil Kamp werknemers eerder in aanmerking laten komen voor aftrek van scholingsuitgaven.

Ook moeten sociale partners afspraken maken over het budget om werknemers van baan naar baan te begeleiden. Dit geld moet werknemers die met ontslag worden bedreigd helpen via scholing een nieuwe baan te vinden. Het budget zou binnen de verschillende sectoren gezamenlijk gefinancierd en in cao's vastgelegd moeten worden. In de extra kosten die hiermee zijn gemoeid, wil het kabinet de sociale partners tegemoetkomen.

Schade gelekte Gears of War valt mee

De uitgelekte versie van Gears of War 3, die zondag op internet verscheen, blijkt beperkt speelbaar te zijn. Enkel speciale Xbox 360-spelcomputers die bij de productie van games worden gebruikt, kunnen de game afspelen. Dat schrijft de website Gamespot. Als gevolg valt de schade voor gamestudio Epic Games flink mee.

Met slechts een kleine vijfhonderd downloads op Torrent-websites als The Piratebay en Isohunt is de gelekte versie allesbehalve populair. Aangezien de langverwachte game pas over twee maanden in de winkel ligt, zou een volledig werkende gelekte versie een miljoenenstrop voor de gamestudio betekenen.

Het komt vaker voor dat games voortijdig uitlekken. Begin dit jaar lekte de volledige versie van het schietspel Crysis 2 meer dan een maand voor release uit. Uitgever Electronic Arts riep toen gamers op om de illegale versie links te laten liggen.

Gears of War is uitgegroeid tot een van de populairdere gameseries van dit moment. Binnen de reeks zijn grofweg acht miljoen spellen verkocht. Gears of War 3 ligt vanaf 15 november in de winkel voor de Xbox 360.


Schade gelekte Gears of War valt mee

Expositie over Halbe Zijlstra in de Melkweg

De Melkweg in Amsterdam wijdt een tentoonstelling aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD). De expositie wil 'de persoon achter de staatssecretaris' laten zien, zo laat het poppodium weten. De tentoonstelling Halbe is vanaf vrijdag tot en met 21 augustus te zien.

Volgens de Melkweg is Zijlstra binnen korte tijd één van de meest besproken politici van Nederland geworden, onder meer vanwege zijn voorgenomen bezuinigingen op cultuur. De politiek-journalistieke tentoonstelling wil inzichtelijk maken hoe 'private, politieke en educatieve opvattingen samenkomen in de omstreden beleidsvisie van Zijlstra'.


Cultuur is van ons allemaal

[Tour] Cavendish: "Not happy"

Mark Cavendish was na afloop van de derde etappe in de Tour de France duidelijk over hoe zich voelde. "Not Happy," twitterde de Brit.

Cavendish verloor in het gedrang van de laatste kilometer enkele posities en kon zich niet meer mengen in de strijd om de dagzege. "We (de HTC-trein red.) kwamen iets tekort. In de laatste bocht zat ik klem tussen Rojas en Feillu. Daar verloor ik 30 meter. Uiteindelijk kon ik nog de vijfde plaats redden."

Overigens werd de sprinter van HTC - Highroad niet veel later samen met Thor Hushovd gestraft vanwege onreglementair sprinten tijdens de tussensprint. De twee renners werden geschrapt uit de uitslag van de tussensprint.

Clichy verruilt Arsenal voor City

Arsenal heeft zojuist bekend gemaakt dat verdediger Gael Clichy voor ongeveer 7,7 miljoen euro is verkocht aan Manchester City. Dit gebeurde nadat hij vanochtend goed de medische keuring op Eastlands had doorlopen. De 25-jarige Franse international heeft een vierjarig contract bij The Citizens getekend ter waarde van 72.000 euro per week.

Clichy verhuisde in 2003 van Cannes naar Arsenal waarna hij in totaal 266 keer ten tonele verscheen. In 2004 was hij toentertijd te jongste speler, 18 jaar en 10 maanden,  die ooit de Premier League won.

Arsène Wenger ziet zijn landgenoot niet graag vertrekken. Het huidige contract van de verdediger liep echter nog maar één jaar door, maar de onderhandelingen voor een nieuwe overeenkomst gingen niet van een leien dakje en liepen zelfs vast. Hierdoor was Arsenal gedwongen tot de verkoop. Clichy wordt hiermee de eerste aankoop van City deze zomer.

[Tour] Uitslagen en standen na derde etappe

Vandaag stond in de Tour de France de tweede etappe op het programma. Het was een rit van Olonne-sur-Mer naar Redon over 198 kilometer. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag derde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Tyler Farrar VS Garmin-Cervélo 4:40.21
2 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
3 José Joaq. Rojas Spa Movistar z.t.
4 Sébastian Hinault Fra AG2R z.t.
5 Marc Cavendish GBr HTC-Highroad z.t.
6 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
7 Julian Dean NZl Garmin-Cervélo z.t.
8 Borut Bozic Slo Vacansoleil z.t.
9 André Greipel Dui Oph z.t.
10 Jimmy Engoulvent Fra Saur-Sojasun z.t.
19 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
52 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
53 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
59 Wout Poels NED Vacansoleil z.t.
61 Laurens ten Dam NED Rabobank z.t.
100 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil z.t.
118 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
128 Joost Posthuma NED Leopard-Trek z.t.
129 Lars Boom NED Rabobank z.t.
158 Lieuwe Westra NED Vacansoleil z.t.
196 Addy Engels NED Quick-Step +4.23
197 Niki Terpstra NED Quick-Step z.t.


Stand na derde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 9:46.46
2 David Millar GBr Garmin-Cervélo z.t.
3 Cadel Evans Aus BMC +0.01
4 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.04
5 Linus Gerdemann Dui Leopard-Trek z.t.
6 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
7 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
9 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
10 Bradley Wiggins GBr Team Sky z.t.
24 Robert Gesink NED Rabobank +0.12
66 Bauke Mollema NED Rabobank +1.26
78 Lars Boom NED Rabobank +2.01
88 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.29
114 Wout Poels NED Vacansoleil +3.04
121 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +3.12
134 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +3.34
135 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
159 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +5.27
176 Laurens ten Dam NED Rabobank +6.56
194 Addy Engels NED Quick-Step +11.05
195 Niki Terpstra NED Quick-Step +11.55


Klassement groene trui na derde etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 José Joaquin Rojas Spa Movistar 65
2 Tyler Farrar VS Garmin-Cervélo 58
3 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 52
4 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 50
5 Romain Feillu Fra Vacansoleil 38
19 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 17
24 Niki Terpstra NED Quick-Step 15


Klassement bolletjestrui na derde etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 1
2 Mickaël Delage Fra FDJ 1


Klassement witte trui na derde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Geraint Thomas GBr Team Sky 9:46.50
2 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
3 Tejay Van Garderen VS HTC-Highroad +0.01
4 Matthew Goss Aus HTC-Highroad z.t.
5 Ben Swift GBr Team Sky +0.07
6 Robert Gesink NED Rabobank +0.08
14 Bauke Mollema NED Rabobank +1.22
20 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.25
25 Wout Poels NED Vacansoleil +3.00


Ploegenklassement na derde etappe

# Ploeg Nat. Tijd
1 Garmin-Cervélo VSt 28:30.42
2 BMC Zwi +0.01
3 Leopard-Trek Lux +0.04
4 Team Sky GBr z.t.
5 HTC-Highroad VS +0.05
16 Rabobank NED +1.26
18 Vacansoleil NED +2.29

'Gasbrander veroorzaakte brand Chemie-Pack'

De brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is mogelijk veroorzaakt door een gasbrander. Daarmee zou geprobeerd zijn een pomp te ontdooien waarmee gevaarlijke stoffen worden overgepompt. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag.

Omdat justitie vermoedt dat dit wel vaker gebeurde bij het bedrijf en meerdere mensen hiervan op de hoogte waren, werden zondag de directeur en twee medewerkers van Chemie-Pack aangehouden op verdenkingen van brandstichting. De rechtbank in Breda bepaalde maandag aan het einde van de middag dat de aanhouding onrechtmatig was en stelde het drietal in vrijheid.

Het functioneel parket laat in een reactie weten zich te beraden op eventuele volgende stappen.

5200 jaar oude rotstekening gevonden in Egypte

Een team van Amerikaanse en Italiaanse archeologen heeft in de zuidelijke Egyptische stad Aswan 5200 jaar oude rotstekeningen ontdekt. De tekeningen verbeelden een koninklijk feest. Dat heeft de Egyptische oudheidkundige dienst maandag bekendgemaakt. De afbeeldingen zijn onderdeel van een serie rotstekeningen waarop jachtpartijen en gevechten te zien zijn.

Volgens minister van oudheden Zahi Hawass is het de eerste keer dat er een complete tekening van een koninklijk feest is opgegraven. De rotsschilderingen stammen uit de vroegste tijd van de Egyptische beschaving.

[Tour] Hushovd en Cavendish verliezen punten

De derde etappe in de Tour de France, die vandaag werd verreden, heeft een wrange nasmaak voor Thor Hushovd (Team Garmin) en Mark Cavendish (Team HTC - Highroad). Beide heren werden namelijk bestraft voor onreglementair sprinten tijdens de tussensprint.

Hushovd week tijdens de tussensprint van vandaag van zijn lijn af, waarna Cavendish zich met een verboden manoevre voorbij de Noorse wielrenner werkte. Na afloop van de rit, die door Tyler Farrar werd gewonnen, maakte de organisatie van de Tour de France bekend, dat beide renners de punten kwijt zijn.

Cavendish werd tijdens de tussensprint van vandaag zesde (tien punten) en Hushovd twaalfde (vier punten). Deze zullen nu dus niet op hun conto worden bijgeschreven. In de strijd om de groene trui gaat José Joaquín Rojas met 65 punten aan de leiding. Hij wordt gevolgd door Farrar (58) en Philippe Gilbert (52).

ADO haalt doelman Quick Boys

Niet Willem II, maar ADO Den Haag wordt de nieuwe club van Quick Boys-doelman Martijn de Zwart. De talentvolle goalie stapt per direct over naar ADO. Hiermee volgt hij aanvaller Jaap van Duijn, die eerder dezelfde transfer maakte.

De twintigjarige De Zwart is al enkele seizoenen de eerste doelman van de Katwijkers, die spelen in de Hoofdklasse bij de zaterdagamateurs. Recent was hij op proef bij Willem II. De Zwart speelde twee oefenduels met de Tilburgers. Vervolgens meldde ook ADO Den Haag zich voor de keeper en maakte de deal rond. De Zwart reist direct mee met de A-selectie op trainingskamp.

[Tour] Farrar draagt ritzege op aan Weylandt

Tyler Farrar heeft zijn ritzege in de Tour de France opgedragen aan de tijdens de Giro d'Italia verongelukte Wouter Weylandt. "Zijn vader vroeg me om een etappe voor Wouter te winnen", zei de Amerikaan van Garmin tegenover het Belgische Sporza. "Natuurlijk is dat niet makkelijk, maar het is toch gelukt. Daar ben ik heel blij mee."

Farrar keerde twee dagen na de dodelijke val van zijn vriend en trainingsmaatje de Giro de rug toe, maar pakte daarna langzaam de draad weer op. Met een ritzege in de Tirreno liet hij vorige maand al zien op de weg terug te zijn. "Maar deze overwinning ziet iedereen", zei de Amerikaan, die bij het passeren van de streep met zijn vingers een grote W vormde. "Een ritzege in de Tour jaag ik al zo lang na."

Ploegleider Jonathan Vaughters van Garmin kon zijn geluk niet op. "Het is onvoorstelbaar, dat we een dag na de ploegentijdrit opnieuw winnen en met Thor Hushovd de gele trui hebben. En dat ook nog op de 4th of July", refereerde hij aan de nationale feestdag in de Verenigde Staten. "We zijn als kleine ploeg begonnen, maar hebben toch echt wat opgebouwd."

Vaughters collega Daan Luijkx van Vacansoleil kampte met gemengde gevoelens. Hij zag zijn sprinter Romain Feillu stranden op de tweede plaats. "Een tweede plaats is geweldig, maar eigenlijk ook net niet", vertelde hij de NOS. "Al ben ik er aan de andere kant ook wel blij mee. We hebben laten zien dat we er zijn."

FC Twente denkt aan nieuwe shirtsponsor

FC Twente wil definitief aanhaken bij de Nederlandse top. Om dit te bereiken zal de club meer inkomsten uit sponsoring moeten genereren, aldus marketeer Frank van den Wall Bake.

Tegenover Twente@ctueel laat Van den Wall Bake weten dat FC Twente momenteel nog een flinke achterstand heeft op bijvoorbeeld Ajax. "Ajax is een instituut dat goed staat aangeschreven, waardoor bedrijven daar voor veel geld hun naam aan willen verbinden."

Volgens de deskundige kan FC Twente veel meer krijgen dan de huidige 1,2 miljoen euro die shirtsponsor Arke momenteel betaalt. "Door de goede recente prestaties en het solide financiële beleid dat Joop Munsterman bij FC Twente voert, gaat daar zoveel vertrouwen vanuit dat sponsoring van het Tukkershirt veel meer waard is dan 1,2 miljoen euro."

De club uit Enschede veranderde al van kledingfabrikant en het zal niet lang duren voordat ook de shirtsponsor wisselt. "Het is dan ook voor de hand liggend dat naast Burda als kledingsponsor ook Emirates als shirtsponsor in beeld komt voor FC Twente." Deze twee bedrijven komen uit het Midden-Oosten, waardoor de link snel gelegd is.

Advocaten DSK klagen schrijfster aan voor smaad

Advocaten van Dominique Strauss-Kahn, de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds, hebben aanklachten wegens smaad ingediend tegen de Franse schrijfster Tristane Banon. De auteur op haar beurt maakte eerder maandag bekend Strauss-Kahn voor het gerecht te zullen dagen voor poging tot verkrachting.

Volgens Banon (31) heeft Strauss-Kahn in 2002 geprobeerd haar te dwingen tot seks. In 2007 trad zij al eens naar buiten met het verhaal dat hij geprobeerd had haar beha en broek los te maken. Destijds zag Banon af van een aanklacht, onder druk van haar moeder, een partijgenoot van Strauss-Kahn.

De advocaten van Strauss-Kahn, die momenteel in New York eveneens voor poging tot verkrachting wordt berecht, zeiden maandag dat hun cliënt 'altijd heeft gezegd dat het incident dat sinds 2007 door Banon beschreven wordt, voortkomt uit verbeeldingskracht'.

De zaak tegen Strauss-Kahn in New York staat op losse schroeven. Aanklagers hebben ernstige twijfels over de geloofwaardigheid van een kamermeisje dat de Fransman beschuldigt van poging tot verkrachting.


Advocaten DSK klagen schrijfster aan voor smaad (Foto: Novum)

'Fer wil via arbitragezaak naar FC Twente'

Volgens Twente Actueel dreigt Leroy Fer een arbitragezaak aan te spannen om een overgang van Feyenoord naar FC Twente mogelijk te maken. De ploeg uit Enschede deed vorige week een bod op de middenvelder, maar de Rotterdammers gaven aan niet verder te willen praten.

Volgens het medium wil Fer graag de overstap maken naar FC Twente, aangezien hij daar Europees voetbal kan spelen en zich kan optrekken aan verschillende medespelers. Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, hoopt dat Fer zijn contract gaat verlengen. De verbintenis van de jongeling loopt tot medio 2012.

Fer zag deze week een goede vriend uit Rotterdam vertrekken. Georginio Wijnaldum tekende een vierjarig contract bij PSV. Bovendien gaf Fer aan dat hij alleen blijft als Feyenoord zich deze zomer weet te versterken. De kans dat dit zal gebeuren is zeer klein, aangezien de Rotterdammers bij de KNVB in categorie 1 zijn ingedeeld. Daardoor wordt het erg lastig om een nieuwe speler aan te kunnen trekken.

Vrouw gebruikt peuter als slagwapen

De politie van Toronto heeft een vrouw opgepakt die een trampassagier heeft aangevallen met een uniek wapen. Ze gebruikte haar 3-jarig dochtertje om deze af te rossen.

De vrouw van in de 30 stapte vrijdagavond de tram binnen met een klein meisje in een buggy. Toen ze mot kreeg met een andere passagier, pakte ze het kind op en gaf de persoon een mep met de peuter. Toen andere reizigers tussenbeide kwamen, trok moederlief een van hen aan het haar.

Uiteindelijk werd de politie ingeschakeld. Toen agenten eenmaal ter plaatse waren, bleken vrouw en kind al te zijn gevlogen. Desondanks kon de vrouw later alsnog worden aangehouden. De vrouw wordt aangeklaagd voor mishandeling met een wapen. Het meisje verblijft inmiddels bij haar vader, van wie de vrouw is gescheiden.

[Tour] Van Poppel: "Gemiste kans voor Feillu"

Romain Feillu (Vacansoleil DCM) had vandaag de derde etappe van de Tour de France kunnen winnen. De Fransman werd in de finale echter afgetroeft door Tyler Farrar (Team Garmin). Jean-Paul van Poppel, ploegleider van de Nederlandse wielerformatie, was na afloop van de rit duidelijk.

"Dit is een gemiste kans," aldus Van Poppel. Mocht Feillu de etappe wel op zijn naam hebben geschreven, dan was dat een enorm succes voor Vacansoleil DCM. "We geloven dat Romain een stuk rapper is dan Farrar, maar hij heeft te lang gewacht om zelf initiatief te nemen."

Volgens Van Poppel was Feillu helemaal niet bezig om de etappe te winnen. "Hij was te veel bezig met datgene wat voor hem gebeurde en dat is hard afgestraft. Zoveel kansen krijg je niet in de Tour en ook in deze wedstrijd telt alleen de eerste plaats."

Bahia van Feyenoord naar Samsunspor

André Bahia vertrekt bij Feyenoord en gaat spelen voor het Turkse Samsunspor. De verdediger tekende vandaag een contract voor drie jaar bij de Turkse club.

Bahia is na Georginio Wijnaldum de tweede speler die Feyenoord verlaat. De Braziliaan kwam sinds 2004 uit voor de Rotterdammers en kwam in zeven seizoenen tot een totaal van 179 competitieduels.

Op de website zegt Bahia dat hij het liefst tot zijn pensioen bij Feyenoord wilde spelen. "Maar ik wil wel spelen. Dat zit er komend seizoen niet in en daarmee is het moment gekomen om verder te gaan. Feyenoord en Rotterdam zijn belangrijker voor mij geworden dan ik ooit had kunnen denken: hier ben ik een echte prof geworden, hier heb ik een gezin gevormd en vriendschappen voor het leven gesloten."

[Tour] Terpstra: "Ik ging voor bolletjestrui"

Niki Terpsta maakte vandaag tijdens de derde Tour-etappe, een rit van 170 kilometer naar Redon, deel uit van de vlucht van de dag. Zijn doel was om na deze rit de bolletjestrui in ontvangst te mogen nemen.

Dit is echter niet gelukt: "De bolletjestrui was mijn doel, maar ik kwam er al snel achter dat ik me niet zo heel erg lekker voelde. Al na 10 km moest ik naar het toilet. Daarna heb ik nog 180 km moeten wachten. Toch was het een mooie dag om vooruit te rijden."

De Fransman Delage wist het enige puntje in deze etappe te pakken voor de begrtrui. Ook won hij de tussensprint en mocht hij na de etappe het rode rugnummer voor meest strijdlustigste renner in ontvangst nemen. Philippe Gilbert, die in de tweede etappe een bergpuntje verzamelde, blijft in het bezit van de bolletjestrui.

Giri en Peng Nederlands schaakkampioen

Anish Giri en Zhaoqin Peng hebben hun favorietenrol tijdens het Nederlands kampioenschap schaken in Boxtel waargemaakt. Een ronde voor het einde wist het duo zich te kronen tot kampioen van Nederland.

Giri won met weinig moeite van Ruud Janssen en heeft door dit resultaat, met nog één ronde te gaan, een veilige marga van 1,5 punt ten opzichte van Sipke Ernst, Wouter Spoelman en Ivan Sokolov.

Bij de dames won Peng simpel van Lisa Hortensius. Met nog één ronde te gaan heeft Peng een voorsprong van twee punten op Anne Haast.

Medewerkers Chemie-Pack weer vrij

De directeur en de twee medewerkers van Chemie-Pack die zondag werden aangehouden op verdenking van brandstichting komen maandag weer vrij. De rechtbank in Breda bepaalde maandag aan het einde van de middag dat het drietal onrechtmatig is aangehouden en vastgezet. Er is onvoldoende reden om aan te nemen dat er van brandstichting sprake zou zijn, vindt de rechter-commissaris.

De directeur, de productieleider en een veiligheidscoördinator zouden zo roekeloos hebben gehandeld, dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting, meldde justitie zondag. Vorige week dinsdag werden ze ook al opgepakt, toen op verdenking van het op een verkeerde manier opslaan en bewerken van gevaarlijke stoffen.

De rechter-commissaris bepaalde vrijdag echter dat ze het proces in vrijheid mochten afwachten, maar omdat tijdens een verhoor een nieuwe verdenking ontstond werden ze zondag direct weer opgepakt.

De directeur van Chemie-Pack legt de schuld van de grote brand bij de brandweer. Hij stelde dat de brand in Moerdijk zo groot kon worden doordat de brandweer met water in plaats van schuim bluste. Hierdoor zou de brandende vloeistof op het water gaan drijven, waardoor een groter oppervlak in brand kwam te staan. Die lezing werd later bevestigd door deskundigen.


Medewerkers Chemie-Pack vrijgelaten (Foto: Novum)

Zoon Gadhafi: westerse landen zijn doelwit

De westerse landen die luchtaanvallen uitvoeren in Libië kunnen zelf een doelwit worden als zij doorgaan met het steunen van de opstandelingen. Dat heeft Seif al-Islam Gadhafi, de zoon van de Libische leider Moammar Gadhafi, maandag gezegd in een interview met de Franse televisie.

Seif al-Islam zei tevens dat Libië klaar is om een staakt-het-vuren af te kondigen, een nieuwe grondwet aan te nemen en democratische verkiezingen te houden. In een ander interview dat maandag verscheen zei hij dat Libië tevens klaar is voor 'het instellen van een overgangsregering', die drie of vier maanden het land moet gaan besturen.

Een coalitie van onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten voert luchtaanvallen uit op de troepen van Gadhafi om de burgerbevolking te beschermen.


Zoon Gadhafi: westerse landen zijn doelwit (Foto: Novum)

Duitse industrieel: Voer Noord-euro in

Duitsland moet samen met andere Europese landen die een vergelijkbare bedrijfscultuur hebben een harde 'Noord-euro' invoeren. Dit bepleit Hans-Olaf Henkel, ex-voorzitter van het Bundesverbandes der Deutschen Industrie (BDI), in een column in de Duitse krant Die Welt.

Volgens de Duitser biedt het koste wat kost in het leven houden van de euro of de mogelijke kwijtschelding van schulden geen oplossing. Daarvoor hebben probleemlanden als Griekenland en Portugal volgens de oud-industrieel te weinig concurrentiekracht.

Hoe het plan van een Noord-euro moet worden verwezenlijkt, zegt Henkel niet precies, maar in grote lijnen kan daarvoor eenzelfde mechanisme worden gehanteerd als dat bij de introductie van de euro werd gebruikt. "Als het mogelijk was om zeventien afzonderlijke valuta's in één samen te smelten, moet het ook mogelijk zijn om twee monetaire unies te stichten", aldus Henkel.


Duitse industrieel: Voer Noord-euro in (Foto: FOK!)

[Tour] Farrar wint eerste sprintetappe

Tyler Farrar heeft maandag de derde etappe van de Tour de France gewonnen. Na 198 kilometer kwam de Amerikaan van Garmin-Cervélo als eerste over de streep in de massasprint. Vacansoleil-sprinter Romain Feillu kwam enkele centimeters tekort en werd tweede voor Jose Joaquin Rojas (Movistar). De gele trui blijft om de schouders van Farrars ploeggenoot Thor Hushovd.

De vlucht van de dag kwam op naam van vijf man die al in de eerste kilometer wegsprongen. Niki Terpstra, Ruben Perez Moreno, Jose Ivan Gutierrez, Maxime Bouet en Mickaël Delage kregen een maximale voorsprong van ruim 8 minuten, maar in de aanloop naar de tussensprint na 104 kilometer, liep dat hard terug.

Delage was de eerste bij de tussensprint en kwam ook als eerste boven op brug van Saint-Nazaire die als klim van de vierde categorie was ingedeeld. Na die brug werd in het peloton even geprobeerd verschillende waaiers te creëren, waarvan Ivan Basso het belangrijkste slachtoffer werd. Toen uiteindelijk de vluchters te dichtbij kwamen, deed de groep het wat rustiger aan.

Gutierrez en Delage gingen de laatste 20 kilometer samen op avontuur, maar werden in de slotfase ook ingerekend. Daarna was het aan de massasprinters om hun troeven uit te spelen. Thomas de Gendt (Vacansoleil) probeerde nog weg te komen, maar in de laatste kilometers denderde het peloton over hem heen.

De Belg had wel de voorbereidingen van de sprintersploegen verstoord en een late bocht naar links droeg er aan bij dat enkele sprinters al uitgeschakeld waren voor de zege. Door een valpartij in die bocht viel er een gaatje voor de huizenhoge favoriet Mark Cavendish (HTC-Highroad) en kon de Brit niet meestrijden om de zege. Cav werd uiteindelijk vijfde. Farrar droeg de zege, zijn eerste in de Tour nadat hij eerder al wel zegevierde in de Giro en de Vuelta, op aan zijn in de Giro verongelukte vriend Wouter Weylandt. Farrars zege kwam bovendien op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag.

Uitslag derde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Tyler Farrar VS Garmin-Cervélo 4:40.21
2 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
3 José Joaq. Rojas Spa Movistar z.t.
4 Sébastian Hinault Fra AG2R z.t.
5 Marc Cavendish GBr HTC-Highroad z.t.
6 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
7 Julian Dean NZl Garmin-Cervélo z.t.
8 Borut Bozic Slo Vacansoleil z.t.
9 André Greipel Dui Oph z.t.
10 Jimmy Engoulvent Fra Saur-Sojasun z.t.

Algemeen klassement na derde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 5:06.25
2 David Millar GBr Garmin-Cervélo z.t.
3 Cadel Evans Aus BMC +0.01
4 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.04
5 Linus Gerdemann Dui Leopard-Trek z.t.
6 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Fabian Cancellara Zwi Leopard-Trek z.t.
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Manual Quinziato Ita BMC z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
24 Robert Gesink NED Rabobank +0.12

Vrouw plast in politiepet

Een Zimbabwaanse rechter heeft donderdag een 40-jarige vrouw tot drie maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Margaret Maromoavabvunza heeft vorige maand uit woede in de pet van een politieagent geplast.

De vrouw maakte op 10 juni deel uit van een groep marktkooplieden die in Masvingo illegaal handelden in telefoonkaarten. Agent Trynos Nejuri pakte samen met zijn collega's de verkopers op en namen hun waren in beslag. Deze zouden hun goederen alleen terugkrijgen als zij een forse boete zouden betalen.

Maromoavabvunza ontstak in woede en gaf Nejuri een hengst op zijn bakkes. Vervolgens pakte zij zijn dienstpet en leegde ten overstaan van andere agenten haar blaas in het hoofddeksel. De rechter bleek opvallend mild en legde de verkoopster een voorwaardelijke straf op wegens goed gedrag.

Williams hoopt op glorie met Renault-motoren

In de seizoenen 2012 en 2013 zal Williams een oude partnerschap nieuw leven in blazen door met de Renault-motor te gaan racen. De twee bedrijven werkten al eerder met succes samen van 1989 tot en met 1997. De fameuze wit-blauwe bolides wonnen destijds vijf constructeurs- en vier rijderstitels.

Sindsdien is Williams steeds verder afgezakt, met de laatste overwinning in 2004 en een teleurstelde negende plaats in het constructeurskampioenschap van 2010. Hierbij lieten ze alleen de nieuwe teams van dat jaar achter zich. Het tweejarige contract met Renault betekent het einde van de samenwerking met Cosworth, de huidige motorleverancier van Williams.

Renault brengt hiermee het totaal aan teams dat afhankelijk is van hun motoren op vier, waaronder het succesvolle Red Bull en Team Lotus. Onder het huidige reglement mag een motorleverancier maar drie teams bedienen; echter de FIA heeft Renault toestemming gegeven voor een vierde partner.

Vitesse oefent tegen club Preud'homme

Voetbalclub Vitesse heeft bekend gemaakt dat het tegen de nieuwe club van Michel Preud'homme zal gaan oefenen. De trainer verliet deze zomer FC Twente en vond dit jaar onderdak in Saudi Arabië bij Al-Shabab.

De Arabische club zal naar Nederland komen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De wedstrijd tussen Vitesse en Al-Shabab staat op 30 juli op het terrein van Arnhemse Boys op het programma.

Eerste grote groep trainers naar Afghanistan

De eerste grote groep Nederlandse trainers die in Afghanistan agenten gaan opleiden, vertrekt deze week. Woensdag gaan ongeveer tien politiemensen naar Kabul, waar zij het hogere en middenkader gaan opleiden. Donderdag vertrekt een groep van 140 tot 150 militairen en marechaussees, die naar de Afghaanse provincie Kunduz gaan om daar agenten op te leiden.

De Tweede Kamer stemde eind januari met een kleine meerderheid in met de missie, die in principe in 2014 wordt beëindigd. Eind vorige maand zei een woordvoerder van de Taliban in een interview met de Volkskrant dat ze infiltranten gaan inzetten om Nederlandse politietrainers te doden.

De infiltranten doen zich voor als politieagent om vervolgens het vuur te openen, aldus de woordvoerder. De uitspraak leidde tot ongeruste reacties van onder meer de Nederlandse Politiebond, maar zorgde er niet voor dat de missie alsnog werd afgeblazen.

In Afghanistan zijn momenteel al ruim honderd Nederlanders aanwezig. Zij vormen vooral het ondersteunend personeel, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie maandag. Wanneer de agenten, militairen en marechaussees exact vertrekken, is nog niet bekend. Bij het vertrek donderdag van de grootste groep is ook minister van Defensie Hans Hillen (CDA) aanwezig.

In februari vertrokken dertig militairen om de boel te verkennen. In mei gingen er nog eens zeventig om voorbereidingen te treffen. Medio juni kwamen de eerste militairen die deelnemen aan de missie aan in Kunduz. Dit waren vooral landmachtmilitairen en marechaussees.

In totaal nemen 545 Nederlandse militairen en politieagenten deel aan de missie. Het is de bedoeling dat de Nederlanders de Afghaanse politie gaan helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven. De agenten die door Nederlandse trainers worden opgeleid mogen alleen voor civiele activiteiten worden ingezet en niet buiten Kunduz actief zijn.


Eerste grote groep trainers naar Afghanistan (Foto: Novum)

Bemanning mijnenjager keert terug van missie

De bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem keert donderdag zeven weker later dan gepland terug in de thuishaven Den Helder. Zij keren echter terug aan boord van de Hr. Ms. Middelburg. De Haarlem blijft in de Middellandse Zee, omdat dit schip nodig is voor de NAVO-missie in Libië.

Onder anderen minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is aanwezig op de rede om de bemanning welkom thuis te heten, meldt zijn departement maandag.

De Haarlem vertrok begin februari naar de Middellandse Zee om daar zeemijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te ruimen. Met de opstand in Libië tegen het regime van kolonel Moammar Gadhafi veranderde de missie al snel van karakter.

Het schip opereerde daarna voor de kust van Libië om het wapenembargo te handhaven en om verdachte schepen te traceren en ondervragen. Vanaf april werd de Haarlem ingezet om op mijnen te jagen, waarmee Ghadafi-getrouwen de haven van Misrata hadden geblokkeerd.

De Nederlandse regering heeft onlangs besloten deelname aan de NAVO-missie met drie maanden te verlengen. Omdat de Haarlem over de benodigde operationele uitrusting voor deze missie beschikt, is niet de mijnenjager maar de bemanning gewisseld.

Acteurs gewond op filmset in New York

Gossip Girl-acteurs Kaylee Defer en Steve Stanulis zijn gewond geraakt bij een vechtpartij tijdens de opnamen van de horrorfilm Darkroom. Ze moesten een gevecht acteren, maar dat gebeurde iets te echt, schrijft de Amerikaanse krant New York Post.

De twee acteurs zouden in hun gevecht worden onderbroken door twee beveiligers van een club. De twee krachtpatsers grepen echter te hard in waardoor de 24-jarige Defer gekneusde ribben opliep en Stanulis kampte met een verdraaide knie.

De acteurs hebben de scène nog een keer gespeeld, voordat ze van de set afhinkelden. De film gaat over een jonge vrouw die haar huis moet delen met drie psychiatrische patiënten. De film komt in 2012 uit.


Acteurs gewond op filmset in New York (Foto: Novum)

'Besluit lening Griekenland pas einde zomer'

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) verwacht dat nog wel een flink deel van de zomer nodig is voor de uitwerking van nieuwe leningen aan Griekenland. Hij verwacht de Tweede Kamer 'begin september, of desnoods net daarvoor' te kunnen informeren.

De Jager heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Eerder waarschuwde de minister er nog voor dat de vaste Kamercommissie Financiën mogelijk terug moet komen van reces voor overleg over nieuwe hulp aan de Grieken.

'Besluit lening Griekenland pas einde zomer'
'Besluit lening Griekenland pas einde zomer' (Foto: ANP)

Meer meldingen kindermishandeling

Het aantal meldingen van mishandeling en verwaarlozing van kinderen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) startte vorig jaar meer dan achttienduizend onderzoeken. Sinds 2005 is er jaarlijks een gemiddelde stijging van tien procent van het aantal meldingen en onderzoeken, meldt Jeugdzorg Nederland maandag in het jaarverslag van het AMK.

De stijging van het aantal meldingen en onderzoeken betekent niet automatisch dat het aantal gevallen van kindermishandeling toeneemt. Wel dat mishandeling sneller en beter wordt gesignaleerd.

Het aantal meldingen van pedagogische verwaarlozing is de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld. Binnen vijf jaar is het aantal meldingen van geweld binnen een gezin met 119 procent toegenomen.

Het AMK heeft de laatste paar jaar meer aandacht voor de risico's op mishandeling die nog ongeboren kinderen lopen. Hulpinstanties die te maken hebben met onder meer verstandelijk beperkten, verslaafde aanstaande moeders en psychiatrische patiënten melden zogeheten risicozwangerschappen bij een AMK. Dit leidde vorig jaar tot 2584 onderzoeken, een verdubbeling ten opzichte van 2005.

Moeder en zoon stelen smurfen

Een 13-jarige knul en zijn moeder zijn betrapt op het stelen van smurfenfiguurtjes. De smurfen waren te krijgen bij een spaaractie van een supermarkt in het Oost-Vlaamse Lochristi. De twee wilden voor ongeveer 600 euro aan smurfenfiguurtjes buitmaken.

Hun tactiek was duidelijk. De jongen gooide bij een lege kassa zijn zakken vol met smurfen terwijl zijn moeder op de uitkijk stond. Ze werden uiteindelijk gepakt door middel van bewakingscamera's die het voorval vastlegden. De vrouw heeft 572,99 euro moeten terugbetalen.

Vos blijft in roze in Giro

Marianne Vos blijft de rozetruidraagster in de Giro Donne. De Nederlandse speelde vandaag geen rol van betekenis in de vierde etappe. De 101 kilometer lange rit van Forlimpopoli naar Forli werd in de massasprint gewonnen door Ina Yoko Teutenberg uit Duitsland. Zij bleef de Italiaanse Giorgia Bronzini en haar landgenote Mona Baccaille voor.

Vos won vrijdag al de eerste rit en gisteren de derde. Zaterdag werd ze uit het roze gereden, maar ze heroverde de leiderstrui een dag later alweer.

Cel geëist voor schietpartij om wildplassen

Tegen een 29-jarige man is maandag negen jaar cel geëist voor het neerschieten van een vader en zijn zoon in augustus vorig jaar in Rotterdam. De man zou het tweetal hebben neergeschoten, nadat de vader een wildplasser op zijn gedrag aansprak.

De 29-jarige man wordt verdacht van twee pogingen tot doodslag en openlijke geweldpleging. Het incident vond plaats in de Oleanderstraat. De destijds 45-jarige vader sprak de wildplasser aan, waarna onenigheid ontstond tussen hem en een groepje mensen.

Zijn 18-jarige zoon schoot hem te hulp, waarna beiden werden beschoten. De vader en zoon raakten bij de schietpartij gewond, maar overleefden het incident.

AZ test Van La Parra

Rajiv Van La Parra krijgt een week de kans om een contract af te dwingen bij AZ. De twintigjarige vleugelspits van het Franse Caen reist mee op trainingskamp naar Zeeland, waar hij Gertjan Verbeek mag overtuigen van zijn kwaliteiten.

De Rotterdammer werd opgeleid bij Feyenoord en koos op jonge leeftijd voor een overstap naar Frankrijk. Bij Caen brak Van La Parra niet door. In drie seizoenen speelde hij slechts zestien competitieduels, waarin hij één treffer produceerde. AZ zoekt offensieve versterkingen en biedt de jeugdinternational nu de mogelijkheid zich te bewijzen.

'Save-systeem RE: The Mercenaries 3D niet hergebruikt'

De Amerikaanse baas van Capcom heeft aangegeven dat er een grote kans is dat de manier van savegames uit Resident Evil: The Mercenaries 3D niet nogmaals gebruikt gaat worden. Dit komt naar aanleiding van alle kritiek en klachten die het bedrijf kreeg na het uitbrengen van de game met dat systeem.

Christian Svensson, de baas van Capcom Amerika, gaf aan dat het nooit de bedoeling is geweest om bepaalde doelen te halen zoals verschillende mensen zouden aangeven. Hiermee wordt gedoeld op de kritiek die het bedrijf kreeg en dat deze manier van savegames bedoeld was om tweedehands verkopen tegen te gaan.

Bovenberg nieuwe aanvoerder Excelsior

Daan Bovenberg is de nieuwe aanvoerder van Excelsior. Trainer John Lammers koos de rechtsback als opvolger van de naar N.E.C. Nijmegen vertrokken Ryan Koolwijk. Bovenberg droeg de band al in de eerste oefenwedstrijd tegen OVV.

De 22-jarige Rotterdammer brak vorig seizoen definitief door als basisspeler bij Excelsior. Bovenberg speelde 31 duels in de Eredivisie. Opvallend was ook het aantal goals dat de verdediger maakte. Bovenberg scoorde namelijk zes keer en deed dit onder andere tegen Feyenoord, PSV en Ajax.

Adele wil akoestisch album opnemen

Adele is van plan met een akoestisch album te komen. Ook wil de Britse zangeres het album zelf produceren en mixen, meldt het Britse muziektijdschrift NME op basis van het tijdschrift Q Magazine. Door keelproblemen moest ze haar hele Amerikaanse tournee afzeggen.

Na haar ziekte kan de ster dan ook niet wachten om weer de studio in te duiken. "Ik heb wel weer wat onderwerpen voor nieuwe liedjes. Het liefst duik ik morgen de studio in", zegt de Britse zangeres. "Als ik deze zomer verhuis, dan komt mijn geluidsman een studio installeren. En hij leert mij hoe ik met de apparatuur moet omgaan."

Het vorige album 21 is enorm succesvol. Het album stond elf weken op nummer 1 in de Britse hitlijsten, in de Nederlandse hitlijst staat de plaat zelfs al negentien weken aan de top. De 23-jarige Adele voelt naar eigen zeggen geen druk om met een nog succesvoller album te komen.

"Ik maak me niet zo druk. Ik verwacht niet dat het komende album het net zo goed doet als 21. Dat is onmogelijk."


Adele wil akoestisch album opnemen (Foto: Novum)

Politie ontruimt Amsterdamse kraakpanden

De politie doet dinsdag weer een ontruimingsronde van kraakpanden in Amsterdam. Het betreft zo'n 11 adressen, maakte het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekend.

Zo gaat de mobiele eenheid (ME) langs bij cultureel centrum Schijnheilig aan de Passeerdersgracht, de Bankastraat, het Bos en Lommerplantsoen, de Ceintuurbaan, Van Hogendorpstraat, Zeeburgerpad en de Leeuw van Vlaanderenstraat.

Politie ontruimt Amsterdamse kraakpanden
Politie ontruimt Amsterdamse kraakpanden (Foto: ANP)

FC Dordrecht legt Lima vast

FC Dordrecht heeft zich versterkt met Josimar Lima. De centrale verdediger, die deze week al op proef was bij de Schapenkoppen, tekende een tweejarig contract aan de Krommedijk.

De Kaapverdiaan, die al op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde, speelde de afgelopen seizoenen voor Willem II. Daar kwam de 21-jarige Lima drie keer in actie in het eerste elftal. Zijn contract in Tilburg werd niet verlengd, waarna FC Dordrecht de bij Excelsior opgeleide verdediger uitnodigde voor een stage. Lima dwong tijdens die stage een contract af.

Taliban: Britse soldaat ontvoerd en gedood

Een Britse militair is in het zuiden van Afghanistan gevangengenomen door Talibanstrijders en vervolgens omgekomen bij een vuurgevecht tussen de strijders en NAVO-troepen. Dat heeft de Taliban maandag bekendgemaakt. De militair werd maandag vermist na een schietpartij.

Volgens Talibanwoordvoerder Qari Yousef Ahmadi werd de Brit maandag gepakt bij een vuurgevecht in Babaji in de provincie Helmand. Kort daarna kwam de man om het leven toen hij in een kruisvuur belandde.

De NAVO weerspreekt dat er een vuurgevecht heeft plaatsgevonden bij Babaji en zegt dat NAVO-militairen nog steeds op zoek zijn naar de vermiste Brit.

'Nieuwe Zelda mogelijk niet realistisch'

De Zelda-game voor de Wii U krijgt mogelijk een andere grafische stijl dan de getoonde beelden op de E3-beurs in Los Angeles doen vermoeden. "Men verwacht de realistische stijl van de techdemo terug te zien in de nieuwe game, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn", zegt producent Eiji Aonuma in een interview met techmagazine Wired.

Het Zelda-team van Nintendo heeft de E3-demo niet zelf gemaakt. In de demonstratie kregen gamers een gevecht tussen het hoofdpersonage Link en een grote spin te zien. De Zelda-demo moest aantonen dat de Wii U meer rekenkracht bevat dan de Nintendo Wii.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Nintendo Zelda-beelden toont die niet in een game belanden. Zo werd er bij de introductie van de Gamecube een realistische Zelda-demo getoond, maar kreeg de uiteindelijke game, The Legend of Zelda: Wind Waker, kleurrijke tekenfilmachtige beelden.

Het Zelda-team werkt momenteel aan The Legend of Zelda: Skyward Sword voor de Nintendo Wii. De Zelda-game, die al vijf jaar in productie is, wordt een van de laatste games voor de spelcomputer.


Nieuwe Zelda mogelijk niet realistisch

Sting steunt oliewerkers met afzegging show Astana

Sting heeft een concert in Kazachstan afgezegd omdat hij het niet eens is met de behandeling van werknemers van een oliebedrijf. De zanger zou maandag eigenlijk een show geven in de hoofdstad Astana.

Sting werd door Amnesty International geïnformeerd over de toestand bij oliebedrijf Uzen Munai Gas. Duizenden werknemers van die firma staken sinds 26 mei omdat ze geen loon krijgen uitbetaald. Ook zit hun advocaat naar verluidt vast op valse gronden. Een woordvoerder van het bedrijf liet vorige week weten dat 250 werknemers inmiddels zijn ontslagen wegens contractbreuk, schrijft persdienst Reuters.

"Hongerstakingen, werknemers die vastzitten en duizenden mensen die staken vertegenwoordigen een grens die ik niet wil overschrijden", laat de zanger op zijn website weten. "De Kazachse gas- en oliewerkers en hun families hebben onze steun nodig en internationale media-aandacht. Hopelijk brengt dat positieve veranderingen teweeg."


Sting steunt oliewerkers met afzegging show Astana (Foto: Novum)

Space Marine bevat honderd minuten aan cutscenes

Warhammer 40.000: Space Marine heeft een rating voor vijftienjarigen en ouder gekregen. Het spel bevat naast bloederig fantasiegeweld ook nog eens 103 minuten en 17 seconden aan cutscene-materiaal. Space Marine is verder ongeschonden door de controlle gekomen en hoeft niet aangepast te worden.

Komende september kunnen spelers aan de slag als één van de Space Marines. Deze elitaire mariniers vechten tegen verschillende vijanden waaronder de Orks. Vanaf 9 september kunnen PS3, Xbox 360 en PC-gebruikers aan de slag gaan met deze shooter.

Agente gewond bij achtervolging autodief

Een agente van de Drentse politie is maandagmiddag gewond geraakt bij een achtervolging van een autodief. Het is nog niet bekend hoe haar toestand is. Ze is naar een ziekenhuis overgebracht, aldus de politie in Groningen.

Agenten in Emmen zagen even na het middaguur een auto rijden die maandagmorgen was gestolen in Stadskanaal. Toen ze de bestuurder een stopteken gaven, ging die ervandoor. De achtervolging eindigde in Musselkanaal, waar de autodief inreed op een politiewagen. Daarbij raakte de agente gewond. De verdachte, een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is aangehouden.

Agente gewond bij achtervolging autodief
Agente gewond bij achtervolging autodief (Foto: ANP)

Thomassentunnel afgesloten na ongeval

De Burgermeester Thomassentunnel is maandagmiddag afgesloten nadat twee vrachtwagens op elkaar reden. Een chauffeur raakte daarbij bekneld.

De twee trucks kwamen rond 14.45 uur met elkaar in botsing op de N15. De traumahelikopter is uitgerukt om medische ondersteuning te verlenen aan de bekneld geraakte chauffeur. Die is goed aanspreekbaar, meldt een woordvoerder van de politie.

Tussen de Maasvlakte en Rozenburg staat een file van vier kilometer. Verkeer van Europoort in de richting van Rotterdam wordt geadviseerd om te rijden via de Calandbrug.

Ongeluk Ruben Nicolai wordt uitgezonden

Het ongeluk dat een kandidaat van het tv-programma De allerslechtste chauffeur van Nederland had veroorzaakt, gaat BNN toch uitzenden. Eerder werd besloten om dit niet te doen, daar komt de omroep echter op terug. Presentator Ruben Nicolai hield lichte verwondingen over aan het ongeluk.

Een kandidaat van het programma trapte op het gaspedaal, terwijl remmen toch een betere optie was geweest. Ruben Nicolai en een cameraman hielden er lichte verwondingen aan over en moesten naar het ziekenhuis. Nicolai geeft aan dat het moeilijk is om de beelden terug te zien, maar hij wil het de kijkers desondanks niet onthouden. ''Toch wil ik het de kijkers niet onthouden, omdat zoiets ook in het verkeer had kunnen gebeuren."

Dinsdag worden de beelden uitgezonden, dan is ook te zien welke kandidaat zichzelf de slechtste chauffeur van Nederland mag noemen.

Transformers 3 scènes gekopieerd uit The Island

Michael Bay heeft enkele scènes die in zijn nieuwe film, Transformers: Dark Of The Moon, te zien zijn gekopieerd uit een van zijn eerde films. Dit is goed te zien in een filmpje dat onlangs opdook.


Vergelijkingen tussen Transformers 3 en The Island
 

In het filmpje zijn er duidelijke overeenkomsten te zien tussen de scènes uit The Island, een film van Bay uit 2005, en de nieuwe Transformers film die momenteel in de bioscoop draait. Een bioscoopganger heeft het bewijsmateriaal opgenomen.

Volgens onbevestigde bronnen zou het kopiëren gebeurd zijn in verband met de stuntvrouw die op de laatste draaidag gewond raakte in Chicago. De opnames werden uiteindelijk gestopt en Bay zou besloten hebben beelden uit zijn eerdere werk te nemen.

Hoewel fans gemengd reageren op de actie lijkt het de normale bioscoopganger niet te deren. Transformers 3 heeft onder andere in Hong Kong al enkele records gebroken en is met 98 miljoen dollar in zijn eerste week al een groter succes dan The Island.

Franse schrijfster klaagt DSK aan

Op het moment dat in Frankrijk wordt gediscussieerd over een eventuele kandidatuur van Dominique Strauss-Kahn voor de presidentsverkiezingen volgend jaar, heeft de Franse schrijfster Tristane Banon besloten de voormalige topman van het IMF aan te klagen voor poging tot verkrachting. Dat heeft haar advocaat maandag bekendgemaakt.

Banon dient de aanklacht dinsdag in Parijs in. Eerder had de auteur al eens gezegd dat Strauss-Kahn jaren geleden heeft geprobeerd haar te dwingen tot seks.

Strauss-Kahn werd in mei ingerekend in New York, op verdenking van poging tot verkrachting. Hij zou een kamermeisje van het hotel waar hij verbleef hebben gedwongen tot seks. Deze zaak kwam op losse schroeven te staan toen aanklagers in de zaak de geloofwaardigheid van het kamermeisje ernstig in twijfel trokken.

Van der Duim verliest snel in Scheveningen

Antal van der Duim heeft de eerste ronde van de Challenger in Scheveningen niet overleefd. De Nederlander ging vandaag tegen de Tsjech Ivo Minar met 1-6 en 2-6 gemakkelijk onderuit.

Van der Duim had het moeilijk tegen de als zevende geplaatste Minar. De Nederlander kon zelf geen breekkans afdwingen, maar werd zelf wel vier keer gebroken. Hierdoor zijn van de Nederlanders Stephan Fransen, Nick van der Meer en Matwé Middelkoop nog in het toernooi. Zij komen later in actie.

Overleg regering en rebellen Libië

Vertegenwoordigers van de regering en de opstandelingen in Libië hebben met elkaar in buitenlandse hoofdsteden gesproken over een vredesovereenkomst. Dat heeft een woordvoerder van de regering maandag gezegd.

Het is niet duidelijk of de Nationale Overgangsraad, de vertegenwoordiging van de rebellen, van de besprekingen op de hoogte was en die steunde. De meeste westerse landen zien de raad als de enige legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk.

Politie schakelt verwarde man uit in Roosendaal

Een 40-jarige verwarde man is zondagavond gewond geraakt toen de politie hem wilde arresteren in zijn woning in Roosendaal. Om hem uit te schakelen werd hij beschoten met een zogenoemde beanbag. De man raakte niet levensgevaarlijk gewond, maar is wel opgenomen in een ziekenhuis, meldt het Openbaar Ministerie in Breda maandag.

Agenten gingen zondagavond naar de woning aan de Elisadonk toe, na een melding van huiselijk geweld. De man had zich in zijn huis verschanst en maakte het de agenten onmogelijk met hem te praten. Hij bedreigde de agenten en richtte vernielingen aan. Een arrestatieteam wist de man uiteindelijk te overmeesteren.

Machtsgreep Kessiakoff in Oostenrijk

Fredrik Kessiakoff heeft maandag de tweede etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De voor Astana koersende Zweed kwam alleen aan op de Kitzbüheler Horn. Op 1.14 minuten achter Kessiakoff werd Mauro Santambrogio (BMC) tweede. De derde plaats ging naar Leopold König (Team Netapp), terwijl Carlos Sastre (Geox), de tourwinnaar van 2008, als vierde boven kwam.

Kessiakoff grijpt dankzij zijn soloaankomst op het dak van de Ronde van Oostenrijk ook de leiderstrui. Die neemt hij over van Robbie Hunter, die zondag de eerste rit op zijn naam schreef. De Ronde van Oostenrijk duurt nog tot en met 10 juli. Dinsdag moet het peloton 175 kilometer afleggen tussen Kitzbühel en Prägraten. Ook dan is de finish bergop.

Collegevoorzitter UvA stapt op

De voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en van de Hogeschool van Amsterdam Karel van der Toorn stapt per direct op. Aanleiding is een 'verschil van inzicht' tussen de raad van toezicht en Van der Toorn, maakte de universiteit maandag bekend.

Het conflict gaat over 'de koers en het tempo van de strategische veranderingen binnen de UvA', luidt de persverklaring. De vicevoorzitter van het college van bestuur Paul Doop neemt de taken van Van der Toorn waar. Binnenkort wordt een procedure gestart voor de werving van een nieuwe collegevoorzitter.

Automobilist rijdt in op verkeersregelaars

Een onbekende automobilist is zondag in Vinkeveen een aantal keer op twee verkeersregelaars ingereden. Een van hen werd geraakt, de ander kon op tijd wegspringen, meldt de politie maandag. De slachtoffers hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Een van de twee gaf de automobilist rond 15.25 uur een stopteken bij een feest aan de Molenkade. De man leek daaraan gehoor te geven, maar reed vervolgens toch door. De 23-jarige verkeersregelaar kon nog net op tijd wegspringen en voorkomen dat de man over zijn tenen reed.

Toen zijn 50-jarige collega de bestuurder daarna op zijn actie wilde aanspreken, werd hij drie keer tegen zijn schenen gereden. Vervolgens ging de automobilist ervandoor.

Geen sirenes in Flevoland door storing

In heel Flevoland is maandag de sirene niet afgegaan. De oorzaak ligt in een elektriciteitsstoring vorige week. Daardoor kon de computer de gegevens niet naar de sirenes versturen, vertelt een woordvoerder van de brandweer.

De sirenes in de provincie worden allemaal vanuit één meldkamer verstuurd. De problemen zijn volgens de woordvoerder verholpen.

Alles doet het weer, zegt hij. De sirenes worden maandag niet alsnog in werking gesteld. "Dan komt er echt paniek. Mensen zullen moeten wachten tot de volgende test, de eerste maandag van augustus."

PSV verwacht 'Maza' deze week in Eindhoven

PSV verwacht dat Francisco 'Maza' Rodriguez zich deze week weer aansluit bij de rest van de groep. Dat zegt technisch directeur Marcel Brands tegen het Eindhovens Dagblad.

Rodriguez is op dit moment nog in Mexico. De verdediger raakte tijdens de Gold Cup betrokken bij een dopingschandaal in de Mexicaanse selectie. Vijf spelers werden betrapt op het gebruik van het verboden middel Clenbuterol. Het vijftal, waar Rodriguez toe behoorde, werd direct uit de selectie verwijderd.

Volgens de Mexicaanse voetbalbond zat het verboden middel verwerkt in vlees wat de spelers voorafgaand aan de Gold Cup hadden gegeten. In de vleesindustrie van Mexico komt het gebruik van Clenbuterol vaak voor. Op dit moment wordt nog onderzocht of de spelers schuldig zijn.

Of dat tot straffen gaat leiden, is nog moeilijk te zeggen. Een schorsing van twee jaar behoort tot de mogelijkheden.

'Duitse pleegde zelfmoord op Roskilde'

De Duitse vrouw die zondag tijdens het Deense muziekfestival Roskilde uit een toren naar beneden stortte en om het leven kwam, heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Dit heeft de Deense politie maandag gezegd.

Het gaat om een vrouw van 35. Onderzoek wijst erop dat de vrouw uit de 30 meter hoge toren op het kampeerterrein van het festival is gesprongen en niet per ongeluk is gevallen. Haar nabestaanden zijn ingelicht, zei een politiewoordvoerder.

Roskilde is het grootste rockfestival van Denemarken. Dit jaar waren er zo'n 75.000 mensen op af gekomen. Zondag was de laatste dag.


'Duitse pleegde zelfmoord op Roskilde' (Foto: Novum)

Robot Chicken-actrice in G.I. Joe-film

Adrianne Palicki gaat de rol van Lady Jaye spelen in G.I. Joe: Cobra Strikes. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De actrice, vooral bekend uit de tv-serie Robot Chicken, voegt zich hiermee bij de cast bestaande uit onder anderen Channing Tatum, Dwayne 'The Rock' Johnson en Wu Tang Clan-rapper RZA.

Palicki is naast Robot Chicken bekend van de tv-serie Friday Night Lights. Ze rondde onlangs de opnames van de tv-pilot Wonder Woman af, waarin zij de superheldin speelde. Ook is ze net klaar met de actiefilm Red Dawn, waarin ze samen met Chris Hemsworth en Josh Hutcherson de Verenigde Staten moet beschermen tegen een Noord-Koreaanse invasie.

Producent Paramount maakt de laatste weken vaart met de casting om zo snel mogelijk met de opnames te kunnen beginnen. De film moet namelijk hoe dan ook volgend jaar zomer uitkomen. De studio wil een grote zomerfilm kunnen uitbrengen en de tweede Star Trek-film van J.J. Abrams is tegen die tijd nog niet klaar.

Over het scenario van deze tweede G.I. Joe-film is nog niets bekend. De film wordt geregisseerd door Jon M. Chu, vooral bekend van dansfilms als Step Up en de muziekdocumentaire Justin Bieber: Never Say Never. G.I. Joe: Cobra Strikes verschijnt in augustus in de Verenigde Staten, een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.


Robot Chicken-actrice in G.I. Joe-film (Foto: Novum)

Politiecabine weg voor woning burgemeester Helmond

De gepantserde cabine met bewapende agenten voor de woning van burgemeester van Helmond Fons Jacobs is weg. De burgemeester wordt op een andere manier beveiligd, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch maandag.

Op welke andere manier Jacobs nu wordt beveiligd en waarom deze wijziging is doorgevoerd, wil de woordvoerder in het belang van de veiligheid van de burgemeester niet zeggen.

De burgemeester wordt sinds begin dit jaar permanent beveiligd na bedreigingen. In december nam loco-burgemeester Frans Stienen enige weken het werk van Jacobs over. Toen moesten de burgemeester en zijn echtgenote onderduiken.

De bedreigingen aan het adres van Jacobs hebben te maken met de vergunning die hij had gegeven aan een tweede coffeeshop in Helmond, Carpe Diem. De politie pakte eind november een man op die met de bedreiging van Jacobs te maken zou hebben, maar liet hem enkele dagen later weer vrij.

Op de coffeeshop zijn twee aanslagen gepleegd. Ook is Carpe Diem meerdere keren bedreigd. In maart werd de coffeeshop op grond van de wet Bibob definitief gesloten. De wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) wordt gebruikt door de overheid om malafide ondernemers te weren. Medio mei werd de uitbater van coffeeshop Carpe Diem opgepakt op verdenking van het witwassen van crimineel geld.

Man met mes legt treinverkeer Den Bosch plat

Een verwarde man met een mes heeft maandagmiddag korte tijd het treinverkeer op het Centraal Station in Den Bosch platgelegd. Hij liep op het spoor en dreigde zichzelf iets aan te doen, zegt een politiewoordvoerder.

Even voor 13.00 uur kwamen bij de politie meerdere meldingen over de man binnen. Voor de zekerheid werd het verkeer op alle sporen stilgelegd. De man verzette zich toen agenten hem mee wilden nemen. Daarom gebruikten zij pepperspray. Rond 13.15 uur kon het spoor weer worden vrijgegeven.

De NS verwacht dat de vertraging geleidelijk afneemt.

Rosenthal heeft vertrouwen in garanties Kabul

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft vertrouwen in de garanties die de Afghaanse overheid geeft voor de politietrainingsmissie in Kunduz. Hij heeft dat gezegd na gesprekken in Kabul met de Afghaanse president Hamid Karzai en de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken.

"De politici hier zijn er volledig van op de hoogte. Ze zijn zich ten volle bewust van de condities en nemen die zeer serieus", zei de minister na zijn bezoek tegen het ANP.

Rosenthal heeft vertrouwen in garanties Kabul
Rosenthal heeft vertrouwen in garanties Kabul (Foto: ANP)

Ribeiro verruilt Excelsior voor Almere City

Jerson Anes Ribeiro verkast naar Almere City FC. De 23-jarige middenvelder komt over van Excelsior en tekende een contract voor één seizoen.

De Rotterdammer met Kaapverdiaanse roots werd opgeleid bij Feyenoord. In het seizoen 2008/09 verhuurden de Rotterdammers hem aan FC Dordrecht, waar hij als prof debuteerde. Daarna stalde Feyenoord Ribeiro anderhalf jaar bij Excelsior. De linksbenige speler, die bekend staat om zijn goede traptechniek, kwam vorig seizoen na de winterstop op huurbasis uit voor Fortuna Sittard. In totaal speelde Ribeiro veertig competitieduels als prof, waarin hij vier keer scoorde.

HRT verkocht aan Spaanse investeerders

Het Formule 1-team van Hispania Racing is in handen gekomen van Thesan Capital. Deze Spaanse investeringsmaatschappij heeft een meerderheidsbelang in de renstal verworven door een groot deel van de aandelen van José Ramón Carabante over te nemen. De bedoeling is om het team een meer Spaans gezicht te gaan geven en uiteindelijk de thuisbasis in Spanje te vestigen.

HRT is momenteel het kleinste team in de Formule 1 en zorgde er afgelopen winter voor de tweede maal op rij niet in om te testen. De bolides kwalificeerden zich niet voor de eerste race van het seizoen, maar inmiddels is de snelheid wel gevonden en staat het team elfde in het constructeurskampioenschap, nog voor Marussia Virgin Racing.

Voortbestaan Zoo Tycoon in geding

Zeker een derde van het personeelsbestand van gamestudio Blue Fang Studios is naar huis gestuurd. Dat heeft het management laten weten in een interview met The Boston Globe. Het ziet er naar uit dat er geen nieuwe spellen binnen de simulatieserie Zoo Tycoon verschijnen.

Geruchten stellen dat de schade binnen Blue Fang veel groter is dan dat wordt gecommuniceerd. Naar verluidt zijn 25 mensen ontslagen bij de dertig man tellende gamestudio. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra.

Het laatste deel uit de Zoo Tycoon-serie werd in 2007 uitgegeven. Twee jaar geleden kwam het Amerikaanse bedrijf nog met World of Zoo voor de Nintendo Wii en Nintendo DS. In de afgelopen jaren heeft Blue Fans Studios zich gericht op onder andere een Facebook-versie van Zoo Tycoon.


Voortbestaan Zoo Tycoon in geding

'Snow White and the Huntsman wordt filmreeks'

Snow White and the Huntsman is bedoeld als het eerste deel van een filmreeks. Dat zegt producent Joe Roth tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. "Het verhaal wordt in de eerste film afgerond, maar er blijven vragen bestaan over de personages." In de film speelt Kristen Stewart Sneeuwwitje, Charlize Theron de boze koningin en Chris Hemsworth de jager.

"We behouden de kern van het verhaal zoals we dat vorig jaar deden bij Alice in Wonderland. Sneeuwwitje is een jong meisje dat eigenlijk koningin had moeten worden en gevangen wordt genomen", legt Roth uit. Hij benadrukt dat 'zijn' personages heel anders zijn dan de kijkers gewend zijn.

Zo begint Sneeuwwitje in de nieuwe film niet als een vrolijk zingende schoonheid, maar als een klein meisje dat na elf jaar gevangenschap het bos in weet te vluchten. De jager, eigenlijk een huurling en premiejager, wordt op haar afgestuurd om terug te keren met haar hart. Maar hij kan haar niet vermoorden en besluit haar in het bos op te leiden in de krijgskunsten.

Snow White and the Huntsman moet het volgend jaar zomer opnemen tegen de concurrerende film The Brothers Grimm: Snow White. Hierin speel Julia Roberts de boze koningin. De opnames van de film met Roberts zijn al begonnen zodat die in maart kan uitkomen. Roth zet pas begin volgende maand voor het eerst voet op de set, zijn film verschijnt in juni.


'Snow White and the Huntsman wordt filmreeks' (Foto: Novum)

Het vuur ontketend (8)

- het geluid van een strottenhoofd dat tot pap geknepen wordt. Het went. Zo ook het schurende raspgeluid van lucht dat uit de mond komt. De verslapping van het lichaam. Franco was er een meester in. Je zag de opwinding op zijn gezicht. Hij genoot. Alle energie ging naar zijn handen. De vingertoppen waren wit; het bloed was eruit geknepen zo lang hij kracht zette. Toen was daar de ontspanning. Hij liet los. Zijn grijns bleef -

Doden door aardverschuiving in Filipijnen

Een aardverschuiving bij een snelweg in het zuiden van de Filipijnen heeft maandag aan zeker drie mensen het leven gekost. Een persoon raakte gewond en rond de twintig mensen worden vermist.

De aardverschuiving was het gevolg van dagenlange zware regenval. Ook elders langs de snelweg in de bergen van de provincie Bukidnon deden zich aardverschuivingen voor. Automobilisten werden hierdoor overvallen en moesten hun weg noodgedwongen te voet vervolgen.

Heemskerker overleden na arrestatie

Een 22-jarige arrestant uit Heemskerk is zondagochtend overleden in een ziekenhuis nadat hij onwel was geworden in een politiecel. Hij was zaterdagnacht aangehouden in Beverwijk nadat hij door het lint ging in een snackbar, meldt de politie maandag.

De man was mogelijk onder invloed van alcohol of drugs en verzette zich zo hevig dat agenten geweld moesten gebruiken. Ook op weg naar het bureau en eenmaal in de cel bleef de man volgens de politie onrustig.

Agenten hielden de man in zijn cel met een camera en een microfoon in de gaten. Ook heeft een arts hem twee keer gecontroleerd. Bij het laatste bezoek van de arts bleek dat de man geen hartslag had. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, waar hij zondagochtend overleed.

De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar het overlijden van de arrestant.

Button ondanks ongeval fit voor thuisrace

McLaren-coureur Jenson Button is ondanks een ongeval met een jetski fit genoeg om komend weekend deel te nemen aan zijn thuisrace op Silverstone. De Brit was afgelopen weekend aan het werk voor de BBC om op de Theems een promotiefilmpje te maken voor de wedstrijd toen hij een tik tegen zijn rechterknie kreeg en een lichte blessure opliep.

McLaren besloot om hem niet te laten rijden in de MP4-23 op het Festival of Speed in Goodwood dat ook op het programma stond. Button kwam wel in actie met de straatauto MP4-12C. "We namen het zekere voor het onzekere. In principe had hij ook een Formule 1-auto kunnen besturen. Jenson heeft een klein ongeval gehad met een jetski, maar hij is gewoon fit voor de Britse Grand Prix. Hij loopt ook helemaal niet mank. Nogmaals, hij kan gewoon rijden volgend weekend in Silverstone," zo zei een woordvoerster van McLaren tegen Motorsport-Total.

Sparta haalt ADO-keeper Pellatz

Sparta Rotterdam heeft doelman Nico Pellatz aangetrokken. Pellatz is afkomstig van ADO Den Haag. De 24-jarige doelman, die afgelopen seizoen op huurbasis speelde voor Excelsior, tekende een contract voor één jaar.

Pellatz speelde eerder bij Hertha BSC en Werder Bremen. Bij Excelsior speelde hij negen eredivisieduels en vier wedstrijden in de nacompetitie. Technisch directeur Wiljan Vloet van Sparta noemt de Berlijner 'een gedreven doelman die heerst in het doelgebied'.

Crysis krijgt ESRB rating voor PS3 en 360

De zogenaamde Entertainment Software Rating Board (ESRB) heeft sinds kort een rating geplaatst op een PS3 en Xbox 360-versie van de originele Crysis. Zoals bekend is de originele high-tech-shooter alleen verkrijgbaar op PC, maar daar lijkt nu verandering in te komen. EA houdt zich verder schuil achter een "no comment" en van Crytek is er nog geen reactie ontvangen.

Meer feiten wijzen er op dat de 2006-shooter eindelijk een port krijgt voor de consoles. Wellicht heeft de toegankelijke CryEngine 3 er voor gezorgd dat de game nu ook te draaien is op de console-hardware. De vraag blijft of de ervaring hetzelfde zal zijn. We houden jullie op de hoogte.

EU stuurt voedselhulp naar Noord-Korea

De Europese Unie stuurt voor tien miljoen euro aan voedselhulp naar Noord-Korea. Het land kampt met een dramatisch mislukte oogst en mede als gevolg daarvan met een ernstig voedseltekort.

De voedselhulp is bedoeld om 'de levens te redden van minstens 650.000 mensen die anders van honger zouden omkomen', aldus Europees commissaris voor humanitaire hulp Kristalina Georgieva in een verklaring maandag.

Hackers sturen neptweet over dood Obama

Hackers hebben het twitteraccount van de Amerikaanse tv-zender Fox News gekraakt. Ze stuurden volgers herhaaldelijk een bericht met de mededeling dat president Barack Obama dood zou zijn. Daarbij volgden details over verwondingen door twee kogels, aldus de site van The Guardian maandag.

Meerdere twitteraars reageerden serieus op het bericht en vroegen zich af waarom bijvoorbeeld de Britse zender BBC dit grote nieuws nog niet had gemeld.

[MotoGP] Rossi nog niet tevreden over nieuwe Ducati

MotoGP-coureur Valentino Rossi dringt bij Ducati aan op meer veranderingen aan de machines. Het Italiaanse merk zit er dit jaar in de MotoGP niet bij en zelfs de inzet van de 2012-machine heeft hier nog geen verandering in kunnen brengen.

Volgens Rossi ligt het probleem van de Ducati aan de voorzijde van de motorfiets. De veelvoudig wereldkampioen meldt dat het gevoel voor het insturen ontbreekt, waardoor er in de bochtige delen van de baan veel tijd verloren wordt. Een verandering op Mugello in de gewichtsverdeling van de nieuwe machine heeft iets geholpen, maar meer dan een zesde plaats zat er voor de Italiaan tijdens de race niet in.

Sony verlengt Welcome Back-actie

Goed nieuws voor de mensen die op de valreep nog hun gratis goodies binnen willen hengelen! Sony heeft vandaag aangekondigd dat ze hun Welcome Back-programma met 2 dagen verlengen. De actie zou eigenlijk zondag afgelopen zijn, precies 30 dagen nadat de promotie startte. Gamers hebben nu tot dinsdag 18.00 de tijd om hun freebies te claimen.

Het Welcome Back-programma geeft gamers de mogelijkheid om 2 gratis games te downloaden alsmede te genieten van 30 dagen PSN+ (inclusief gratis DLC en games). Meer details zijn uiteraard te vinden op FOK!games.

JK Rowling weg bij literair agent

JK Rowling is weg bij de literair agent met wie zij haar Harry Potter-boeken uitbracht. Dat heeft een woordvoerder van de schrijfster zondagavond bevestigd tegenover de Britse krant The Guardian.

Rowling, een van de commercieel succesvolste auteurs ooit, werkte sinds de publicatie van het eerste Potter-boek in 1996 samen met Christopher Little. Haar nieuwe agent is een voormalig partner van Little, Neil Blair. Volgens de zegsman vindt Rowling het een 'pijnlijke beslissing'.

In juni maakte Rowling wereldkundig dat zij elektronische versies van de Potter-boeken gaat verkopen via een nieuwe website, Pottermore. Haar voormalig agenten bij uitgeverij Bloomsbury hadden geen digitale rechten op de boeken. Rowling kan de digitale boeken direct verkopen.

Wereldwijd werden tot nu toe vierhonderd miljoen papieren exemplaren van de verhalenreeks over de jonge tovenaar Harry Potter verkocht.

Virgin gaat samenwerken met McLaren

Marussia Virgin Racing gaat bij de ontwikkeling van haar Formule 1-bolide samenwerken met McLaren. Vandaag werd bekend gemaakt dat Virgin niet alleen gebruik mag maken van de windtunnel en de simulator in Woking, maar ook dat het personeel van beide renstallen samen zal gaan werken.

"We hebben het seizoen tot dusver grondig geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat we een paar flinke stappen moeten maken, als we onze doelen willen bereiken. Ik ben blij dat we op korte termijn al het nodige hebben weten te realiseren. Hierdoor kunnen we meteen beginnen met het boeken van vooruitgang. Ik weet zeker dat de samenwerking met McLaren voor een paar beduidende stappen voorwaarts zal zorgen," zei Virgin-directeur Andy Webb.

De samenwerking met een ander team was voor Virgin noodzakelijk geworden omdat eerder dit jaar hoofdontwerper Nick Wirth samen met zijn bedrijf Wirth Researches vanwege de tegenvallende resultaten aan de kant is geschoven. Daarom betrekt Virgin nu ook voor twee jaar een eigen faciliteit Banbury, waarna een gloednieuwe fabriek in gebruik zal worden genomen. Daarnaast zal de samenwerking met adviseur Pat Symonds worden voortgezet.

[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

De derde etappe zal het peloton voeren van Olonne sur Mer richting Redon, de eerste van de drie aankomstplaatsen in Bretagne. Redon zal voor de eerste keer fungeren als aankomstplaats in de Tour de France. Naar alle verwachting zal deze etappe met stip in de agenda staan van vele sprinters, aangezien het de eerste echte vlakke rit is met een relatief makkelijke aankomst.

Zou Mark Cavendish in staat zijn om zijn zestiende etappezege ooit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam te schrijven? Mocht de Brit de etappe pakken, dan stijgt hij naar de vijfde plaats op de ranglijst van Meeste etappezeges in de Tour. Op dit moment voert Eddy Merckx nog altijd onbedreigd deze lijst aan met 34 ritzeges.

Op de tweede plaats vinden we de Fransman Bernard Hinault terug met 28 overwinningen. Het podium wordt compleet gemaakt door Lance Armstrong. De Amerikaan wist in totaal 26 etappes te winnen. Daarin zijn wel vier overwinningen in een ploegentijdrit meegerekend. André Darrigade (22 zeges) en Jacques Anquetil (16 zeges) vinden we op dit moment terug op de plaatsen vier en vijf. Cavendish deelt op dit moment met de Belgische renner Freddy Maertens de zesde plaats met vijftien zeges.

Galimzyanov en Brutt langer bij Katusha

Wielrenners Denis Galimzyanov en Pavel Brutt blijven bij Katusha. Dat maakte de Russische wielerploeg vandaag bekend op zijn website. Sprinter Galimzyanov tekende voor twee jaar bij, kersvers Russisch kampioen Brutt zette zijn handtekening onder een nieuw contract voor volgend jaar. Beide renners rijden momenteel de Tour voor Katusha.

De 24-jarige Galimzyanov is een talentvolle sprinter die zich steeds vaker van voren kan laten zien tussen de grote jongens. Dit jaar won hij al een rit in de Driedaagse De Panne-Koksijde en een rit in de Ronde van Luxemburg. De 29-jarige Brutt heeft een ritzege in de Giro van 2008 op zijn palmares staan en won dit jaar onder meer een rit in de Ronde van Romandië.

MotoGP blijft op Mugello

De MotoGP-coureurs zullen ook de komende vijf jaar op Mugello te bewonderen zijn. Gisteren werd bekend dat het Italiaanse circuit dat eigendom is van Ferrari het huidige contract met organisator Dorna tot 2016 verlengd heeft.

Het circuit is geliefd bij de coureurs en de tifosi die ieder jaar weer hun favorieten aan staan te moedigen. In de afgelopen jaren is er bij start/finish een nieuwe tribune gebouwd en voor dit jaar is het asfalt onder handen genomen, waardoor de aanwezige hobbels zijn weggewerkt.

'Laat comazuipers zelf ambulance betalen'

Eberhard van der Laan denkt eraan comazuipende feestgangers zelf hun ambulancerit te laten betalen tijdens grote evenementen. Dat zei de burgemeester van Amsterdam maandag nadat hij van bewoners rond het Museumplein een zwartboek overhandigd kreeg met getuigenissen van recente misstanden bij de Ajaxhuldiging en Koninginnedag. De bewoners eisen een drastische inperking van het grote aantal evenementen op het plein.

Van der Laan vindt ook dat het anders moet, zo gaf hij aan, al heeft hij geen pasklare oplossing voorhanden. Een maatregel zou evenwel kunnen zijn om comazuipers zelf hun ambulancerit te laten betalen, zo stelde hij voor. Op Koninginnedag moest de ambulance 575 keer uitrukken omdat iemand zich bewusteloos had gedronken.

De burgemeester vindt het tijd voor een fundamentele discussie over massa-evenementen in de stad, zo stelde hij in mei al. De massaliteit van feesten als Koninginnedag in combinatie met het grote aantal mensen die zich hufterig gedragen maakt zo'n discussie volgens hem nodig.

Controverse nieuwe opera Billy Elliot-schrijver

De productie van een nieuwe opera van Lee Hall, de schrijver van Billy Elliot, is gestaakt na een conflict over verwijzingen naar homoseksualiteit. De Engelse theatermaker laat een personage in zijn stuk, waarin bijna driehonderd basisschoolleerlingen meespelen, openlijk uitkomen voor zijn geaardheid.

De stekker werd dit weekend uit het project getrokken, zo meldt de Britse krant The Guardian maandag. Het muziekgezelschap Opera North had Hall gevraagd de verwijzingen naar seksualiteit uit het stuk te schrappen, nadat een basisschool die betrokken is bij productie bezwaar maakte. Hall weigerde.

In de omstreden scène, waar geen kinderen in meedoen, zingt een personage: 'Of course I'm queer/That's why I left here/So if you infer/That I prefer/A lad to a lass/ And I'm working class/ I'd have to concur'. Hall brak in 2000 door met de film Billy Elliot, over een jongen uit een mijnwerkersgezin die balletdanser wil worden.

Frans Duijts maakt acteerdebuut op Pakjesboot

Frans Duijts maakt eind dit jaar zijn debuut op het witte doek. De 32-jarige zanger vervangt zijn collega Frans Bauer in de kinderfilm Sinterklaas en het Raadsel van 5 December, zo maakt distributeur Entertainment One Benelux maandag bekend.

Bauer was in de laatste twee Sinterklaasfilms van regisseur Martijn van Nellestijn te zien als kapitein Frans, maar moest op het laatste moment afzeggen. De volkszanger heeft het te druk met de voorbereiding van zijn concerten in Ahoy, waar hij eind oktober optreedt.

"Acteren is nieuw voor mij, maar uitdagingen ben ik nog nooit uit de weg gegaan", reageert Duijts. Van Nellestijn heeft alle vertrouwen in de acteerkunsten van de volkszanger. "Frans beleeft spannende momenten in de film. Zijn functie als kapitein brengt hem dit jaar op plaatsen waar nog maar een handjevol Nederlanders de afgelopen eeuw is geweest."

De films van Van Nellestijn houden dankzij de komst van Duijts hun kapitein Frans. De kapitein moet ook in deze film weer aardig aan de bak om het sinterklaasfeest te redden. Sinterklaas wordt gevangen gehouden door de gemene Dr. Brein, een rol van Pamela Teves. Omdat ook alle Zwarte Pieten achter de tralies verdwijnen, dreigt het sinterklaasfeest in duigen te vallen.

Aan Sinterklaas en het Raadsel van 5 December werken vele BN'ers mee. Zo spelen presentatoren Peter van der Vorst en Astrid Joosten een echtpaar en zijn ook Jack Spijkerman, Marga Bult en Frits Sissing te zien in de kinderfilm. Ook voor ruimtevaarder André Kuipers is een rol weggelegd, hij houdt het dicht bij huis en speelt een astronaut.

De 33-jarige Van Nellestijn maakt al jarenlang elk jaar een Sinterklaasfilm. Sinterklaas en het Raadsel van 5 December is vanaf 5 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien. De opnamen moeten eind deze maand worden afgerond.


Frans Duijts maakt acteerdebuut op Pakjesboot (Foto: Novum)

Aissati krijgt toch kans bij Ajax

Ismaïl Aissati zal vandaag samen met de selectie van Ajax afreizen naar een trainingskamp in De Lutte. Afgelopen seizoen werd de 22-jarige middenvelder verhuurd aan Vitesse en hij leek niet in de plannen van coach Frank de Boer voor komend seizoen voor te komen.

Aissati, wiens contract in Amsterdam nog één jaar doorloopt, krijgt nu alsnog de kans van De Boer om zich in de voorbereiding op komend seizoen in de kijker te spelen.

Vitesse had een optie om de middenvelder na afgelopen seizoen over te nemen van de Amsterdammers. Aissati en de club uit Arnhem konden echter niet tot overeenstemming komen.

Ziekenhuizen gaan specialiseren

De ziekenhuizen gaan zich specialiseren. Door concentratie en spreiding van behandelingen kunnen ze betere zorg gaan leveren. Zorgverzekeraars gaan er nu echt werk van maken om de beste zorg in te kopen.

Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maandag afgesproken met ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Met het akkoord moeten de kosten in de hand gehouden worden. Deze kunnen nog 5,3 procent per jaar groeien. Nu ligt dat nog op 6 à 7 procent.

Ziekenhuizen gaan specialiseren
Ziekenhuizen gaan specialiseren (Foto: ANP)

[Tour] Vacansoleil maakt zich zorgen om De Gendt

Het team van Vacansoleil maakt zich zorgen om Thomas de Gendt. De Belg kwam zaterdag in de eerste etappe van de Tour de France ten val en liep hierbij een barst op in de kop van zijn sleutelbeen.

Gisteren, tijdens de ploegentijdrit, had De Gendt daar veel last van. "Ik maak me toch wel zorgen. Hopelijk komt hij er doorheen, maar het zal moeilijk worden," zo zei Daan Luijkx, manager van de Nederlandse wielerploeg.

Mladic uit rechtszaal verwijderd

Ratko Mladic is maandag bij het Joegoslaviëtribunaal uit de rechtszaal verwijderd. De voormalige militaire leider van de Bosnische Serviërs viel voorzittend rechter Alphons Orie bij herhaling in de rede en wilde niet zeggen of hij zijn schuld dan wel onschuld bepleit.

Mladic betoogde dat hij zijn eigen advocaten wilde kiezen. "U wil mijn verdediging aan mij opleggen. Wat voor rechtbank bent u?" schreeuwde hij Orie toe voordat hij door parketwachters werd afgevoerd.

Na een korte onderbreking vervolgde Orie de zitting en begon hij met voorlezen van de aanklacht tegen Mladic.

Mladic was maandag onverwachts wel voor de rechtbank verschenen. Zondag had hij via zijn Servische advocaat Milos Saljic laten weten de zitting te zullen boycotten omdat hij zich alleen wilde laten verdedigen door advocaten van zijn keuze.


Mladic uit rechtszaal verwijderd (Foto: Novum)

Hofs traint mee bij Vitesse

Fans van Vitesse kunnen de komende tijd een bekend gezicht op de training verwachten. Nicky Hofs houdt bij zijn oude ploeg zijn conditie op peil. De 28-jarige middenvelder zit zonder werk nadat het Cypriotische AEL Limassol na één seizoen niet met hem verder wilde.

Hofs speelde van begin 2002 tot eind 2004 bij Vitesse, waarna hij een transfer naar Feyenoord verdiende. Daar hield de kleine middenvelder het 3,5 jaar uit totdat Feyenoord hem in het seizoen 2008/2009 aan Vitesse verhuurde. Een seizoen later tekende Hofs weer direct bij de Arnhemmers, maar een jaar later lonkte het avontuur op Cyprus.

Vrouw opgeblazen na weigeren seks

Een Indiase vrouw heeft vorige week het loodje gelegd nadat een bompakketje in haar handen was ontploft. De afzender bleek haar 32-jarige werkgever te zijn, die bij de 27-jarige vrouw een blauwtje had gelopen.

Het slachtoffer uit Pondicherry kreeg in de middag van 28 juni een pakketje van naar wat zij dacht een relatiebemiddelingsbureau. Enthousiast maakte zij de doos open, maar deze bleek een zelfgemaakte bom te bevatten. Deze ontplofte onmiddellijk in het gezicht van de vrouw waarna zij direct het leven liet.

De volgende dag werd ene D. Arunagiri aangehouden. Deze eigenaar van een kaarsenfabriek wordt ervan verdacht de bom te hebben gemaakt en naar zijn werkneemster te hebben gestuurd. Zij zou zijn seksuele avances hebben afgewezen.

Volgens de politie weet Arunagiri het een en ander van elektronica en heeft hij zelf de bom in elkaar gezet. Als afzender koos hij het relatiebemiddelingsbureau dat door de vader van het slachtoffer was ingehuurd om een geschikte huwelijkskandidaat voor haar te vinden.

Wereld van Beau naar dieptepunt

De Wereld van Beau is voor de tweede maal op rij naar een dieptepunt gezakt. De nieuwe SBS 6-show van presentator Beau van Erven Dorens wist zondag 513.000 kijkers te scoren. Dit zijn er pakweg 150.000 minder dan vorige week, toen de show ook al hetzelfde aantal kijkers verloor.

Vooral de aansluiting van Hart van Nederland, dat voor De Wereld van Beau wordt uitgezonden, is slecht. Zondagavond keken er maar liefst 1,25 miljoen mensen naar het SBS 6-nieuwsprogramma, maar zappen vervolgens massaal weg als Beau in beeld komt.

Vier weken geleden startte De Wereld van Beau, waarin de sympathieke presentator allerlei gedurfde avonturen over de wereld aangaat, nog een redelijke 800.000 kijkers.


Wereld van Beau naar dieptepunt

Een vijfde meer Oost-Europese werknemers

Het aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europa neemt weer toe. In maart van dit jaar waren er 125.000 van hen werkzaam in Nederland, ruim 20 procent meer dan in maart 2010. De overgrote meerderheid bestaat uit Polen, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

De economische crisis leidde in 2009 tot een stagnatie van het aantal Polen, Roemenen en Bulgaren dat in Nederland de kost verdiende. Inmiddels stijgt hun aantal weer even sterk als voor de crisis, meldt het CBS.

De werknemers uit Midden- en Oost-Europa zijn gemiddeld 33 jaar oud. Twee derde van hen zijn mannen. De overgrote meerderheid bestaat met 80 procent uit Polen. Hun aantal is met 18.000 gestegen ten opzichte van vorig jaar en bedraagt in totaal 103.000. Het aantal Roemenen en Bulgaren is met 4700 klein en stijgt nauwelijks. 18.000 werknemers zijn afkomstig uit andere Oost-Europese landen.

In totaal hebben zich 37.000 Oost-Europeanen ingeschreven bij een gemeente. Een kwart van de Polen heeft dat gedaan en meer dan drie kwart van de Roemenen en Bulgaren. Het zijn vooral werknemers met een vaste betrekking die zich melden bij de gemeente. Polen, Roemenen en Bulgaren die niet staan ingeschreven, werken voornamelijk als uitzendkracht. Zij werken doorgaans tijdelijk in Nederland.

'Productie PlayStation 4 begint dit jaar'

Sony gaat eind dit jaar beginnen met de productie van de Playstation 4 en in 2012 komt de console in de winkels te liggen. Dat melden fabrikanten van onderdelen voor de Playstation 4 tegenover Digitimes.com. De nieuwe console van Sony zou net als Kinect van Microsoft lichaamsgevoelige besturing krijgen zonder controller.

Sony heeft op dit moment geen controllerloze besturing, maar enkel de Playstation Move-controller waarmee fysieke bewegingen omgezet worden bewegingen in een game. Foxconn en Pegatron Technologie doen momenteel de productie van de PS3 en gaan dit ook voor de PS4 doen, aldus de anonieme bronnen werkzaam bij de fabrikanten. Naar verwachting worden er in ieder geval twintig miljoen PS4-consoles verscheept in 2012.

Dat aantal kan wijzen op een lancering vroeg in 2012. Er zijn in vijf jaar tijd van de PS3 zo'n vijftig miljoen exemplaren verkocht. Twintig miljoen stuks verschepen als de console pas in de tweede helft van het jaar gelanceerd wordt, lijkt onwaarschijnlijk.

Sony sprak eerder zelf ook al over een opvolger van de Playstation 3. Toen stelde het bedrijf dat er niet eenzelfde investering wordt gedaan bij de PS4 als is gebeurd is bij de PS3. Sony heeft nog niet gereageerd op de geruchten.

Opstand gamers Eve Online afgewend

De opstand die gamers waren gestart in de online game Eve Online is van de baan. Gamestudio CCP Games en een groep afgevaardigden van de spelers hebben afspraken gemaakt waarin beide partijen zich kunnen vinden. Dat schrijft gameweblog VG247.

CCP Games heeft verklaard dat spelers nooit voordelen zullen kunnen kopen met geld. Alleen de investering van tijd kan er voor zorgen dat spelers sterke ruimteschepen krijgen in Eve Online.

De spelers kwamen vorige week in opstand toen zij ontdekten dat de gamestudio geld wil verdienen door virtuele voorwerpen in de game aan te bieden. Spelers vreesden de introductie van bijvoorbeeld supersterke gouden kogels.

De verkoop van virtuele voorwerpen gaat gewoon door, maar het gaat alleen om esthetische objecten die geen invloed hebben op het daadwerkelijke spel. Hiermee volgt Eve Online het voorbeeld van onder meer World of Warcraft, waar spelers al tijden virtuele huisdieren kunnen kopen of een mooi dier om op te rijden.

 

Criminaliteit onder meisjes in de lift

Criminaliteit onder meisjes is de afgelopen jaren relatief harder gestegen dan onder jongens, met name geweldscriminaliteit. Meisjes zijn bovendien jonger dan jongens als ze de fout in gaan en in contact komen met justitie. Dat blijkt uit onderzoek van criminologen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bij criminele meisjes zijn de risicofactoren in een aantal opzichten gelijk aan die van de jongens. Zo gaan meisjes net als jongens eerder het criminele pad op als ze een riskante leefstijl hebben, met delinquente vrienden omgaan en problemen hebben op school. Verder spelen bij criminele meisjes traumatische ervaringen, mentale gezondheid en seksueel gedrag een rol.

Bij het verschil tussen licht en ernstig criminele meisjes blijkt de opvoeding door de moeder een rol te spelen. Hoe meer harde disciplinering en controle en hoe minder emotionele steun van de moeder, des te groter de kans dat meisjes ernstig delinquent gedrag vertonen.

Meisjes die zwaar over de schreef gaan en een zware straf krijgen, hebben complexere problemen dan meiden die worden veroordeeld voor een licht vergrijp, zoals een overtreding van de leerplichtwet. Toch kampen ook die meisjes vaak met meerdere problemen. Deze meisjes zijn bovendien jonger dan de meisjes met zwaardere straffen.

Volgens de onderzoekers moet er meer aandacht komen voor specifieke meisjesproblemen. Specialisten zouden zich volgens hen meer kunnen richten op mentale gezondheid, traumatische ervaringen, relaties thuis en op school en seksualiteit.

Transfer Wijnaldum naar PSV definitief rond

Georginio Wijnaldum speelt definitief komend seizoen voor PSV. Feyenoord en de Eindhovense club bereikten een akkoord over de overgang van de 20-jarige middenvelder, meldt Feyenoord op zijn website. Wijnaldum is inmiddels medisch gekeurd door de Brabanders en zal vandaag zijn handtekening zetten. Voor hoeveel jaar hij tekent is nog niet bekend.

Technisch directeur Martin van Geel betreurt het vertrek van Wijnaldum. "We zien Georginio met pijn in het hart vertrekken uit De Kuip. Als een speler echter besloten heeft dat hij in een andere omgeving vervolg aan zijn carrière wil geven en er ook een realistisch bod is, dan moet je dat als club serieus overwegen."

Wijnaldum maakte in april 2007 zijn debuut in het eerste van de stadionclub toen hij pas 16 jaar oud was. Daarmee werd hij de jongste debutant in de geschiedenis van Feyenoord. De middenvelder werd al snel een vaste waarde in de Kuip en speelde al 111 competitieduels. Daarin scoorde hij 23 keer.

Vakantieuitgaven blijven ondanks crisis gelijk

De economische crisis heeft er niet voor gezorgd dat Nederlanders minder aan hun vakanties uitgeven. Vorig jaar werd in totaal 15 miljard euro aan vakanties uitgegeven. Dat is vrijwel gelijk aan het jaar daarvoor, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van die 15 miljard ging 12 miljard naar vakanties in het buitenland. Ter vergelijking wijst het CBS er op dat Nederlanders vorig jaar bijna 25 miljard euro aan voedingsmiddelen uitgaven.

Bij elkaar gingen Nederlanders vorig jaar 36 miljoen keer op vakantie. Dat is goed voor ongeveer 278 miljoen overnachtingen in bijvoorbeeld hotels of op campings. Daarvan werden 94 miljoen nachten in Nederland doorgebracht. De populairste vakantiebestemmingen zijn de badplaatsen aan de Noordzee.

Frankrijk is met 32 miljoen overnachtingen nog altijd koploper als het gaat om lange vakanties in het buitenland. Daarna volgt Duitsland met ongeveer 18 miljoen overnachtingen. Duitsland wordt echter steeds populairder en komt steeds dichter bij Frankrijk.

Tali met gezicht in Mass Effect 3?

In de Mass Effect-games heb je verschillende personages die je door de game bijstaan. Met deze personages kun je relaties opbouwen en zij helpen jou met het bestrijden van het kwaad. Tali is zo'n personage en staat bekend om de kap die ze voor haar gezicht heeft. Wellicht dat we in Mass Effect 3 eindelijk haar gezicht te zien krijgen.

Art director Derek Watts heeft in een interview gezegd dat ze intern veel discussie over dit onderwerp hebben. Er zijn een hoop fans die graag willen zien hoe Tali er onder het masker uitziet. Toch denkt hij dat ze het nooit goed zullen kunnen doen aangezien mensen verschillende verwachtingspatronen hebben.

“A lot of people want to have her face revealed and obviously people are going to be pissed off either way. Like ‘I thought she was going to look beautiful!’ or ‘I thought she was going to be the most hideous thing ever!’ So we’ve had a lot of debate over Tali’s face, but that’s the one we kind of dread a lot."

Er bestaat dus een kans dat haar gezicht in het derde deel eindelijk aan het universum getoond gaat worden. Naast het gezicht van Tali heeft Watts ook nog wat gezegd over de levels van het eerste Mass Effect. Volgens hem was het design achteraf niet helemaal goed gekozen. Volgens hem kwam dat om dat het hun eerste game voor de huidige generatie consoles was.

“Getting used to the technology made it difficult for us. We wanted those wide open areas, those swooping curves, the grand vistas and stuff, but it was hard to do with that engine.”

Ook legt Watts uit dat het niet makkelijk is om mooie omgevingen te maken in een sci fi-game.

“Videogames look a lot better if you clutter up hallways. It usually looks more realistic. It’s hard to do with clean, plastic, white hallways with the reflective floors you see in some of the movies. That’s hard for us to do. You rely heavily on the lighting and the materials and can you get those reflective surfaces? Can you do it real time or is it all faked? Do you have to flip the level upside down and make part of it transparent? You have to end up faking it and making it as good as you can.”

Mass Effect 3 ligt vanaf maart 2012 in de winkels voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Wil je meer over Mass Effect 3 weten, lees dan hier onze preview.

Tali

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag zullen de sprinters voor het eerst hun opwachting maken in de Tour de France. De etappe van Olonne sur Mer naar Radon is vrijwel vlak te noemen en biedt daarom de snelle mannen de kans om hun kans te grijpen voor een dagzege.

Olonne sur Mer
Olonne sur Mer ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft een kleine 14.000 inwoners. Door zijn ligging moet de economie het vooral hebben van het toerisme. In de omgeving zijn tevens mooie fiets- en wandelroutes te vinden en neemt het strandtoerisme steeds meer toe.

Voor Olonne sur Mer is het de eerste keer dat de Tour de France op bezoek komt.

Redon
Ook Redon heeft de Tour nog niet op bezoek gehad. Wel is het nabijgelegen Pontchâteau bekend onder de veldrijders, aangezien daar al enkele wereldkampioenschappen zijn georganiseerd. In 2004 was de Belg Bart Wellens de laatste die daar zijn tweede wereldtitel won.

Redon staat verder bekend om de vele mogelijkheden om aan watersport te doen. Zeilen, kajakken, roeien en kanoën, het kan allemaal in Redon. Verder staan ook kastanjes centraal in het stadje, waar jaarlijks het Foir Teillouse festival gehouden op dit feit te vieren.

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag is op papier geen lastige. Er is slechts één berg onderweg, namelijk de Côte du Pont de Saint-Nazaire van de vierde categorie. Wel voert de etappe langs de kust en is de kans op waaiers natuurlijk altijd aanwezig door de aanwezige wind. Het is dus weer goed opletten voor de klassementsrijders en met name Alberto Contador, die niet nog meer tijd wil verliezen. Maar zonder gekke zaken zal de etappe uitdraaien op een massasprint.

Profiel

Klassement na tweede etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 5:06.25
2 David Millar GBr Garmin-Cervélo z.t.
3 Cadel Evans Aus BMC +0.01
4 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.04
5 Linus Gerdemann Dui Leopard-Trek z.t.
6 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Fabian Cancellara Zwi Leopard-Trek z.t.
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Manual Quinziato Ita BMC z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
25 Robert Gesink NED Rabobank +0.12
72 Bauke Mollema NED Rabobank +1.26
84 Lars Boom NED Rabobank +2.01
94 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.29
121 Wout Poels NED Vacansoleil +3.04
128 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +3.12
142 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +3.34
143 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
166 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +5.27
180 Addy Engels NED Quick-Step +6.42
182 Laurens ten Dam NED Rabobank +6.56
187 Niki Terpstra NED Quick-Step +7.32


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish
**** Tyler Farrar, Alessandro Petacchi
*** André Greipel, José Joaquin Rojas
** Ben Swift, Denis Galimzjanov
* Tom Boonen, Romain Feillu

Bosbrand in zuidwesten Frankrijk

Een brand in de omgeving van Lacanau onder Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk heeft ongeveer 300 hectare bos in de as gelegd. De brand is onder controle, maar nog niet helemaal gedoofd, melden Franse media maandag op gezag van de brandweer.

De brand ontstond zaterdag in de buurt van camping Les Talaris. Sommige van de twaalfhonderd gasten die naar het strand waren geweest konden niet meer naar de camping terug omdat de wegen waren afgezet. Ze werden in Lacanau opgevangen in een feestzaal, zei de eigenaar van de camping.

De brandweer zette 230 mensen met zestig voertuigen in om de brand te bestrijden. Zondag overdag werden ook blusvliegtuigen ingezet. Volgens de brandweer was het de grootste brand van dit jaar tot nog toe in het gebied.

De bosbranden in Frankrijk hebben voor zover bekend nog geen Nederlanders in ernstige problemen gebracht. Bij de coördinerende alarmcentrale SOS International zijn geen meldingen binnengekomen, meldt een woordvoerder maandag. Ook bij de ambassade heeft niemand zich gemeld, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fikse stijging Rus op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen is Arantxa Rus de top 100 weer binnengekomen. De Nederlandse tennisster, die gisteren de finale van het ITF-toernooi in Cuneo verloor, steeg van de 103e naar de 80e plaats. Michaëlla Krajicek zakte 19 plaatsen en is nu de nummer 174 van de wereld.

De ranglijst wordt nog steeds aangevoerd door Caroline Wozniacki gevolgd door Kim Clijsters en Vera Zvonareva. Petra Kvitová, die afgelopen zaterdag het toernooi van Wimbledon won, steeg een plekje en staat nu zevende. Verliezend finaliste Maria Sharapova boekte ook een plaats winst en is nu de nummer vijf van de wereld.

Dodelijk busongeluk in Centraal-China

Een busongeluk in de Centraal-Chinese provincie Hubei heeft maandag aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Dertig mensen raakten gewond, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De bus sloeg over de kop en vloog in brand nadat hij van achteren door een vrachtwagen was geramd, zei Xinhua.

Er doen zich in China vaak dodelijke verkeersongelukken voor. De wegen zijn slecht onderhouden, vaak zijn bussen en vrachtwagens te zwaar beladen en de verkeersdeelnemers nemen het niet al te nauw met de regels.

Zuid-Koreaanse marinier schiet collega's neer

Een Zuid-Koreaanse marinier heeft maandag op een eiland bij de grens met Noord-Korea vijf collega's neergeschoten. Vier kwamen om het leven en één raakte gewond, hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De marinier is opgepakt, maar het motief voor zijn daad is onbekend. De schutter is zelf ook gewond; onduidelijk is of hij geprobeerd heeft zelfmoord te plegen. De schutter is een korporaal. Een van de omgekomen mariniers was een officier. Het schietincident speelde zich af op het eiland Ganghwa, 70 kilometer ten westen van Seoul.

Zuid-Korea heeft honderden militairen gestationeerd op eilanden binnen het schootsbereik van Noord-Korea. Vorig jaar kwamen twee mariniers en twee burgers om toen Noord-Korea een eiland beschoot met artillerie.

In 2005 doodde een doorgedraaide Zuid-Koreaanse soldaat acht collega's. Hij verklaarde na zijn aanhouding dat zijn meerderen hem tot razernij hadden gedreven. Het incident riep vraagtekens op over de discipline in de Zuid-Koreaanse strijdkrachten. Alle mannelijke Zuid-Koreanen zijn verplicht twee jaar militaire dienst te vervullen.


Zuid-Koreaanse marinier schiet collega's neer (Foto: Novum)

"Messi is niet slecht, de rest wel"

Bij FC Barcelona schittert hij wekelijks, maar als speler van Argentinië lukt het Lionel Messi maar niet om zijn stempel op het spel te drukken.

De kritiek van de Argentijnse voetbalsupporters op de prestaties van de kleine dribbelaar blijft aanhouden. Ook tijdens het 1-1 gelijkspel tegen Bolivia lukte het Messi niet het verschil te maken. Volgens Julio Grondona, de voorzitter van de Argentijnse bond, lag dat echter niet aan Messi zelf.

"Messi speelt altijd goed en eigenlijk nooit slecht. Dat is wat de andere spelers om hem heen wel deden", foeterde de preses na de teleurstellende opening van de Copa America. Woensdag zal Argentinië moeten winnen tegen Colombia.

Het gastland speelde vrijdag met 1-1 gelijk tegen het veel zwakker geachte Bolivia. Argentinië mocht zijn handjes nog dichtknijpen met het resultaat, want het stond tot een kwartier voor tijd nog op achterstand. Sergio Agüero redde de Argentijnse eer.

Aanslag op gasleiding Egypte-Israël

In de Sinaï-woestijn is maandagochtend een aanslag gepleegd op een aardgasleiding. Door de pijpleiding wordt aardgas van Egypte naar Israël en Jordanië gepompt. De explosie deed zich voor ter hoogte van het stadje El-Arish, 50 kilometer van de grens met Israël. Er werd geen melding van persoonlijke ongelukken gemaakt.

De gasleiding is vaker het doelwit van sabotage. Sinds de val van de Egyptische president Hosni Mubarak, in februari van dit jaar, is nu al drie keer een aanslag op de pijpleiding gepleegd. Tot dusverre zijn deze aanslagen niet opgeëist. In het verleden hebben in de Sinaï wonende bedoeïenen de pijpleiding aangevallen.

'Werkloze Polen terugsturen is gevaarlijk'

De Nederlandse plannen om werkloze Polen en andere Oost-Europeanen terug te sturen zijn gevaarlijk. Dat heeft de Poolse minister van Economische Zaken Waldemar Pawlak gezegd, schrijft Trouw maandag. Hij is bang dat de onderlinge verhouding tussen Nederland en Polen verzuurt.

Ook andere leden van de Poolse regering zouden de toenemende euroscepsis in Nederland hekelen. "Tot nu toe is de relatie goed, maar dit is wel een heel onverwacht en onaangenaam geluid. Ik ben bezorgd over de afkoeling van het Europese enthousiasme in Nederland", zei Pawlak zaterdag in Warschau.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) kwam in april met een voorstel om Oost-Europeanen gedwongen te laten integreren. Als ze geen uitzicht op werk hebben, moeten ze vertrekken. Mensen die geen Nederlands spreken krijgen geen bijstand.

De maatregelen liggen gevoelig omdat in een groot deel van de Europese Unie vrij verkeer van personen geldt. Pawlak vreest dat de Nederlandse plannen in andere landen navolging vinden. "Deze ontwikkeling is gevaarlijk", zegt hij. "Het Europese systeem van vrij personenverkeer kan zo uit elkaar vallen."

Volgens de Poolse minister van Europese Zaken Mikolaj Dowgielewicz hadden Nederland en Polen eerder al 'robuuste discussies' over de kwestie, maar zonder resultaat. Hij is verbaasd dat 'hooguit tweehonderd mensen' voor 'zo veel politieke brandstof' kunnen zorgen.

Stripfiguren in actie tegen bezuinigingen

Veel stripfiguren in de Nederlandse kranten zijn maandag als harkpoppetjes getekend. Zo moet duidelijk worden gemaakt dat ook strips door de bezuinigingen van het kabinet op de cultuur worden getroffen.

Aan de actie doen de tekenaars van Fokke & Sukke in NRC, Sigmund in de Volkskrant, Dirkjan in het AD, Anton Dingeman in Trouw en Beestjes in Spits mee. Ook Single (AD en regionale dagbladen) doet mee. In alle strips zegt een hoofdrolspeler "Verdorie, die bezuinigingen op de kunst treffen ook onze strip", of iets dat er op lijkt.

Heinz de kat in Metro is normaal getekend. Maar hij wordt in het laatste plaatje gebeld met de mededeling dat de strip over bezuinigingen in de kunst had moeten gaan. Ook Argus in De Pers verwijst naar de bezuinigingen. "Als gevolg van de bezuinigingen op cultuur schilder ik enkel nog fotorealistische harkpoppetjes", zegt een schilder in de cartoon.

Schoorel passeert De Bakker op wereldranglijst

Tennisser Thiemo de Bakker is flink weggezakt op de wereldranglijst. De Nederlander, die al een tijdje niet fit is en daardoor niet speelt, leverde achttien plaatsen in en staat nu op plek 100.

De Bakker is gepasseerd door landgenoot Thomas Schoorel, die juist steeg van 99 naar 94. Robin Haase, die de derde ronde van Wimbledon bereikte, is nog altijd de beste Nederlander. Ook hij won vijf plaatsen en ging van 58 naar 53.

De Serviër Novak Djokovic, winnaar van Wimbledon, is sinds vandaag de nieuwe nummer één.

Tennisser Schoorel passeert De Bakker
Tennisser Schoorel passeert De Bakker (Foto: ANP)

Hoe Cole in Street Fighter X Tekken belandde

Cole MacGrath, het hoofdpersonage uit de inFAMOUS-serie, zal een gastvechter zijn in Street Fighter X Tekken. Cole is na een gesprek tussen Sony en Capcom uitgekozen om deel te nemen in het rooster. De tijd ervoor was rijp en Cole heeft veel verschillende dingen die hij kan gebruiken in de gevechten.

Zo heeft Cole beschikking over verschillende bewegingen maar ook krachten zoals de Electric Tornado en de Shockwave, hierdoor was de beslissing voor Capcom snel en makkelijk. Cole zal speelbaar zijn in de PS3- en Vita-versie van Street Fighter X Tekken. Welk personage beschikbaar zal zijn in de Xbox 360-versie is nog niet bekendgemaakt. Street Fighter X Tekken staat gepland voor een PS3, Xbox 360 en PS Vita release in vroeg 2012.

Opnieuw succes Phelps bij Canada Cup

Michael Phelps heeft bij de Canada Cup wederom een overwinning geboekt. De Amerikaanse zwemmer was de snelste op de 100 meter vlinderslag.

Phelps tikte aan in een tijd van 51,32. Daarmee was hij zijn landgenoot Chris Brady (52,77) te snel af. De Chinees Wu Peng werd in 53,31 derde.

Op de 50 meter vrije slag ging de overwinning  naar de Canadees Brent Hayden, die een tijd van 22,59 zwom. Bij de vrouwen ging de zege op de 100 meter vlinderslag naar de Canadese Katerine Savard.

Extra controles op religieuze afkickcentra

De Inspectie voor de Gezondheidszorg voert de komende tijd extra onaangekondigde controles uit bij religieuze afkickklinieken. Het gaat vooral om stichtingen die zijn gelieerd aan de pinksterbeweging, schrijft de Volkskrant maandag.

Bij die stichtingen proberen verslaafden zonder professionele begeleiding van de drugs of alcohol af te raken. De stichtingen presenteren zich niet als afkickkliniek, maar als 'woon- en leefgemeenschap'. Het idee daarachter is dat ze dan niet aan de bijbehorende regelingen hoeven te voldoen.

De IGZ vindt echter dat iedere locatie waar cliënten verblijven om af te kicken, aan de eisen voor afkickcentra moet voldoen. Zo moet er voldoende medische begeleiding zijn en patiënten met zware psychiatrische problemen moeten worden doorverwezen.

De aanleiding voor het extra onderzoek is een verhaal dat de krant vorige week schreef over de stichting Horeb in Beekbergen. Volgens de krant is de zorg er een chaos. Zo krijgen de bewoners geen medische begeleiding, worden pillen uitgereikt door medebewoners en moeten cliënten hun uitkering afdragen aan de instelling.

Goed en slecht nieuws uit Tales-studio

Namco Bandai heeft aangegeven dat ze geen plannen hebben om de Wii-game Tales of Graces naar het westen te brengen. Wel zijn er overwegingen om oudere Tales of-games te porten naar het westen. Tales of Graces F, de HD-versie van het originele Wii-spel voor de PS3, zal wel naar Amerika en Europa komen.

Namco wil graag de beste en meest complete ervaring naar het westen brengen. De data op de blu-ray van de PS3-versie past gewoonweg niet op een Wii-schijfje. Op de vraag waarom de originele Tales of Graces niet naar de Wii komt in het westen wordt niet geantwoord.

Van Tales of the Abyss 3D, die uitkomt in november, is nog niet bekend of er andere talen dan Engels ondersteund gaan worden bij de Europese release. Ondertussen is Namco nog aan het kijken of het mogelijk is om oudere Tales of-games te porten naar het westen. Denk hierbij aan Tales of-games zoals: Phantasia, Destiny en Eternia.

Wijnaldum kon miljoenen verdienen in Rusland

Georginio Wijnaldum speelt komend seizoen voor PSV, maar de aanvaller had Feyenoord ook kunnen verlaten voor een buitenlandse club.

Volgens zaakwaarnemer Humphrey Nijman kon zijn cliënt naar Engeland, Portugal, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Rusland. Uit dat laatste land kwam een aanbieding die Wijnaldum in een klap multi-miljonair zou maken. "Het was een duizelingwekkend bedrag dat hij kon gaan verdienen", zegt Nijman in De Telegraaf.

Wijnaldum verkoos het voetbal echter boven het geld. De jongeling wordt bij PSV een echte nummer tien, de positie die hij de laatste tijd bij Feyenoord ook vervulde. Wijnaldum: "Ik vind het sympathiek dat Mario Been me nu toch een bericht heeft gestuurd, waarin hij me succes wenst bij PSV en me het allerbeste wenst."

"We hebben allebei moeilijke tijden gekend. Ik hoop ook dat hij en Leon Vlemmings, die me in de moeilijkste periode bijstond, het met Feyenoord goed gaan doen", aldus Wijnaldum. "Ik ga echt met een bloedend hart weg. Ik heb een supertijd gehad."

DVD: Biutiful

Criminele tussenbaas Uxbal (Javier Bardem) vormt de schakel tussen een Chinees naaiatelier en illegale Afrikanen die allerhande nepspullen verkopen in de straten van Barcelona. Zijn leven is niet eenvoudig en hij probeert alle eindjes aan elkaar te knopen om voor zijn twee kinderen te zorgen. Ook van zijn manische vrouw krijgt hij weinig steun, zeker wanneer het noodlot lijkt toe te slaan.

Deel twee soundtrack Portal 2 beschikbaar

Valve had al eerder het eerste volume met de muziek uit Portal 2 uitgebracht en de website heeft nu een update gekregen met volume 2. Het pakketje zal achttien nummers bevatten en daarnaast zijn er ook enkele nieuwe ringtones gemaakt die je ook op de website kan vinden.

Bekijk hieronder de achttien nummers van volume 2, downloaden kan je hier doen.

 • You Will Be Perfect
 • Halls of Science 4
 • Bots Build Bots
 • An Accent Beyond
 • Robot Ghost Story
 • Die Cut Laser Dance
 • Turret Redemption Line
 • Bring Your Daughter to Work Day
 • Almost at Fifty Percent
 • Don’t Do It
 • I AM NOT A MORON
 • Vitrification Order
 • Music of the Spheres
 • You Are Not Part of the Control Group
 • Forwarding the Cause of Science
 • PotatOS Lament
 • The Reunion
 • Music of the Spheres 2 (Incendiary Lemons)

Meer dan helft zetels voor Thaise oppositie

De populistische oppositiepartij Puea Thai heeft bij de Thaise parlementsverkiezingen van zondag 265 van de 500 zetels gewonnen. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt na het tellen van alle stemmen.

De Democratische Partij van premier Abhisit Vejjajiva kreeg 159 zetels. Puea Thai is de partij van de in 2006 door het leger afgezette oud-premier Thaksin Shinawatra. De partij wordt nu geleid door Thaksins jongere zus, Yinluck Shinawatra (44).

Volgens de kiescommissie was de opkomst 75 procent. Dat was ongeveer net zo hoog als bij de vorige parlementsverkiezingen in 2007. De kiescommissie voegde eraan toe dat het onderzoek gaat doen naar klachten over mogelijke onregelmatigheden.

De uitslag betekent wellicht niet het einde van de onrust die het land al jaren teistert. Vorig jaar nog vielen bijna 100 doden door geweld tussen aanhangers van Thaksin, de zogenoemde roodhemden, en die van Abhisit, die te herkennen zijn aan hun gele shirts.

Meer dan helft zetels voor Thaise oppositie
Meer dan helft zetels voor Thaise oppositie (Foto: ANP)

'Nederlander met hiv besmet opzettelijk Surinamers'

Een Nederlandse man met hiv probeert in Suriname opzettelijk vrouwen met dit virus te besmetten. Dat meldt Dagblad Suriname op basis van tien meldingen hiervan bij de Surinaamse krant. Volgens de krant is de politie op de hoogte van de zaak, maar is er nog geen aangifte tegen de man gedaan.

De man doet zich voor als ondernemer van een lingeriezaak, schrijft de krant. Hij laat Surinaamse vrouwen weten op zoek te zijn naar een 'warmbloedige vrouw als partner'. De man wil volgens de krant de vrouwen echter met hiv besmetten.

Een woordvoerder van Dagblad Suriname vertelt dat de krant tien meldingen over de praktijken van de Nederlander binnen heeft gekregen. Het zou om acht vrouwen en twee mannen gaan. De man zou onder meer in een lokale krant een advertentie hebben staan.

Via internetfora en via een mail die wordt doorgestuurd, worden Surinaamse vrouwen inmiddels gewaarschuwd voor de man. De Surinaamse politie wilde de zaak niet direct verder toelichten.

'Wilders en Hirsi Ali op dodenlijst Al Qaida'

PVV-leider Geert Wilders en ex-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staan op een dodenlijst van aan Al Qaida gelieerde islamitische extremisten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderzoek hoe serieus de lijst is, schrijft het AD maandag.

De lijst is volgens de krant samengesteld op het met codes afgesloten Shumukh al-Islam forum. Later zou de lijst via de meer openbare site Ansar al-Mujahideen naar buiten zijn gekomen. Op het forum zou worden opgeroepen de 'varkens' die de islam hebben aangevallen te doden met explosieve post.

De lijst dook volgens de krant twee weken geleden op in de VS. Er staan vooral Amerikaanse personen en bedrijven op die zijn betrokken bij de oorlogen in Afghanistan en Irak.


'Wilders en Hirsi Ali op dodenlijst Al Qaida' (Foto: Novum)

'Na Amber Alert gevonden meisje werd misbruikt'

Het zwakbegaafde 17-jarige meisje uit Hardinxveld-Giessendam dat vorige week gezond werd teruggevonden nadat een Amber Alert was uitgestuurd, is ontvoerd en misbruikt. Dat stelt haar vader maandag in het AD. De 32-jarige man bij wie ze is gevonden zou haar in zijn woning hebben misbruikt.

Het meisje werd vermist nadat ze donderdag was vertrokken bij haar stageplek. Vrijdagavond werd ze gevonden bij een 32-jarige man uit de gemeente Noordoostpolder. Hij zit sindsdien vast voor het onttrekken van het meisje aan het ouderlijk gezag.

De man heeft volgens de vader via Hyves contact met zijn dochter gelegd. Hij weet niet of de man het meisje vaker naar zijn huis heeft gelokt. Het drama zou nog groter zijn omdat meerdere mannen uit haar buurt het meisje onlangs zouden hebben gedrogeerd en aangerand. Die zaak strandde uiteindelijk bij gebrek aan bewijs. De politie wilde zondag niet zeggen wat de relatie tussen de man en het meisje is. Een woordvoerder wilde toen alleen kwijt dat de man wordt verhoord en dat er pas maandag meer over de zaak naar buiten komt.

Mladic mogelijk afwezig bij zitting

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft voor maandagochtend zijn tweede openbare zitting met Ratko Mladic gepland. Volgens de advocaat van Mladic is de voormalige Bosnisch-Servische legerleider niet van plan voor het tribunaal te verschijnen.

"Mladic zal niet in de rechtszaal verschijnen tenzij hij daartoe gedwongen wordt. Hij wil het niet omdat hij zijn team van advocaten nog niet heeft", aldus advocaat Milos Saljic.

Mladic zou ten overstaan van de rechters schuldig of onschuldig pleiten inzake de punten van de aanklacht tegen hem, waaronder genocide na de val van Srebrenica in 1995. Van het tribunaal moet Mladic het weer doen met de door het hof aangewezen tijdelijke advocaat Aleksandar Aleksic, die hem ook al bij de eerste voorgeleiding op 3 juni bijstond. Mladic klaagde toen dat hij de door de griffie uitgekozen Servische jurist amper kende.

Mladic werd in mei in Servië opgepakt, bijna 16 jaar nadat hij werd aangeklaagd.

Mladic mogelijk afwezig bij zitting
Mladic mogelijk afwezig bij zitting (Foto: ANP)

Grieken willen goederen naar Gaza brengen

Griekenland heeft de Palestijnse Autoriteit zondag aangeboden in samenwerking met de Verenigde Naties hulpgoederen naar de Gazastrook te vervoeren. Het aanbod kwam nadat de Griekse autoriteiten een vloot met hulpgoederen had verboden vanuit Griekse havens naar Gaza te varen.

De Griekse premier George Papandreou liet de Palestijnse president Mahmoud Abbas zondag in een telefonisch onderhoud weten dat zijn land bereid is humanitaire goederen naar Gaza te verschepen. Het gaat dan met name om voedsel en medicijnen. Volgens een verklaring van het kantoor van Papandreou was Abbas positief over het Griekse aanbod. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft laten weten dat hij het initiatief steunt.

Griekenland wil goederen van de hulpvloot vervoeren en daar mogelijk zelf hulpgoederen aan toevoegen. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het uit veiligheidsoverwegingen schepen van de hulpvloot had verboden vanuit Griekse havens naar Gaza te varen.

Verder heeft Athene eind vorige week een kapitein aangehouden van een Amerikaans schip dat deel uitmaakt van de vloot voor Gaza. Volgens de Griekse autoriteiten had de kapitein het scheepvaartverkeer gehinderd door zonder toestemming uit te varen.

De Gazavloot is erg omstreden. Israël gelooft niet in het humanitaire karakter ervan en heeft aangekondigd de schepen te zullen onderscheppen. Dat deed het vorig jaar ook al. Toen vielen er negen doden.

Grieken willen goederen naar Gaza brengen
Grieken willen goederen naar Gaza brengen (Foto: ANP)

Uitgaan, Noren, Fuck Off en Schiphol

“Ja,” zei ze met een plotselinge kilheid waar ik bijna van schrok, “ik weet niet wat jíj gaat doen maar deze Noren zijn de hele dag al in de weer, ze komen net van Schiphol af. Dus ehm, we gaan slapen, en het lijkt me geen goed idee dat jij mee blijft lopen. Begrijp je wat ik zeg? Is het een beetje duidelijk?” Stomverbaasd door de ergerlijk moederlijke houding en de hautaine toon die ze aansloeg, zei ik niet meer dan “ehh, ok?”
“Ok,” knikte ze, “dan is dat duidelijk, mooi, hè, top, goed. Hee, hoi, hè? Of eh, doei!” Ze gooide er de ergste fake-glimlach tegenaan die ik ooit had gezien en liep snel weer weg.

Turkije steunt verzet Libië financieel

Turkije geeft de Nationale Overgangsraad in Libië, waarin het verzet tegen Moammar Gadhafi de krachten heeft gebundeld, 200 miljoen dollar (137 miljoen euro) aan financiële steun. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu deed de belofte zondag tijdens een bezoek aan Benghazi, het bolwerk van de rebellen.

In juni beloofde Turkije Libië al 100 miljoen dollar. Davutoglu noemde de Nationale Overgangsraad 'de legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk'. De bewindsman riep Gadhafi op te vertrekken.

Davutoglu stelde dat Libië niet verdeeld zou mogen zijn. Ook zei hij dat aan de roep van het Libische volk om hervormingen moet worden voldaan.

Vorige maand zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dat Turkije Libië 'een garantie' had aangeboden als de Libische leider zijn land zou verlaten. Gadhafi heeft nooit op dat aanbod gereageerd.

Turkije steunt verzet Libië financieel
Turkije steunt verzet Libië financieel (Foto: ANP)

'AC Milan gaat deze zomer bieden op Eriksen'

Volgens Corriere dello Sport zal AC Milan deze zomer een bod uitbrengen op Ajax-middenvelder Christian Eriksen. De Italiaanse ploeg is bezig het team te verjongen en ziet in Eriksen een ideale speler om toe te voegen aan de selectie.

De negentienjarige Eriksen maakte afgelopen seizoen indruk op de technische staf van Milan in de Champions League-wedstrijd van Ajax in San Siro, die de Amsterdammers destijds met 0-2 wisten te winnen. De kans is echter klein dat Eriksen daadwerkelijk Ajax zal verlaten.

In een eerder stadium liet de jonge Deen weten te willen blijven in Amsterdam om zich zo in alle rust verder te kunnen ontwikkelen. Afgelopen seizoen groeide de middenvelder onder het bewind van trainer Frank de Boer uit tot één van de steunpilaren van het team, dat uiteindelijk landskampioen wist te worden.

[Copa] Brazilië niet langs Venezuela

Brazilië heeft haar eerste groepswedstrijd tegen Venezuela in de groepsfase van de Copa America met 0-0 gelijkgespeeld. Coach Mano Menezes koos voor een 4-2-3-1 opstelling, waarin Alexandre Pato, Neymar en Robinho de voorhoede vormde. Venezuela startte met een 4-4-2 formatie waarbij FC Twente-speler Roberto Rosales in de basis stond.

De Gele Kanaries gingen de eerste minuten vol in de aanval en een eerste kans kwam al na vijf minuten via Neymar. Met een paar fraaie combinaties creëerden de Brazilianen voldoende kansen, maar tot een doelpunt kwam het niet. AC Milan-spits Pato kreeg de grootste kans, zijn snoeiharde schot belandde echter op de lat. Na rust was Brazilië ineens een stuk minder explosief en bloedde de wedstrijd langzaam dood. Het defensief spelende Venezuela verdedigde erop los waardoor de voorhoede van de Brazilianen er niet meer doorheen kwam.

Door de 0-0 eindstand moet Brazilië de eerste plek in Poule B delen met Venezuela. De andere ploegen in deze poule zijn Ecuador en Paraguay. Zij nemen het 23:30 uur (Nederlandse tijd) tegen elkaar op.

WWE'12

WWE Smackdown vs RAW was een succesvolle serie uit de stal van THQ maar de kritiek werd per deel steeds meer en. Te weinig verandering op visueel gebied en op technisch gebied. THQ heeft geluisterd en de game is volledig over de kop gegaan en gaat verder onder een andere naam: WWE '12 zal de eerstvolgende game zijn.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.