V-raad bespreekt atoomprogramma Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt volgende week achter gesloten deuren de weigering van Syrië om medewerking te verlenen aan een onderzoek naar mogelijke illegale nucleaire activiteiten in het land. Dat hebben diplomaten maandag gezegd.

Enkele weken geleden drong het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) bij de Veiligheidsraad aan om actie te ondernemen tegen Syrië. Het land zou in navolging van zijn grote broer Iran geen gehoor hebben gegeven aan internationale oproepen om alle nucleaire activiteiten te staken die mogelijk zouden kunnen resulteren in de vervaardiging van een kernwapen.

In tegenstelling tot het geval van Iran lijken sancties tegen Syrië onwaarschijnlijk. Iran trotseert de Veiligheidsraad met zijn atoomprogramma, dat volgens eigen zeggen slechts bedoeld is voor vreedzame civiele doeleinden, namelijk het opwekken van elektriciteit. De nucleaire activiteiten van Syrië hebben echter waarschijnlijk in het verleden plaatsgevonden en vormen dus geen acute bedreiging.

Toch is de bespreking van de Veiligheidsraad op 14 juli van betekenis. De raad acht de kwestie van dusdanig belang dat besloten is om hier nog geen maand na de oproep van het IAEA een vergadering over te beleggen. Hoge figuren binnen het agentschap zijn volgens de diplomaten opgeroepen om een getuigenis af te leggen. Mogelijk zijn IAEA-chef Yukiya Amano en de Belgische atoomdeskundige Herman Nackaerts, hoofd van de inspecteurs van het IAEA, onder hen.