CD: Pagan's Mind - Heavenly Ecstasy

Het was een lange tijd stil rondom Pagan's Mind. De Noorse progressive/power metal band liet in 2007 met het album God's Equation voor het laatst van zich horen. Afgelopen maand verscheen eindelijk de nieuwe cd Heavenly Ecstasy. De vraag is dan of de heren ons niet voor niets zo lang hebben laten wachten.

Pagan's Mind wist zich van meet af aan te nestelen binnen de top van de progressive metal. Op elk album overtuigden zij steeds weer met verrassend sterke melodielijnen en bekwame zangpartijen. Dit album vormt geen uitzondering. Na een spannend intro, 'Contact', worden we getrakteerd op een lekkere, oriëntaals klinkende breakdown waarmee 'Eyes Of Fire' opent en eindigt. Het nummer bevat ook weer een betoverende gitaarsolo zoals we die kennen. Na de tweede song 'Intermission', wat ook weer een prima staaltje prog-metal is, komt de cd helemaal los met 'Into The Aftermath'. Een prima song waarop powermetal en thrash met typische hardcore breaks worden gecombineerd. Technisch gezien is het een absoluut hoogstandje. Een andere topper op het album is 'Revelation To The End'. Het is met achtenhalve minuut het meest epische nummer van het album, maar luistert heerlijk weg door de prima variatie van akkoorden en de intense gitaarsolo.

Met 'Walk Away In Silence' gaan de heren meer richting klassieke prog-rock, net als bij 'Follow Your Way'. Misschien wat tammer dan we gewend zijn, maar toch prima nummers. De rustpunten op het album zijn 'Live Your Live Like A Dream', wat een echte rockballad is, en 'When Angels Unite', met alleen zang en piano. Voor sommigen is het misschien allemaal wat te zoetsappig, maar dan is er gelukkig nog 'The Master's Voice'. Wederom een lekker thrashy nummer met goede breaks. Het album sluit ook zeer waardig af met 'Never Walk Alone'. Dat is een prachtig nummer met sterke harmonie tussen keyboards en gitaren. Het neigt naar psychedelica, je kunt er absoluut mee wegdromen. Dit nummer wordt tevens gedragen door fantastische dubbele basspartijen van drummer Stian Kristoffersen.

Met Heavenly Ecstasy is Pagan's Mind na zo'n vier jaar absoluut terug van weggeweest. De lijn van enerzijds meer toegankelijkheid en anderzijds het verwerken van meerdere invloeden is verder doorgezet en dat komt de band eigenlijk ten goede. Dit album is een prima gevarieerd album geworden. Voor de liefhebbers van goed verzorgde prog en power metal is deze cd verplichte kost.