Eerste grote groep trainers naar Afghanistan

De eerste grote groep Nederlandse trainers die in Afghanistan agenten gaan opleiden, vertrekt deze week. Woensdag gaan ongeveer tien politiemensen naar Kabul, waar zij het hogere en middenkader gaan opleiden. Donderdag vertrekt een groep van 140 tot 150 militairen en marechaussees, die naar de Afghaanse provincie Kunduz gaan om daar agenten op te leiden.

De Tweede Kamer stemde eind januari met een kleine meerderheid in met de missie, die in principe in 2014 wordt beëindigd. Eind vorige maand zei een woordvoerder van de Taliban in een interview met de Volkskrant dat ze infiltranten gaan inzetten om Nederlandse politietrainers te doden.

De infiltranten doen zich voor als politieagent om vervolgens het vuur te openen, aldus de woordvoerder. De uitspraak leidde tot ongeruste reacties van onder meer de Nederlandse Politiebond, maar zorgde er niet voor dat de missie alsnog werd afgeblazen.

In Afghanistan zijn momenteel al ruim honderd Nederlanders aanwezig. Zij vormen vooral het ondersteunend personeel, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie maandag. Wanneer de agenten, militairen en marechaussees exact vertrekken, is nog niet bekend. Bij het vertrek donderdag van de grootste groep is ook minister van Defensie Hans Hillen (CDA) aanwezig.

In februari vertrokken dertig militairen om de boel te verkennen. In mei gingen er nog eens zeventig om voorbereidingen te treffen. Medio juni kwamen de eerste militairen die deelnemen aan de missie aan in Kunduz. Dit waren vooral landmachtmilitairen en marechaussees.

In totaal nemen 545 Nederlandse militairen en politieagenten deel aan de missie. Het is de bedoeling dat de Nederlanders de Afghaanse politie gaan helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven. De agenten die door Nederlandse trainers worden opgeleid mogen alleen voor civiele activiteiten worden ingezet en niet buiten Kunduz actief zijn.


Eerste grote groep trainers naar Afghanistan (Foto: Novum)