Meer meldingen kindermishandeling

Het aantal meldingen van mishandeling en verwaarlozing van kinderen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) startte vorig jaar meer dan achttienduizend onderzoeken. Sinds 2005 is er jaarlijks een gemiddelde stijging van tien procent van het aantal meldingen en onderzoeken, meldt Jeugdzorg Nederland maandag in het jaarverslag van het AMK.

De stijging van het aantal meldingen en onderzoeken betekent niet automatisch dat het aantal gevallen van kindermishandeling toeneemt. Wel dat mishandeling sneller en beter wordt gesignaleerd.

Het aantal meldingen van pedagogische verwaarlozing is de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld. Binnen vijf jaar is het aantal meldingen van geweld binnen een gezin met 119 procent toegenomen.

Het AMK heeft de laatste paar jaar meer aandacht voor de risico's op mishandeling die nog ongeboren kinderen lopen. Hulpinstanties die te maken hebben met onder meer verstandelijk beperkten, verslaafde aanstaande moeders en psychiatrische patiënten melden zogeheten risicozwangerschappen bij een AMK. Dit leidde vorig jaar tot 2584 onderzoeken, een verdubbeling ten opzichte van 2005.