Fors minder gedeputeerden dan afgelopen vier jaar

Redactie

Nederland telt de komende vier jaar fors minder gedeputeerden dan de afgelopen vier jaar. Dat concludeert de Volkskrant zaterdag nu in de meeste provincies de vorming van een nieuw college van gedeputeerde staten is afgerond.

In alle provincies waar al een nieuw college is, hebben de deelnemende partijen gekozen voor minder dagelijkse bestuurders, schrijft de krant. In Utrecht is het meest gesneden. Het aantal gedeputeerden gaat daar van zes naar vier. VVD-informateur Remco van Lunteren zei het goede voorbeeld te willen geven door het aantal gedeputeerden terug te brengen.

Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant doen het de komende jaren allemaal met één gedeputeerde minder. In Friesland eiste GroenLinks tevergeefs een bestuurdersport in het nieuwe college op en is het aantal gedeputeerden teruggebracht tot vier. Volgens de Provinciewet mag een provincie drie tot zeven gedeputeerden hebben.

In het regeerakkoord stond al dat het kabinet-Rutte flink wil snoeien in het aantal ambtenaren en politici. Zo moet het aantal Kamerleden worden verminderd en wil minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) van de deelraden in Amsterdam en Rotterdam af.