Zuid-Koreaanse marinier schiet collega's neer

Een Zuid-Koreaanse marinier heeft maandag op een eiland bij de grens met Noord-Korea vijf collega's neergeschoten. Vier kwamen om het leven en één raakte gewond, hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De marinier is opgepakt, maar het motief voor zijn daad is onbekend. De schutter is zelf ook gewond; onduidelijk is of hij geprobeerd heeft zelfmoord te plegen. De schutter is een korporaal. Een van de omgekomen mariniers was een officier. Het schietincident speelde zich af op het eiland Ganghwa, 70 kilometer ten westen van Seoul.

Zuid-Korea heeft honderden militairen gestationeerd op eilanden binnen het schootsbereik van Noord-Korea. Vorig jaar kwamen twee mariniers en twee burgers om toen Noord-Korea een eiland beschoot met artillerie.

In 2005 doodde een doorgedraaide Zuid-Koreaanse soldaat acht collega's. Hij verklaarde na zijn aanhouding dat zijn meerderen hem tot razernij hadden gedreven. Het incident riep vraagtekens op over de discipline in de Zuid-Koreaanse strijdkrachten. Alle mannelijke Zuid-Koreanen zijn verplicht twee jaar militaire dienst te vervullen.


Zuid-Koreaanse marinier schiet collega's neer (Foto: Novum)