Villa prins in Mozambique nog niet verkocht

De villa van prins Willem-Alexander en prinses Máxima heeft anderhalf jaar nadat het paar aankondigde het te verkopen nog altijd geen nieuwe eigenaar. Het huis aan de Indische Oceaan in Mozambique is volgens makelaars in het Oost-Afrikaanse land niet op de openbare markt te koop. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De aankoop van het vakantiehuis door de kroonprins leidde tot veel commotie. De beveiligingskosten zouden te hoog zijn en de lokale bevolking zou niet meeprofiteren van het bouwproject.

Na druk van de Tweede Kamer kondigde de prins in november 2009 aan het huis na de voltooiing van de bouw te koop te zetten. In het voorjaar van 2010 was de villa af.

Een makelaar die zich deze week bij projectontwikkelaar Machangulo SA meldde kreeg te horen dat er geen huizen te koop staan op het resort. De prins zou het huis alleen onderhands aan andere aandeelhouders van het projectbedrijf hebben aangeboden. Het huis moet volgens bronnen van NRC ruim 2 miljoen euro opleveren.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een reactie weten dat de kroonprins de premier zal informeren wanneer het huis is verkocht. "De prins heeft de minister-president destijds geïnformeerd over zijn voornemen tot verkoop van het huis in Machangulo. Hij zal de minister-president informeren zodra het huis is verkocht."

D66-leider Alexander Pechtold reageert in de krant teleurgesteld. "Het prinselijk paar heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie op zich genomen door te zeggen van de constructie in Machangulo af te willen. Dan moet men wel tot actie overgaan."


Villa prins in Mozambique nog niet verkocht (Foto: Novum)