'Werkloze Polen terugsturen is gevaarlijk'

De Nederlandse plannen om werkloze Polen en andere Oost-Europeanen terug te sturen zijn gevaarlijk. Dat heeft de Poolse minister van Economische Zaken Waldemar Pawlak gezegd, schrijft Trouw maandag. Hij is bang dat de onderlinge verhouding tussen Nederland en Polen verzuurt.

Ook andere leden van de Poolse regering zouden de toenemende euroscepsis in Nederland hekelen. "Tot nu toe is de relatie goed, maar dit is wel een heel onverwacht en onaangenaam geluid. Ik ben bezorgd over de afkoeling van het Europese enthousiasme in Nederland", zei Pawlak zaterdag in Warschau.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) kwam in april met een voorstel om Oost-Europeanen gedwongen te laten integreren. Als ze geen uitzicht op werk hebben, moeten ze vertrekken. Mensen die geen Nederlands spreken krijgen geen bijstand.

De maatregelen liggen gevoelig omdat in een groot deel van de Europese Unie vrij verkeer van personen geldt. Pawlak vreest dat de Nederlandse plannen in andere landen navolging vinden. "Deze ontwikkeling is gevaarlijk", zegt hij. "Het Europese systeem van vrij personenverkeer kan zo uit elkaar vallen."

Volgens de Poolse minister van Europese Zaken Mikolaj Dowgielewicz hadden Nederland en Polen eerder al 'robuuste discussies' over de kwestie, maar zonder resultaat. Hij is verbaasd dat 'hooguit tweehonderd mensen' voor 'zo veel politieke brandstof' kunnen zorgen.