Evenement: 3FM Awards

De 3FM Awards is een Nederlandse muziekprijs die sinds 2005 uitgereikt wordt. Dit jaar is het dus de zevende keer en het is de derde keer dat de prijzen uitgereikt worden in de Amsterdamse Westergasfabriek. Van tevoren was al bekend dat de band Handsome Poets de prijs heeft gewonnen voor Beste Serious Talent en dat 'Will I Be Around' van A Silent Express de meest gedraaide song is van 3FM dit jaar. FOK! was erbij en doet verslag.

Vorig jaar was het thema 'superhelden' en dat resulteerde vooral in een zeer matige show, waarin presentatoren Sander Lantinga en Giel Beelen verkleed waren als Batman en Robin. Veel dingen ging de mist in en de flauwe grappen tussen Sander en Giel werden niet echt gewaardeerd. Daarom de logische keuze om het dit jaar iets anders aan te pakken. Het thema werd 'verkiezingen' en Sander en Giel werden vervangen door Eric Corton, die de uitreikingen aan elkaar praatte.

Go Back To The Zoo opende de avond met hun hitsingle 'Electric' en langzamerhand kwamen meer artiesten het podium op om mee te spelen. Onder andere Waylon en Laura Jansen zongen een stuk mee. De eerste twee awards werden uitgereikt door Anna Drijver en radio-DJ Paul Rabbering. Guus Meeuwis won de prijs van Beste Zanger en De Jeugd van Tegenwoordig nam de prijs mee naar huis voor Beste Artiest Hiphop. Rapper Willie Wartaal 'schokte' het publiek door ze 'kankerbazen' te noemen. De Zeeuwse band Bløf speelde hun single 'Hou Vol, Hou Vast'. 

De awards voor Beste Artiest Alternative en Beste Nieuwkomer werden uitgereikt door Marco Borsato en radio-DJ Annemieke Schollaardt. De Staat won de eerste award en bedankten via een webcam de luisteraars van 3FM. Beste Nieuwkomer werd Krystl, waar vooral Marco Borsato erg blij mee was. Krystl doet namelijk het voorprogramma voor de stadionconcerten van Marco Borsato. Vervolgens was het tijd voor een uniek duet. Laura Jansen en Jacqueline Govaert zongen een combinatie van hun singles 'Single Girls' en 'Big World'. Beide dames zongen zuiver en de combinatie is eigenlijk rijp voor een echte samenwerking.

In de volgende uitreikronde mogen de jongste en de oudste 3FM-DJ's Domien Verschuuren en Rob Stenders de prijzen uitreiken voor Beste Artiest Rock en Beste Album. Oude rot in het vak Rob Stenders had lak aan de live uitzending en stapte het publiek in om iemand te ondervragen wie er zou moeten winnen. Uiteindelijk bleek dat Robs voorkeur, Go Back To The Zoo, ook de Beste Artiest Rock geworden is. De prijs voor het Beste Album ging naar Deleted Scenes From The Cutting Floor van Caro Emerald, die zichtbaar blij was. Ze mocht alleen niet te hard schreeuwen door poliep op haar stembanden.

3FM geeft niet alleen aandacht aan de gevestigde orde, maar ook aan de jonge talenten. Middels een filmpje werden een paar zogenaamde Serious Talents benoemd. De winnaar van Beste Serious Talent, Handsome Poets, trad op in de Westergasfabriek, maar overtuigde niet helemaal. Ondanks dat de zanger energiek op het podium bewoog, klonk zijn stem niet altijd even zuiver. Na het optreden mochten Waylon (die er vorig jaar niet bij was door een stofwolk over IJsland) en Coen Swijnenberg de awards uitreiken voor Beste Live Act en Beste Artiest Pop. Zangeres Anouk won de Beste Live Act, maar zelf was ze niet aanwezig op de uitreiking. Het eerder optredende Bløf won de prijs voor Beste Artiest Pop.

De Beste Artiest Hiphop mocht optreden en zong de single 'Sterrenstof'. Je houdt ervan of je walgt ervan. Helaas ging het dak er net niet helemaal vanaf en waar vooral Vieze Fur niet helemaal zuiver zong. Voordat de prijzen werden uitgereikt voor Beste Artiest Dance en Beste Zangeres benadrukte winnares Krystl nog eens voor de derde keer dat "ze het echt niet verwachte." Paskal Jakobsen (van Bløf) en radio-DJ Ajouad El Miloudi gaven de awards aan DJ Tiësto (die binnenkort ook DJ wordt voor de radiozender) voor Dance en wederom Caro Emerald voor Beste Zangeres. 

Vreemde eend in de bijt Guus Meeuwis (die niet echt past bij de muziek van 3FM) trad tussen de uitreiking op en zong 'Dit Lied'. De Brabander wist eindelijk het publiek te overtuigen en zong live ook overtuigend. De laatste twee awards werden uitgereikt door radio-DJ's Gerard Ekdom en Timur Perlin. Beste Single ging naar De Jeugd van Tegenwoordig voor 'Sterrenstof' en namen hun tweede award mee naar huis. De laatste award, misschien wel de belangrijkste, van Beste Band ging naar Go Back To The Zoo, die eveneens hun tweede award wonnen. De Nijmegenaren versloegen onder andere Kane en Bløf. 

Na het uitreiken van twaalf awards zijn de 3FM Awards (op televisie in ieder geval) voobij. In de Westergasfabriek is het nog niet voorbij en het publiek wordt getrakteerd op wederom Guus Meeuwis. Onder andere klassiekers als 'Brabant',  'Tranen Gelachen' en 'Het Is Een Nacht' kwamen voorbij en de bezoekers deden gezellig mee. Maar ook na Guus Meeuwis is het nog niet voorbij en ging het feest verder in de afterparty, waar helaas maar een selectief groepje naar binnen mocht, naast de artiesten en de DJ's.

Aan het eind van de avond kan de balans worden opgemaakt. Twee awards voor Caro Emerald, De Jeugd van Tegenwoordig en Go Back To The Zoo. Terecht of niet, wel passen de artiesten bij de muziek van 3FM. Guus Meeuwis als Beste Zanger had misschien beter gestaan bij een radiozender als 100% NL. De presentatie was gelukkig al beter dan vorig jaar, maar de show kan spetterender. Meer vuurwerk, meer confetti, meer originaliteit. Helaas blijft het nu een standaard uitreiking met optredens en awards. Ook is de uitreiking typische promotie voor 3FM zelf en vooral een leuk feestje voor artiesten en radio-DJ's, waar toevallig publiek bij is. De aankleding van de zaal was in ieder geval wel goed gedaan. Wellicht is het een idee voor volgend jaar om iets langer de tijd te nemen. Dit jaar kreeg je snel het idee dat het afgeraffeld werd.