Een vijfde meer Oost-Europese werknemers

Het aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europa neemt weer toe. In maart van dit jaar waren er 125.000 van hen werkzaam in Nederland, ruim 20 procent meer dan in maart 2010. De overgrote meerderheid bestaat uit Polen, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

De economische crisis leidde in 2009 tot een stagnatie van het aantal Polen, Roemenen en Bulgaren dat in Nederland de kost verdiende. Inmiddels stijgt hun aantal weer even sterk als voor de crisis, meldt het CBS.

De werknemers uit Midden- en Oost-Europa zijn gemiddeld 33 jaar oud. Twee derde van hen zijn mannen. De overgrote meerderheid bestaat met 80 procent uit Polen. Hun aantal is met 18.000 gestegen ten opzichte van vorig jaar en bedraagt in totaal 103.000. Het aantal Roemenen en Bulgaren is met 4700 klein en stijgt nauwelijks. 18.000 werknemers zijn afkomstig uit andere Oost-Europese landen.

In totaal hebben zich 37.000 Oost-Europeanen ingeschreven bij een gemeente. Een kwart van de Polen heeft dat gedaan en meer dan drie kwart van de Roemenen en Bulgaren. Het zijn vooral werknemers met een vaste betrekking die zich melden bij de gemeente. Polen, Roemenen en Bulgaren die niet staan ingeschreven, werken voornamelijk als uitzendkracht. Zij werken doorgaans tijdelijk in Nederland.